Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επιχειρησιακή Εκπαίδευση της ΔΥΚ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ μπορεί να “ακυρώθηκε” αλλά φάσεις της διεξάγονται ως επιμέρους επιχειρησιακές δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ΓΕΝ γνωστοποίησε ότι εχθές 14 Μαρτίου “διεξήχθη προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μικρής κλίμακας, από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών“. Η δραστηριότητα έλαβε χώρα όπως φαίνεται στο Ναυτικό Οχυρό Φλεβών και πραγματοποιήθηκε “στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων“.

Στο φωτογραφικό υλικό και βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, στελέχη της ΔΥΚ διακρίνονται σε τυπικά αντικείμενα εκπαιδεύσεως αμφιβίων επιχειρήσεων, με χρήση δύο Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) τύπου Magna 44 και ελαστικές λέμβους εφόδου.

 Τα ΣΑΠ εκτέλεσαν σενάρια:

  • πλου/ έρευνα κατά μήκος ακτογραμμής για αποκάλυψη “αγκιστρωμένων” μικρών σκαφών του εχθρού (“ξέση ακτών”) τα οποία δύνανται να προσβάλλουν με τον οπλισμό τους για απαγκίστρωσή τους.
  • αφέσεως Υποβρυχίων Καταστροφέων για αναγνώριση ακτής, διαδικασία η οποία γίνεται από την πρύμνη.

Μετά την αναγνώριση ακτής, ακολούθησε έξοδος Επιχειρησιακής Ομάδος από ελαστικές λέμβους, τα στελέχη της οποίας διενήργησαν κατά πρώτον έρευνα σε ύποπτο χώρο κι εν συνεχεία κρούση σε στόχο στο εσωτερικό της ακτής. Εκτελέσθηκαν επίσης βολές ελευθέρων σκοπευτών.

Στο φωτογραφικό υλικό οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς φέρουν μεταξύ άλλων υποαραβίδες Mk18 Mod 0 των 5,56 mm με διόπτρα ταχείας σκοπεύσεως ΕΟΤech XPS-3 σε συνδυασμό ή όχι με μεγεθυντή G33 ισχύος μεγεθύνσεως x3,25 ενώ εφέροντο επίσης Προηγμένος Καταδείκτης Στόχου/ Φωτιστής/ Σκοπευτικό Λέιζερ (ATPIAL) τύπου AN/PEQ-15 και τακτικός φακός SureFire M720V RAID λευκού και υπερύθρου (IR) φωτός. Χαρακτηριστικό ήταν ότι έφεραν γεμιστήρες κατασκευασμένους από πολυμερή υλικά, αυξημένης αξιοπιστίας.

Υποστήριξη σε επίπεδο Ομάδος παρείχαν πολυβολητές με ελαφρύ πολυβόλο Minimi Mk2 των 5,56 mm, τροφοδοτούμενα από ταινιοθήκη εφόδου 100 φυσιγγίων. Τα συγκεκριμένα όπλα έχουν παραχωρηθεί από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού ο οποίος είχε αναθέσει προ ετών σύμβαση για την προμήθεια 2.520 όπλων με σκοπό τον εφοδιασμό των μονάδων Πεζικού.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές έφεραν τυφέκια Μ110 των 7,62 mm μετά διόπτρας Nightforce (12-20×50 mm) και σιγαστήρος, όπως και βαρέα τυφέκια Μ95 των 12,7 mm με διόπτρα Schmidt & Bender.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close