Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

H USSOCOM σε αναζήτηση νέων drones για Ειδικές Επιχειρήσεις

Ιδού πως περιγράφεται η υποστήριξη τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον.

Από απόσταση 100 μιλίων ένας νοσοκόμος μάχης, ελέγχει ένα μικρό drone, το οποίο έχει αποστολή να μεταφέρει μονάδα αίματος στην θέση ενός τραυματισμένου από εχθρικά πυρά καταδρομέα, η ζωή του οποίου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Στο μεταξύ ένα μικροσκοπικό drone σε σχήμα εντόμου, κατασκοπεύει ηγετικά στελέχη εχθρικών δυνάμεων. Ένα επίσης drone ανάλογου μεγέθους αναμεταδίδει πληροφορίες σε μακρινές αποστάσεις, ενώ σμήνη drones ελεγχόμενα από τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) πραγματοποιούν υποκλοπές και έξυπνες παρεμβολές σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα του εχθρού.

Οι τεχνολογίες αυτές δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια των στελεχών μονάδων SOF αλλά οι επικεφαλής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (U.S. Special Operations Command), δρομολογούν από τώρα τις εξελίξεις, ώστε να καταστούν διαθέσιμες το συντομότερο δυνατόν σε προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατίας.

Στην έδρα της Διοικήσεως στην αεροπορική βάση MacDill στη Φλόριδα, οι εισηγήσεις επιτροπών που ασχολούνται με το ζήτημα, πρότειναν τη συνδρομή της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να σχεδιαστούν drones με ειδικές προδιαγραφές που απαιτούνται για την υποστήριξη μάχιμων τμημάτων.

Όπως ανακοινώθηκε τον ερχόμενο Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί επίδειξη πρωτοτύπων τα οποία θα εκτελέσουν σειρά ενεργειών ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο καλύπτουν τις υφιστάμενες επιχειρησιακές ανάγκες,

Στελέχη της USSOCOM αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με τη διαδικασία αλλά ένας εκ των κατασκευαστών που συμμετέχει στην επίδειξη πρωτοτύπων, ανέφερε ότι οι Έ.Δ των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα ως έναν νέο «εξοπλιστικό» ανταγωνισμό με αντίπαλο τη Ρωσία. Η τελευταία θεωρείται ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα στον συγκεκριμένο τομέα και για το λόγο αυτό απαιτείται η παράλληλη ανάπτυξη συστημάτων της κατηγορίας, ώστε να μην χαθεί έδαφος.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η δικτύωση σμηνών Drones επιστρατεύονται πλέον για να κερδίσουν μελλοντικές μάχες και πολέμους. Ο αγώνας δρόμου που υφίσταται σήμερα μεταξύ ΗΠΑ –  Ρωσίας, γίνεται ώστε η τεχνολογία αυτή να φτάσει στο πεδίο προκειμένου να προσφέρει τακτικό πλεονέκτημα στις μονάδες SOF.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close