Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚΥΠΡΟΣ

Τελετή απονομής Πράσινου Μπερέ στο Σταυροβούνι

Rheinmetall Lynx

Γράφει ο Πέτρος Σαββίδης*

Πραγματοποιήθηκε εχθές στο Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι, η τελετή απονομής του Πράσινου Μπερέ στους νέους καταδρομείς της Εθνικής Φρουράς, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την προκεχωρημένη εκπαίδευση. Η τελετή αποτελεί άτυπα την ετήσια «ημέρα των καταδρομών» στην Κύπρο, αφού είναι γνωστό στην κυπριακή κοινωνία ότι η στρατιωτική υπηρεσία στη Διοίκηση Καταδρομών αποτελεί παράδοση γενιών. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο παππούδες και πατέρες που υπηρέτησαν στη Διοίκηση Καταδρομών σε προηγούμενες δεκαετίες, έρχονται για να καμαρώσουν τα εγγόνια και τα παιδιά τους που εισέρχονται στην μεγάλη οικογένεια των καταδρομών.

Η τελετή είχε ορισθεί για τις 11.00 με πέρας προσέλευσης τις 10.30, αλλά, όπως κάθε χρόνο, οι συγγενείς άρχισαν να προσέρχονται γύρω στις 09.00. Αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν είναι συμπτωματικό αφού σχετίζεται με την χαρά και την αγωνία των συγγενών να δουν τα παιδιά τους σε αυτή την σημαντική ημέρα στη ζωή τους.

Ο πρωτεύσας, παραλαμβάβει τιμητική πλακέτα από τον Υπουργό Αμύνης. (Πέτρος Σαββίδης © 2023)

Δεν είναι τυχαίο που τόσο ο καταδρομέας Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας όσο και ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας -ο οποίος προέρχονται από τις τάξεις των καταδρομών- εξέφρασαν στις ομιλίες τους τις ευχαριστίες τους προς τους γονείς των νέων καταδρομέων που μεγάλωσαν τα παιδιά τους έχοντας ενστερνιστεί το πνεύμα του ήθους, της τόλμης και της τιμής που χαρακτηρίζει διαχρονικά την υπηρεσία στη Διοίκηση Καταδρομών.

Από τους πρώτους νεκρούς της 31 ΜΚ στο ύψωμα Λωρόβουνο τον Αύγουστο 1964 και της 32 ΜΚ στο υψώμα 124 της Κοφίνου τον Νοέμβριο 1967, μέχρι τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους των τριών Μοιρών Καταδρομών που πότισαν με το αίμα τους τις κορυφές των υψωμάτων Πετρομούθια, Γκαμήλα, Κοτσιά Καγιά και Άσπρη Μούττη στον Πενταδάκτυλο και στην ύστατη προσπάθεια ανακοπής των τουρκικών αρμάτων στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας τον Ιούλιο 1974, οι αγώνες των Δυνάμεων Καταδρομών ήταν πάντα υπέρ βωμών και εστιών μέχρις εσχάτων και αυτή η ιδέα αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

(Πέτρος Σαββίδης © 2023)

Η τελετή άρχισε με επίδειξη φυσικής κατάστασης σε διάφορα αντικείμενα φυσικής αγωγής, αντικείμενα ορεινού αγώνα με καταρριχήσεις rappelling και fast rope από τον πύργο καταρριχήσεων, και επεισόδιο ταχείας απεμπλοκής περιπόλου μάχης από εχθρική περιοχή. Ακολούθησε επίδειξη διέλευσης εμποδίων στον στίβο μάχης και ολοκληρώθηκε με την απονομή των Πράσινων Μπερέ και την οικογενειακή φωτογραφία των νέων καταδρομέων της 2023 ΕΣΣΟ μπροστά από το ηρώο της 32 ΜΚ, στην κεντρική πλατεία του στρατοπέδου.

