Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Παράδοση δωρεάς ασυρμάτων για την ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ από τις ΗΠΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σχετική ανάρτηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, έγινε γνωστή η παράδοση δωρεάν αμερικανικού υλικού, στο οποίο “περιλαμβάνονται ασύρματοι για ενίσχυση της ικανότητος επικοινωνιών της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ“. Η παράδοση έγινε από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ΟDC) της πρεσβείας και το υλικό είναι αξίας 9 εκατ. $ όπως αναφέρεται.

Όπως έχει αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ από τον Απρίλιο του 2019, η εξέλιξη αφορά απόφαση του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, η οποία ελήφθη το 2018, για δωρεάν παράδοση στο ΓΕΕΘΑ υλικού επικοινωνιών νέας κατασκευής και τελευταίας τεχνολογίας για την κάλυψη αναγκών των ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Δωρεάν αμερικανική βοήθεια σε ασυρμάτους για τις ελληνικές SOF

Στο πλαίσιο της ανωτέρω αποφάσεως, στις 21 Νοεμβρίου 2019 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση ύψους 9.585.000 $ στην εταιρεία LHarris για την προμήθεια υλικού επικοινωνιών, τα οποία προορίζονται για την Ελλάδα. Αρχική εκτίμηση κατά τον χρόνο αναθέσεως της συμβάσεως, ήταν ότι η παράδοση των υλικών θα λάβει χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2021 αλλά όπως φαίνεται αυτή πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.

Η σύμβαση περιελάμβανε:

  • 110 σταθμούς ασυρμάτων χειρός AN/PRC-152A.
  • 31 φορητούς σταθμούς ασυρμάτων AN/PRC-117G.
  • 31 επίσης φορητούς AN/PRC-160(V).

Σε φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, διακρίνεται το λογότυπο της εταιρείας L3 Harris στις συσκευασίες των παραδοθέντων υλικών. Η κίνηση των Συμμάχων προέκυψε κατόπιν συνεννοήσεων με την ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ τα προηγούμενα έτη κι αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υποστηρίξεως του εγχειρήματος που έχει αναληφθεί από ελληνικής πλευράς για την συγκρότηση μιας Τμηματικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μέχρι το 2024.

 

Δωρεά των ΗΠΑ για σύγχρονες επικοινωνίες των ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων

 

Related Articles

Back to top button