Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τι θα προσφέρουν τα νέα NSW RIB στην ΔΥΚ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Όπως γράψαμε προ ημερών, στις 19 Μαΐου, παραδόθηκαν ως δωρεά της αμερικανικής κυβερνήσεως 4 νεότευκτα Σκάφη Άκαμπτης Γάστρας Ναυτικού Ειδικού Πολέμου (NSW RIB) 11 μέτρων στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά. Στην παραλαβή των νεότευκτων σκαφών παρευρέθησαν ο Υπαρχηγός Αρχηγείου Στόλου, Υποναύαρχος Π. Κουλούρης ΠΝ, ο Αμερικανός Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) Πλοίαρχος Μ. Biery USN, ο επικεφαλής του ODC/GREECE  Συνταγματάρχης D. McDonald USA και ο Διοικητής της ΔΥΚ Αντιπλοίαρχος Κ. Νασόπουλος ΠΝ. Άλλα 2 σκάφη ιδίου τύπου, προορίζονται για την ΜΥΑ/ΛΣ.

Όπως είχαμε αναφέρει, τα σκάφη προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ειδικά σε αποστολές νηοψιών από προσωπικό της ΔΥΚ. Λόγω της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με αμερικανικές δυνάμεις, η χρησιμοποίηση σκαφών ιδίου τύπου διευκολύνει τις από κοινού επιχειρήσεις και την εφαρμογή ιδίων διαδικασιών και πρακτικών κατά την εκτέλεση των ενεργειών.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών τα NSW RIB έχουν μήκος 11 μέτρα, μέγιστο πλάτος 3,2 μέτρα, μέγιστο βύθισμα 90 εκ. και επιχειρησιακό βύθισμα 50 εκ. Το εκτόπισμα ανέρχεται σε 8.165 κιλά. Στις επιδόσεις, αναφέρεται επίτευξη μέγιστης ταχύτητος άνω των 40 κόμβων και ταχύτητα ταξιδιού άνω των 30 κόμβων. Οι δεξαμενές καυσίμου είναι χωρητικότητος 180 γαλονιών, που εξασφαλίζει αυτονομία μεγαλύτερη των 200 ν.μ. αναλόγως ταχύτητος.

Την κίνηση εξασφαλίζουν δύο πετρελαιοκινητήρες που κινούν δύο συστήματα υδροπροώσεως (hydrojet) KaMeWa FF280.

Στην πλώρη και στην πρύμνη, υπάρχουν δύο βάσεις – έστορες για την εγκατάσταση είτε βαρέων πολυβόλων των 12,7 mm είτε πολυβόλων των 7,62 mm.

Το NSW RIB επανδρώνεται από 3μελές πλήρωμα ενώ μπορεί να μεταφέρει ομάδα 8-10 ανδρών. Με 11 άνδρες, το ωφέλιμο φορτίο ορίζεται στα 1.450 κιλά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των NSW RIB είναι ότι δεν υπάρχουν τυπικές διατάξεις καθισμάτων για την μεταφορά του προσωπικού. Πίσω από τις τρεις θέσεις του πληρώματος, υπάρχουν 2 θέσεις καθισμάτων ενώ στο πρυμναίο τμήμα άλλες 6 θέσεις. Ενδιάμεσα, υπάρχει ανοικτός χώρος υπό τύπον “καταστρώματος”, που διευκολύνει τις κινήσεις της ομάδας όταν πρόκειται να εκτελεσθεί επιχείρηση νηοψίας. Μπορεί εκεί να μεταφερθεί προσωπικό αλλά όχι για μεγάλους πλόες.

Τα σκάφη παραδόθηκαν στην ΔΥΚ με τρέιλερ για οδική μεταφορά αλλά και υλικά συλλογών για την μεταφορά τους από αέρος, είτε με αεροπλάνα μεταφορών είτε με ελικόπτερα.

Με τα 4 NSW RIB θα ενισχυθούν οι ικανότητες του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) που έχει συγκροτήσει η ΔΥΚ για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Το ΤΝΕΕ ανταποκρίνεται σε Ναυτική Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOMTG) που συγκροτούνται στο πλαίσιο των Τμηματικών Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC).

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close