Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Έληξε η ελληνοαμερικανική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων – “Παρών” και από τον Ρουβίκωνα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πανώ “διαμαρτυρίας” ανήρτησε ο “Ρουβικώνας” στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, όπου διεξάγεται από την περασμένη Δευτέρα ελληνοαμερικανική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Την κίνηση, πρόκειται να διαδεχθεί στις 15.00 σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΛΑΕ υπό τον Π. Λαφαζάνη, που έπειτα από την πρόσφατη στοχοποίησή του από την κυβέρνηση, επιδιώκει να ανταποδώσει, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για πλήρη “υποδούλωση” στις προσταγές των ΗΠΑ. Πρόκειται για τυπικές “δράσεις” αριστερόστροφων ιδεοληπτικών στοιχείων, στο πλαίσιο ενός “υβριδικού εμφυλίου” της Αριστεράς, που “ανθεί” εξαιτίας των έντονων στοιχείων επιταχυνόμενης κοινωνικοπολιτικής παρακμής της χώρας κατά την περίοδο της διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αεροσκάφος CV-22B από την σημερινή δραστηριότητα στο Ελληνικό.

Η πρωινή “παρέμβαση”, δεν επηρέασε την διεξαγωγή της εκπαιδεύσεως αλλά αφιερώθηκε κάποιος χρόνος για την λεπτομερή έρευνα της περιοχής, προκειμένου να αποκαλυφθούν τυχόν κρυμμένα άτομα, ώστε να αποτραπεί η περίπτωση τραυματισμού τους από την διεξαγομένη άσκηση η οποία περιλαμβάνει χρήση ειδικών εκρηκτικών, συμμετοχή αεροπορικών μέσων κ.λπ. Εννοείται ότι η Ελληνική Αστυνομία που ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή, απέστειλε δυνάμεις για να διαχειριστούν την όλη κατάσταση, προβαίνοντας στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Επί της ουσίας, από τις 29 Οκτωβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση με την συμμετοχή τμημάτων από το ΕΤΑ, την Ζ΄ ΜΑΚ και την ΔΥΚ, όπως και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΜΥΑ/ΛΣ και ΕΚΑΜ) με βασικό σενάριο την εξουδετέρωση Στόχων Υψηλής Αξίας στο πλαίσιο αντιανταρτικών επιχειρήσεων. Από αμερικανικής πλευράς συμμετέχει προσωπικό του 10ου Special Forces Group ενώ την δραστηριότητα υποστηρίζουν αεροσκάφη κλίνοντος στροφείου CV-22B Osprey. Τα συμμαχικά τμήματα έχουν αφιχθεί στην Ελλάδα από τις 24 Οκτωβρίου ενώ άλλα τμήματα, με αεροσκάφη C-130 πραγματοποιούν άλλου είδους συνεργασία με προσωπικό της ΔΥΚ και της 31 ΜΕΕΔ, κυρίως στην εκτέλεση αλμάτων αλεξιπτωτιστού.

Τέτοιου είδους ασκήσεις προάγουν τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, εξυπηρετούν κυρίως την ελληνική πλευρά, λόγω αντικειμενικών δυσχερειών που αντιμετωπίζονται από την έλλειψη μέσων, εμπειριών και τριβής με σύνθετες δραστηριότητες στις οποίες εξειδικεύονται οι συμμαχικές δυνάμεις.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ, δήλωσε “εντυπωσιασμένος από τον επαγγελματισμό και την τελειότητα που επιδείχθηκαν σήμερα από διϋπηρεσιακές ελληνικές και αμερικανικές ομάδες Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Συγχαρητήρια στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την SOCEUR. Εξαιρετική επίδειξη του πως η Ελλάδα ασκεί τον ρόλο της ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας“.

Ο Αμερικανός πρέσβης παρακολούθησε την σημερινή τελική φάση και φωτογραφήθηκε, παρόντων του υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Φ. Κουβέλη, της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αλλά και σύσσωμης της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Στο μεταξύ, σε περίπου 40 άτομα ανήλθαν οι διαδηλωτές της ΛΑΕ που συγκεντρώθηκαν στο Ελληνικό, προκειμένου να καταδικάσουν την “ΝΑΤΟϊκή” άσκηση και τον “ιμπεριαλισμό”. Μόνοι παρόντες απέναντί τους, μια διμοιρία ΥΜΕΤ και ανώτεροι αξιωματικοί, χωρίς όμως ουσιαστικό λόγο, δεδομένου ότι η άσκηση είχε ολοκληρωθεί και οι επίσημοι είχαν αποχωρήσει προ πολλού.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close