Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

D-14 Shelest – Αποκαλύφθηκε νέου τύπου ρωσικό αλεξίπτωτο που επιτρέπει την διεξαγωγή βολής με φορητό οπλισμό στον αέρα

Την ύπαρξη ενός νέου τύπου αλεξιπτώτου προσωπικού, που επιτρέπει τη χρήση φορητού οπλισμού από τον αλεξιπτωτιστή στον αέρα, αποκάλυψε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Πρόκειται για το D-14 Shelest, το οποίο αναπτύχθηκε για χρήση σε συνδυασμό με την εξάρτυση μάχης τύπου «Ratnik» η οποία προσφέρει επιπλέον δυνατότητες με πολλαπλά σημεία ανάρτησης εξοπλισμού, επιπλέον φορητών όπλων και ένα σακκίδιο μεταφοράς εφοδίων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με τον αρχισχεδιαστή του ρωσικού ερευνητικού ινστιτούτου κατασκευής αλεξιπτώτων Vladimir Kachalov, το D-14 Shelest σχεδιάστηκε προκειμένου να επιτρέπει την ρίψη αλεξιπτωτιστών απευθείας στο πεδίο της μάχης, προσφέροντας την ικανότητα στο προσωπικό “να σκοπεύει και να εξουδετερώνει εχθρικούς στόχους ενώ βρίσκεται στον αέρα, προτού προσγειωθεί”.

Χαρακτηρίζεται ως «σύστημα ρίψης νέας γενιάς» με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την εφαρμογή δόγματος εισόδου στη μάχη αμέσως, αφού ο αλεξιπτωτιστής εκτελέσει άλμα από το αεροσκάφος.

Επιπρόσθετα, προσφέρει ατομική θωράκιση με θήκη για μικρά όπλα τα οποία είναι άμεσα προσβάσιμα από τον αλεξιπτωτιστή. Αντιθέτως, σε όλες τις αντίστοιχες σχεδιάσεις αλεξιπτώτων, τονίζεται ότι η θέση του εφεδρικού αλεξιπτώτου (που είναι μπροστά και στο μέσον του κορμού), εμπόδιζε έναν αλεξιπτωτιστή να φτάσει το τυφέκιο μάχης που επίσης είναι αναρτημένο με ιμάντες (άρα και αδύνατον να χρησιμοποιηθεί πριν από την προσγείωση).

Όπως έγινε γνωστό, οι δοκιμές του D-14 Shelest αναμένεται να αρχίσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να δοκιμαστεί η διαφορετική διαρρύθμιση εξάρτυσης και των σημείων ανάρτησης. Πάντως ο κύριος θόλος του D-14 παραμένει στην πλάτη του αλεξιπτωτιστή, με το εφεδρικό να εντοπίζεται μπροστά ενώ το σακκίδιο μεταφοράς εφοδίων βρίσκεται στην πλάτη, ακριβώς κάτω από το σάκο που είναι συσκευασμένος ο κύριος θόλος.

Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη του D-14 Shelest έγινε στις 2 Αυγούστου  – ημέρα εορτασμού των Ρώσων Αλεξιπτωτιστών αλλά και των βετεράνων που υπηρέτησαν με αυτήν την ειδικότητα σε μονάδες του Κόκκινου Στρατού. Ο εορτασμός γίνεται με αφορμή την ανάμνηση της 2ας Αυγούστου 1930, όταν μια ομάδα 12 αλεξιπτωτιστών εκτέλεσαν άλμα για πρώτη φορά από αεροσκάφος στην περιοχή Voronezh στη νότιο Ρωσία.

Κάθε χρόνο την μέρα αυτή, μέχρι και σήμερα, οι αλεξιπτωτιστές του Ρωσικού Στρατού παραδοσιακά επιδεικνύουν τις ικανότητές τους δημοσίως ενώ εορταστικές εκδηλώσεις γίνονται σε ολόκληρη την ρωσική επικράτεια.

Πάντως όσον αφορά το νέο αλεξίπτωτο D-14, παραμένουν αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτό να υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή εκτέλεσης σκοπευμένων πυρών από αλεξιπτωτιστές -προτού προσγειωθούν- δεδομένων των απαιτήσεων προετοιμασίας για προσγείωση του αλεξιπτωτιστή ενώ οι ταλαντώσεις στον αέρα, ιδιαίτερα με άνεμο, δεν είναι αμελητέες και σε κάθε περίπτωση εμποδίζουν την σκόπευση.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close