Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συνεργασία προσωπικού της ΔΥΚ με γερμανικό υποβρύχιο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εκπαίδευση συνεργασίας με γερμανικό υποβρύχιο πραγματοποιήθηκε από προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, όπως έδειξε φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε η Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Σε σχετική ανάρτηση αναφέρεται η συνεργασία μεταξύ Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και υποβρυχίου του Γερμανικού Ναυτικού κι επισημαίνεται: “Το ΝΑΤΟ επιδεικνύει την ικανότητα της Συμμαχίας να εκτελεί συνδυασμένες ειδικές επιχειρήσεις σε τακτικό επίπεδο, με στρατηγικά μέσα“.

Στο φωτογραφικό υλικό διακρίνεται ελαστική λέμβος εφόδου με έξι Υποβρυχίους Καταστροφείς, να εκπαιδεύονται στις διαδικασίες περισυλλογής – καθελκύσεως σε συμβατικό υποβρύχιο Τype 212. Το ότι το προσωπικό είναι της ΔΥΚ (προφανώς του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων) διαπιστώνεται από τον οπλισμό που φέρει (υποαραβίδες Mk18) ενώ είναι και αυτονόητο από την εξειδικευμένη φύση της συγκεκριμένης συνεργασίας.

Η δραστηριότητα έλαβε χώρα στον κόλπο της Σούδας, όπου πιθανώς μετέβη το υποβρύχιο. Η λέμβος με τους Υποβρυχίους Καταστροφείς βρίσκεται από το Πρώτο Φως σε καθορισμένο σημείο, στο οποίο αναδύεται το υποβρύχιο για να εκτελεστεί η συνεργασία. Σκοπός είναι η ανάπτυξη συνεργασίας του πληρώματος του υποβρυχίου με συμμαχικό προσωπικό SOF και αντιστοίχως, η εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΥΚ στις διαδικασίες, η συμμαχική συνεργασία και συνεκπαίδευση όσο και η εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τύπου υποβρυχίου, που είναι μικρότερο των Type 214 που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται προφανώς για υποβρύχιο του Γερμανικού Ναυτικού, που προφανώς συμμετέχει στην Επιχείρηση IRINI της ΕΕ, ως μέρος των Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου ΕΕ (EUNAVFOR). Η Γερμανία συμμετέχει στην Επιχείρηση με εναλλαγή αεροσκάφους ναυτικής περιπολίας P-3C Orion και υποβρύχιο. Στην Επιχείρηση IRINI μεταξύ 12 Ιουνίου – 14 Δεκεμβρίου 2021, είχε λάβει μέρος το U35.

Η εντολή της ΕΕ για την Επιχείρηση IRINI διαρκεί έως τις 31 Μαρτίου 2023. Η εντολή της γερμανικής Bundestag διαρκεί έως τις 30 Απριλίου 2023. Η διοίκηση εναλλάσσεται μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας κάθε έξι μήνες.

Τι θα προσφέρουν τα νέα NSW RIB στην ΔΥΚ

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close