Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Bordo Bereli: Οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις επιδεικνύουν οπλισμό και δυνατότητες

Επίδειξη νέων υλικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων της επίλεκτης μονάδας Bordo Bereli των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, γίνεται μέσα από ένα νέο βίντεο που «ανέβηκε» πρόσφατα στο διαδίκτυο.

Το επίμαχο βίντεο έρχεται σε συνέχεια ανάλογων προσπαθειών στο πρόσφατο παρελθόν, όπου πρωταρχικός στόχος είναι το «promotion» των μονάδων της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı) του Τουρκικού Στρατού. Με μπόλικη δόση ατμοσφαιρικής μουσικής και λήψη σκηνοθετημένων πλάνων, οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις επιδιώκουν να δημιουργήσουν προφίλ «ελίτ» στην κοινή γνώμη μέσω της χρήσης του διαδικτύου.

Χωρίς φυσικά να εισερχόμεθα στο κατά πόσο οι Τούρκοι καταδρομείς «πείθουν» για την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα, θα ήταν χρήσιμο να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα που θα συμβάλουν στην ορθή κατανόηση της απειλής που αντιπροσωπεύουν.

https://youtu.be/Hq2kfHChJZs?t=49

Στα πλάνα εμφανίζονται ομάδες βατραχανθρώπων που αναπτύσσονται από ταχύπλοα RIB, ενώ ακολουθούν σκηνοθετημένες σκηνές από προσωπικό το οποίο φέρει σύνολο υλικών νέου τύπου (κράνη, εξαρτύσεις κ.λπ.).

Το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η έμφαση που έχει δοθεί σε ικανότητα νυχτερινού αγώνα με εφοδιασμό του προσωπικού με διόπτρες νυχτερινής όρασης και συσκευές σκόπευσης – υπέρυθρης παρατήρησης προσαρμοσμένες στον ατομικό οπλισμό.

Ικανότητα νυχτερινού αγώνα

Η Θερμική Τεχνολογία στις διόπτρες και κάμερες, αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στον νυκτερινό αγώνα, συντελώντας στην λεγομένη “κυριαρχία στο σκοτάδι”, χάρη στην ικανότητα αποκαλύψεως στόχων σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Στα πλάνα διακρίνεται η χρήση της διόπτρας GPNVG-18 Ground Panoramic Night Vision Goggle της L3 η οποία παρέχει εύρος θέασης 97 μοιρών στο οριζόντιο επίπεδο και επιτρέπει παρατήρηση και αναγνώριση στόχου υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το σύστημα είναι σπονδυλωτό με προσθαφαιρούμενες διόπτρες που μπορούν να λειτουργήσουν και ανεξάρτητα ενώ προσαρμόζονται με ευκολία σε μεγάλη ποικιλία και διαφορετικών τύπων κράνη.

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφέραμε ότι οι μονάδες καταδρομών του Τουρκικού Στρατού άρχισαν να παραλαμβάνουν νέα οπτικά και ηλεκτροπτικά σκοπευτικά, που προορίζονται να συνοδεύσουν την σταδιακή ανανέωση του οπλοστασίου τους, η οποία ξεκίνησε με την χορήγηση του νέου τυφεκίου ΜΡΤ-76 των 7,62 mm. Σχετική σύμβαση είχε ανατεθεί τον Ιούνιο του 2017 και προέβλεπε την προμήθεια σκοπευτικών διοπτρών A940 και A960 μεταβλητής μεγεθύνσεως x1-4 και x1,5-6 αντιστοίχως, όσο και θερμικών διοπτρών/ προσαρτημάτων σκοπεύσεως, για την κάλυψη αναγκών στις νυκτερινές επιχειρήσεις.

Νέα σκοπευτικά παραλαμβάνουν οι Τούρκοι καταδρομείς

Ως προς τις τελευταίες, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται στις επιχειρήσεις αποκλειστικώς με θερμικές διόπτρες επί του φορητού οπλισμού, έχοντας εγκαταλείψει τις κοινές διόπτρες νυκτερινής σκοπεύσεως τεχνολογίας Ενισχύσεως Φωτός.

Ικανότητα νυχτερινού ΗΑΗΟ/HALO

Συνεχίζοντας την «ξενάγηση» στον κόσμο των Ειδικών Επιχειρήσεων, οι εμπνευστές του βίντεο παρουσιάζουν πλάνα από ημερήσιο άλμα ελευθέρας πτώσεως πολύ μεγάλων υψών HAHO/HALO. Το άλμα γίνεται από μεταγωγικό C-160 Transal  της Τουρκικής Αεροπορίας ενώ διακρίνεται επίσης εξοπλισμός NVG προσαρμοσμένος επί της κάσκας του αλεξιπτωτιστή για χρήση σε νυχτερινές επιχειρήσεις με ρίψεις από μεγάλα ύψη.

Λίγο αργότερα παρουσιάζονται και πλάνα από νυχτερινό άλμα ελευθέρας πτώσης. Μια ικανότητα που ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρή απειλή στη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο καθώς επιτρέπει την αθέατη ανάπτυξη Ομάδων SOF από μεγάλα ύψη σε αποστάσεις 40-50 χλμ. μέσα σε φίλιο έδαφος.

