Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

NLD SOCOM – Η Ολλανδία αποκτάει Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων

Rheinmetall Lynx

Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 ενεργοποιήθηκε η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ολλανδίας (NLD SOCOM – Netherlands Special Operations Command).

Η νέα NLD SOCOM θα έχει υπό τον άμεσο επιχειρησιακό έλεγχο το Σύνταγμα Καταδρομών (Korps Commando Troepen) και την μονάδα βατραχανθρώπων (Maritime Special Operations Forces) του Ολλανδικού Ναυτικού. Οι μονάδες αυτές είναι ικανές να φέρουν εις πέρας ποικιλία αποστολών σε όλο το έυρος των Ειδικών Επιχειρήσεων. Παράλληλα, εναέρια υποστήριξη για αερομεταφορά δυνάμεων των Ολλανδικών SOF θα παρέχει η 300ή Μοίρα της Ολλανδικής Αεροπορίας.

Ο διοικητής της NLD SOCOM Αντιστράτηγος Theo ten Haaf, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής ενεργοποίησης της Διοίκησης στην αεροπορική βάση Gilze Rijen, εξήρε το ρόλο των μονάδων SOF που διαθέτουν οι Ολλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή της πορείας τους από το παρελθόν μέχρι την σημερινή μορφή που έχουν.

Η NLD SOCOM θα μπορεί πλέον όπως ανακοινώθηκε να εκτελεί με υψηλή αποτελεσματικότητα σχεδιασμό και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων -όποτε αυτό απαιτηθεί- ενώ υπάγεται απευθείας στον Ολλανδό Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων.

Στόχος είναι η νέα Διοίκηση να βελτιώσει την ποιότητα των Ολλανδικών SOF, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους μέσω της εκπαίδευσης και καθοδήγησης σε όλα τα επίπεδα.

Ο Ολλανδός Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Νάυαρχος Rob Bauer, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα των Ειδικών Επιχειρήσεων τονίζοντας: «Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε αυξάνονται και απαιτούν στρατηγική δράση, με εφαρμογή νέων δυνατοτήτων καθώς και τη συχνή εμπλοκή SOF. Οι επιχειρήσεις αυτές διακρίνονται από ευελιξία, ταχύτητα και ανεξαρτησία, με μικρές απαιτήσεις υποστήριξης και υψηλό επίπεδο ακριβείας».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο κατάρτισης των Ολλανδικών SOF καθώς και την ικανότητά τους να συνεργάζονται με «ποικιλία συμμαχικών δυνάμεων». Στα στοιχεία αυτά θα επενδύσει, όπως είπε, η νέα Διοίκηση, η οποία έχει στόχο να συντονίσει και να συγχρονίσει τις επιμέρους προσπάθειες αυτών των μονάδων.

Η συγκρότηση ξεκίνησε από το 2017 με τη σύσταση μιας εξειδικευμένης δύναμης κρούσης, με πρόθεση να λάβει πιστοποίηση Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας το 2018. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η Πλήρης Επιχειρησιακή Ικανότητα θα επιτευχθεί μέχρι το 2020 και προβλέπεται ότι θα ενσωματώνει πλήρεις δυνατότητες Διοίκησης και Ελέγχου.

Αξιοπρόσεκτο επίσης είναι το γεγονός ότι στις αρμοδιότητες τις νέας Διοίκησης περιλαμβάνεται η συγκέντρωση όλων των γνώσεων σε ό,τι αφορά την σχεδίαση, την εκπαίδευση και την πολιτική χρήσης SOF ενώ θα δημιουργηθεί διεθνές δίκτυο συνεργασίας με τη βιομηχανία, με ερευνητές και πανεπιστήμια, σε θέματα δόγματος και εξοπλισμού που θα αφορούν τις Ολλανδικές SOF.

Χαρακτηριστική επίσης ιδιαιτερότητα της νέας NLD SOCOM είναι ότι θα αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου υπερεθνικού οργανισμού που σχεδιάζεται να λειτουργήσει μέχρι το 2021. Πρόκειται για την Σύνθετη Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Composite Special Operations Component Command – C-SOCC), που θα συγκροτηθεί από το συνδυασμό δυνάμεων της νέας NLD SOCOM μαζί με ανάλογες μονάδες της Δανίας και του Βελγίου (εκτενές αφιέρωμα στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ τ. 30, Ιούνιος 2017).

Επιχειρησιακά η C-SOCC προορίζεται να αποτελέσει τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force).

Tags

Related Articles

Back to top button
Close