*Επίτιμος επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham (BUCSIS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

(Πέτρος Σαββίδης © 2023)

Στην προσφώνησή του, ο Α/ΓΕΕΦ Αντστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας είπε απευθυνόμενος στους νέους καταδρομείς: «Η επιλογή σας να υπηρετήσετε στο επίλεκτο αυτό σώμα, σας καθιστά ξεχωριστούς, καθόσον σε μια εποχή που οι αξίες βάλλονται, εσείς δείξατε έμπρακτα την διάθεσή σας για προσφορά. Τα πράσινα μπερέ που σας απονέμονται σήμερα δεν είναι απλώς ένα σύμβολο, αλλά μια αναγνώριση των προσπαθειών σας να ξεπεράσετε τα όρια, να υπηρετήσετε με ανιδιοτέλεια και να προσφέρετε τον εαυτό σας σε δρόμους εξαιρετικά απαιτητικούς για την υπεράσπιση της πατρίδας […]

Γνωρίζετε καλά ότι η εκπαίδευση σας δεν σταματά εδώ. Μέχρι σήμερα πήρατε τα ελάχιστα εκείνα στοιχεία για να αποκτήσετε το “πνεύμα των Καταδρομών”. Από αύριο, όπως και κάθε μέρα, ο πήχης θα ανέβει ψηλότερα και σας προτρέπω να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, να αναδείξετε τη δύναμη της ψυχής και έχοντας ως φάρο την θυσία των θρυλικών καταδρομέων, οι οποίοι άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη να τελειοποιηθείτε ως σύγχρονοι μαχητές και να ενταχθείτε πλήρως στις Μονάδες σας.

Αποτελείτε τον σύνδεσμο των Καταδρομών. Τον σύνδεσμο με αυτούς που υπηρέτησαν στο παρελθόν, αυτούς που υπηρετούν στο παρόν και αυτούς που θα υπηρετήσουν στο μέλλον. Οι Δυνάμεις Καταδρομών και Ειδικών Επιχειρήσεων αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Εθνικής Φρουράς και για αυτό επιλέγουμε τους πιο γενναίους και άξιους. Άξιους συνεχιστές της ιστορίας και του θρύλου του καταδρομέα. Αυτό είναι τιμή και ευθύνη.

(Πέτρος Σαββίδης © 2023)

Η προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας είναι υψηλές και η ευθύνη να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες ακόμα ψηλότερη. Μην ξεχνάτε πως εσείς θα είστε πάντα λίγοι. Οι καλοί ήταν πάντα λίγοι και οι καλοί ήταν πάντα για τα δύσκολα. Και εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα. Τα δύσκολα ήταν πάντα για το ελληνικό έθνος. Αντιμετώπιζε εχθρούς υπεράριθμους, ωστόσο πάντα με επιτυχία. Ερχόμαστε από τα βάθη των αιώνων και σκοπεύουμε να παραμείνουμε εδώ. Και αυτό θέλει δουλειά. Και αν κάποια στιγμή δεχθήκαμε κτύπημα, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε. Ο εχθρός θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει την γροθιά του Λοκατζή. Αυτό για το οποίο σας θέλουμε, αυτό για το οποίο προορίζεστε».

(Πέτρος Σαββίδης © 2023)

Ο Αρχηγός απευθύνθηκε και στους παρευρισκόμενους γονείς και συγγενείς των νέων καταδρομέων:

«Δικαίως νιώθετε υπερήφανοι για τα παιδιά σας που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, όπως είμαστε και εμείς περήφανοι για αυτούς. Τα παιδιά σας διάλεξαν αυτόν τον δρόμο. Αφήστε τους να τον πορευτούν μόνοι τους. Έκαναν την επιλογή τους. Είναι περήφανοι αυτοί και περήφανοι όλοι μας για
αυτούς. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ότι όσο υπάρχουν οικογένειες που δίνουν παιδιά στις Ειδικές Δυνάμεις, η Πατρίδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Όπως σημείωσε ο Αρχηγός κλείνοντας την προσφώνησή του, αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών για το αποτέλεσμα. Τα στελέχη της Διοίκησης Καταδρομών, ου φειδόμενα χρόνου και μόχθου, επιδιώκουν να φέρνουν εις πέρας την αποστολή τους κατά τον καλύτερο τρόπο και στην συγκεκριμένη περίπτωση, προσέφεραν μία ακόμη δόση από το νέο αίμα σε έμψυχο δυναμικό, που εντάσσεται στο βάθος του χρόνου στην ξεχωριστή οικογένεια των καταδρομών, φροντίζοντας για την ποιότητά του.

(Πέτρος Σαββίδης © 2023)
(Πέτρος Σαββίδης © 2023)

Η ξεχασμένη προτομή του Υπολοχαγού Νικολάου Παπαγεωργίου

Tags

Related Articles

Back to top button
Close