Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Μια ιστορική αναδρομή για την εξέλιξη των Ειδικών Δυνάμεων και την ΔΕΠ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, που δικαίως μπορεί να θεωρηθεί το επιστέγασμα των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέσθηκαν την τελευταία τετραετία στις Ειδικές Δυνάμεις – Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στην συγκεκριμένη τελετή, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε αγαπητούς αξιωματικούς υπό τις διαταγές των οποίων υπηρετήσαμε, είτε γνωρίσαμε στα προηγούμενα χρόνια μέσα από επαγγελματικές επισκέψεις σε διάφορες μονάδες. Απόστρατοι σήμερα, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι προσέφεραν και αυτοί με τις δυνάμεις τους στο όλο οικοδόμημα που διαρκώς εξελίσσεται.

Μεταξύ αυτών, συναντήσαμε τον Αντιστράτηγο ε.α. Θεόκλητο Ρουσάκη και θυμηθήκαμε την περίοδο κατά την οποία διατέλεσε Διευθυντής της ΓΕΣ/ΔΕΔ, περίοδο κατά την οποία είχαμε πραγματοποιήσει δύο ενδιαφέροντα ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στον χώρο, μέσα και από μία εκτενή συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει. Το υλικό αυτό φιλοξενήθηκε στα Νο1 και 2 τεύχη του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ (Δεκέμβριος 2009 και Μάρτιος 2010) και αποτελούν σήμερα απλώς “ιστορία”, για τα δρώμενα της εποχής εκείνης.

Ο στρατηγός είχε τότε πολύ σημαντικό ρόλο στην σύσφιξη των σχέσεων με τις αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, διερευνώντας τις δυνατότητες και προοπτικές. Το καλοκαίρι του 2009, ο τότε Υποστράτηγος Θεόκλητος Ρουσάκης συναντηθηκε σε ανύποπτο χρόνο και στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με τον Υποστράτηγο Thomas R. Csrnko, διοικητή του Κέντρου και Σχολής Ειδικού Πολέμου Τζων Φ. Κέννεντυ ΗΠΑ (USΑJFKSWCS). Στην συνάντηση αυτή, οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις, με αποτέλεσμα την πρόσκληση του Έλληνα στρατηγού για επίσκεψη στο USAJFKSWCS, στο Φορτ Μπραγκ της Βορείου Καρολίνας, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24-28 Σεπτεμβρίου 2009 και τον Δ/ΔΕΔ συνόδευαν δύο εξαίρετοι επιτελείς του, οι Συνταγματάρχες Κωνσταντίνος Γούναρης και Κωνσταντίνος Φλώρος (ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ). Στην διάρκεια της παραμονής του στο Φορτ Μπραγκ, o Δ/ΔΕΔ πραγματοποίησε διάφορες επαφές με ανωτάτους και ανωτέρους αξιωματικούς των Special Forces, διαπιστώθηκε ταυτότητα απόψεων σε θέματα εξελίξεως των SOF και έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες ενημερώσεις για τα σχολεία εκπαιδεύσεως του Κέντρου. Ως ανταπόδοση, στις 14-18 Οκτωβρίου επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Υποστράτηγος Thomas Csrnko και η σχέση καλλιεργήθηκε περισσότερο. Η προσπάθεια είχε την πλήρη υποστήριξη και του τότε Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Φραγκούλη Φράγκου.

Από τις παραπάνω επαφές υψηλού επιπέδου, διαπιστώθηκε ότι η αμερικανική πλευρά είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα της ελληνικής, σε θέματα εκπαιδεύσεως και συνεργασίας. Ειδικότερα, είχαν τεθεί οι παρακάτω προτάσεις, όπως τις είχαμε καταγράψει στο περιοδικό.