Χρήση UAV – Mini drones

Επιπλέον παρουσιάζεται η τακτική χρήση minι drones καθώς και φορητών UAV για αναγνώριση σε επίπεδο Επιχειρησιακής Ομάδας, τα οποία προσφέρουν άμεση αντίληψη για την τακτική κατάσταση στην περιοχή επιχειρήσεων, με επιτήρηση από αέρος και εντοπισμό απειλών σε πραγματικό χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα mini drones μπορούν να εισέλθουν απαρατήρητα εντός προστατευμένων εγκαταστάσεων ή κτιρίων, αποκαλύπτοντας τη διάταξη των εχθρικών δυνάμεων και τη θέση του στόχου ενδιαφέροντος.

 Ικανότητα ανάπτυξης με Ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων

Η ύπαρξη εξειδικευμένης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκικής Αεροπορίας Στρατού εφοδιασμένη με ειδικά διαμορφωμένα ελικόπτερα S-70 Yarasa είναι γνωστή από παλιά. Η χρήση τους για μεταφορά μονάδων Ειδικών Δυνάμεων εξασφαλίζει ευελιξία, αφάνεια και ικανότητα επιχειρησιακής διείσδυσης με κάθε καιρό. Και αυτό είναι κάτι το οποίο ασφαλώς υπενθυμίζεται σε ένα από τα πλάνα του βίντεο.

Το νέο στοιχείο όμως είναι η παρουσίαση πλάνων επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 ΑΤΑΚ τα οποία κατασκευάζονται εγχώρια από την ΤΑΙ και εισέρχονται σε ολοένα και μεγαλύτερους αριθμούς σε υπηρεσία. Μάλιστα εμφανίστηκαν πρόσφατα στην αποβατική άσκηση EFES 2018 (με εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρά) ενώ η πρώτη επιβεβαιωμένη επιχειρησιακή χρήση τους έγινε στις αρχές του 2017 εναντίον στόχων του PKK.

Η συνδυασμένη δράση των Τ-129 με τα S-70 Yarasa, σε ρόλο συνοδείας, εξασφαλίζει υψηλή προστασία από πάσης φύσεως απειλές ενώ αποτελούν ιδανικό εργαλείο για την εκκαθάριση μιας ΖΠ πριν την άφιξη της κύριας δύναμης. Ακόμη όμως και μετά την αποβίβαση των τμημάτων των Bordo Bereli, τα ATAK είναι σε θέση να παρέχουν αποτελεσματική εγγύς αεροπορική υποστήριξη με εξουδετέρωση επιλεγμένων στόχων.

Ο ανωτέρω συνδυασμός εναέριων μέσων με τις επιχειρήσεις SOF αποτελεί μέγιστη απειλή για νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις μονάδες της ΑΣΔΕΝ, οι οποίες θα πρέπει να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής απειλών.

Minigun: Φονέας με όγκο πυρός

Σε ένα πλάνο ελάχιστων δευτερολέπτων παρουσιάζεται η χρήση ενός οπλικού συστήματος, το οποίο -εφόσον βρίσκεται σε επιχειρησιακή χρήση- συνιστά καίρια απειλή για φίλιες μονάδες. Πρόκειται για το πολυβόλο Minigun τύπου GAU-2/A διαμετρήματος 7,62×51 mm το οποίο διαθέτει έξι κάννες σε περιστροφική διάταξη με ταχυβολία που αγγίζει τις 6.000 βολές/ λεπτό. Το σύστημα που αποκαλείται με τον προσδιορισμό Μ134 στον Αμερικανικό Στρατό μπορεί να παραθέσει έναν τρομακτικό όγκο πυρός και χρησιμοποιείται τόσο από ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων όσο και από πλωτά σκάφη των SEAL για καταστολή εχθρικών πυρών.

Στα πλάνα του τουρκικού βίντεο, διακρίνεται το όπλο να έχει τοποθετηθεί σε πλωτό μέσο όπου και πραγματοποιεί βολές σε παράκτιο στόχο. Άγνωστο είναι το αν έχει τοποθετηθεί και σε ελικόπτερα S-70 Yarasa. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ύπαρξή του στο τουρκικό οπλοστάσιο παρέχει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα σε μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων οι οποίες θα βρεθούν σε επαφή με φίλια τμήματα είτε στη φάση της διείσδυσης είτε στη φάση της απαγκίστρωσης.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις έρχονται να προστεθούν σε πολλές άλλες που γίνονται τα τελευταία χρόνια καθώς οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις διαρκώς εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται με νέα υλικά. Η ύπαρξη τους βεβαίως δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι υπάρχει σε αφθονία, ούτε ότι εφοδιάζει το σύνολο των μονάδων SOF. Απεναντίας πρόκειται μάλλον για στοχευμένες προμήθειες που ενδεχομένως χρησιμεύουν για αξιολόγηση τακτικών καθώς φαίνεται ότι η τάση για βελτίωση και «ψάξιμο» είναι διαρκής στους γείτονες.

Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό στις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ, οι οποίες (με ελάχιστες εξαιρέσεις) έχουν αποκοπεί από τη διαδικασία εξελίξεων σε ανανέωση υλικών και οπλισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν και η απειλή, είναι σε φάση διαρκούς βελτίωσης. Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει –είναι ικανότατο– αλλά πρέπει κάποτε να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να εφοδιαστεί με το καλύτερο, ώστε να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close