Από ελληνικής πλευράς (ΔΕΔ):

  • Να σταλούν Έλληνες παρατηρητές σε σχολεία των Special Forces, αντίστοιχα των οποίων λειτουργούν και στην Ελλάδα.
  • Να σταλούν Έλληνες εκπαιδευτές, σε όσα σχολεία Special Forces και για όσο χρόνο απαιτείται, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες αλλά και να μεταφέρουν, αντιστοίχως, την εμπειρία τους στα υπ’ όψιν σχολεία.
  • Να αποσταλούν στελέχη Ειδικών Δυνάμεων, για ολιγοήμερη εκπαίδευση στην αεροτουρμπίνα του Φορτ Μπραγκ.
  • Να διατεθούν από τις ΗΠΑ, όλες οι θέσεις εκπαιδεύσεως σε σχολεία Special Forces, που είχαν εγκριθεί από το ΓΕΣ για το 2010 και οι οποίες αφορούσαν εκπαίδευση στα σχολεία Πιστοποιήσεως Ειδικών Δυνάμεων, Δυτών Μάχης, Επόπτου Δυτών Μάχης, Ελευθέρας Πτώσεως, Αρχηγών Ελευθέρας Πτώσεως.

Από αμερικανικής πλευράς:

  • Να τοποθετηθεί ως σύνδεσμος και εκπαιδευτής στο USAJFKSWCS και ένας Έλληνας υπαξιωματικός, πέραν των αξιωματικών.
  • Να σταλούν Αμερικανοί εκπαιδευτές σε σχολεία Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα ως προσκεκλημένοι εκπαιδευτές, με σκοπό να συνεισφέρουν στην βελτίωση της παρεχομένης εκπαιδεύσεως και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τους Έλληνες εκπαιδευτές.

Οι παραπάνω προτάσεις περιλήφθηκαν σε επίσημη πρόταση – πρόσκληση, προκειμένου να προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποιήσεως ενώ η ΔΕΔ εξέταζε την δυνατότητα αποστολής Ελλήνων μαθητών και σε άλλα σχολεία του USAJFKSWCS, όπως το Σχολείο Νοσοκόμων Special Forces και το Προκεχωρημένο Σχολείο Ελευθέρας Πτώσεως. Ο Αμερικανός στρατηγός επιπλέον, προώθησε τις ελληνικές υποθέσεις στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης των ΗΠΑ (SOCEUR).

Γενικώς, είχε επιβεβαιωθεί η σημασία των επαφών σε υψηλό επίπεδο και πόσο διευκολύνουν τις επιδιώξεις των δύο πλευρών. Εντός διαστήματος μερικών μηνών, επιτεύχθηκε πολύ σοβαρή πρόοδος αλλά η είσοδος της χώρας στα Μνημόνια από το 2010, λειτούργησε ανασταλτικώς σε όλα όσα είχαν σχεδιαστεί. Θυμάμαι συζήτηση με τον στρατηγό στο γραφείο του στην ΔΕΔ, όταν τον ρώτησα για τις επιπτώσεις της νέας καταστάσεως ως προς την χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Μου είχε κάνει πολύ μεγάλη αίσθηση η εκτίμηση του στρατηγού ότι αυτή η κατάσταση μειωμένων αμυντικών δαπανών θα κρατούσε τουλάχιστον δεκαετία (στο μυαλό μου είχα μία περίοδο διετίας – τριετίας) και το μέλλον δεν προδιαγραφόταν καλό. Ο στρατηγός επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Παρά την δημοσιονομική στενότητα της δεκαετίας του 2010, όταν υφίστανται συνθήκες συνέχειας στην διοίκηση και τον προγραμματισμό, στοιχείο απαραίτητο στην λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, περιορίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις και η ανάκαμψη έρχεται ταχύτερα.

Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων έχει εξελιχθεί σήμερα σε άλλο επίπεδο. Η επίσκεψη του διοικητού της ΔΕΠ Αντιστρατήγου Δημητρίου Χούπη τον περασμένο Ιούλιο στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) το επιβεβαίωσε. Όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, δύο Έλληνες αξιωματικοί έχει αποφασιστεί να υπηρετούν στην USSOCOM σε καθεστώς “exchange officers”, επιλαμβανόμενοι επιχειρησιακά θέματα διμερούς συνεργασίας Ειδικών Επιχειρήσεων.

Επίσημη επίσκεψη διοικητού ΔΕΠ στην USSOCOM

Όμως πώς φτάσαμε στην ΔΕΠ;

Σε εκείνη την επίσκεψη του 2009 στις ΗΠΑ, ο τότε επιτελής της ΔΕΔ Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Φλώρος που συνόδευε τον Υποστράτηγο Ρουσάκη, μέσα από τις θέσεις που ανέλαβε, προώθησε την πολιτική αναβαθμίσεως των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων. Από την θέση του Επιτελάρχη και κατόπιν Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ ήδη, είχε την δυνατότητα να προωθήσει το υψηλότερο διακλαδικό σχήμα που θα έθετε νέα δεδομένα και θα υπηρετούσε καλύτερα την αποστολή του Α/ΓΕΕΘΑ. Όταν πλέον ανέλαβε καθήκοντα Α/ΓΕΕΘΑ τον Ιανουάριο του 2020, εισήλθε στην τελική ευθεία η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που συντελέσθηκε στις 28 Ιουλίου 2021.

Οι μη γνωρίζοντες, έχουν την εντύπωση ότι το διακλαδικό σχήμα κορυφής των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, αποτελεί όραμα μόνο των στελεχών που προέρχονται από αυτές. Αυτό είναι λάθος και αποδεικνύεται ιστορικώς. Ο αείμνηστος Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, προερχόμενος από το Πυροβολικό, υπήρξε τυπικό δείγμα αξιωματικού με “ανοικτό μυαλό”, ο οποίος εισηγήθηκε και συγκρότησε την Διακλαδική Διοίκηση Ειδκών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Τρεις δεκαετίες πριν: η κατάργηση της ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων (Α΄ Μέρος)

Αλλά και τα επόμενα χρόνια, υπήρξε η ανάλογη προσοχή από όλους τους Α/ΓΕΕΘΑ που τον διαδέχθηκαν. Για όσους γνωρίζουν, τόσο οι δύο προηγούμενοι του Στρατηγού Φλώρου στην θέση αυτή (προερχόμενοι από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία) υποστήριξαν τον σχεδιασμό διακλαδικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και ήταν γνωστό ότι απέδιδαν προτεραιότητα στις ανάγκες τους, επειδή γνώριζαν ότι αυτές ήταν μικρές εν σχέσει με αυτές των Κλάδων αλλά υψηλής ανταποδώσεως. Έτσι, στην τελετή της 27ης Νοεμβρίου 2023 για τα εγκαίνια του Στρατηγείου της ΔΕΠ, μεταξύ των προσκεκλημένων που τίμησαν με την παρουσία τους και του σφίξαμε το χέρι, ήταν και ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης (2010-2011) και μετέπειτα ΥΦΕΘΑ (2012). Η παρουσία του ήταν αναμενόμενη καθώς υπήρξε σταθερός υποστηρικτής των διακλαδικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως μας τόνισε και ο παριστάμενος Αντιστράτηγος ε.α. Αναστάσιος Βίγλας, πρώτος διοικητής της ΔΔΕΕ.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ολοκλήρωσε την μορφή του διακλαδικού οικοδομήματος και προώθησε σοβαρές πρωτοβουλίες για την βελτίωση των αναγκαίων υποδομών σε όλα τα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι μελέτη για την κατασκευή εγκαταστάσεως αεροτουρμπίνας είχε γίνει από την ΓΕΣ/ΔΕΔ το 2011 αλλά δεν είχε προχωρήσει επί δεκαετία και πλέον. Είναι από τα έργα που δρομολογήθηκε και αυτό τους τελευταίους μήνες κι αναφέρεται αντιπροσωπευτικώς ώστε να καταστεί αντιληπτή η άσκοπη διαρροή χρόνου όταν απουσιάζει η συνέχεια και η συνέπεια στην υλοποίηση στρατιωτικών σχεδιασμών. Όπως παντού, έτσι και στις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εισακούονται οι γνώμες των ειδικών, κάτι το οποίο είχε σημειώσει στην ομιλία του ο Α/ΓΕΕΘΑ κατά τα εγκαίνια του Στρατηγείου της ΔΕΠ. Σημασία έχει να κτίζεις, προσθέτοντας στην εξέλιξη του όλου οικοδομήματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τί είναι η Βάση Υποστήριξης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων που εγκαινιάστηκε

 

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close