Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συνεχίζεται ο διαγωνισμός τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού για την ΔΕΠ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνεχίζεται τελικώς η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού προς εφοδιασμό των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, στις αρχές του έτους είχαν πραγματοποιηθεί οι τελικές βολές αξιολογήσεως με τυφέκια των δύο υποψηφίων εταιρειών που παραμένουν στην διαδικασία ωστόσο, το αμέσως επόμενο διάστημα τα πράγματα έδειχναν να οδηγούνται σε αδιέξοδο, με πιθανή και την περίπτωση ματαιώσεως του διαγωνισμού.

Τελικώς, οι δύο εταιρείες που είναι υποψήφιες, πρότειναν την επανάληψη της διαδικασίας τελικών βολών αξιολογήσεως. Η πρόταση έγινε αποδεκτή, πράγμα που σημαίνει πλέον ότι οι βολές θα διεξαχθούν μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου τον Οκτώβριο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πιθανώς στο α΄ εξάμηνο του 2024 να ανακηρυχθεί επιλογή προτάσεως και να ανατεθεί σύμβαση προμήθειας.

Οι δύο υποψηφιότητες στον διαγωνισμό, προέρχονται από το τυφέκιο Cyclone της βρετανικής STEEL CORE DESIGNS και το TRG-10 της διάσημης SAKO.

Ο διαγωνισμός υπ’ αριθ. 03/2020 που προκήρυξε η ΓΔΑΕΕ στις 5 Φεβρουαρίου 2020, αφορά την προμήθεια 119 τυφεκίων και 473.025 φυσιγγίων ειδικής ακριβείας (match) διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum. Εξ αυτών, τα 93 τυφέκια με 369.675 φυσίγγια, προορίζοντο για το ΓΕΣ, 14 τυφέκια με 55.650 φυσίγγια προορίζοντο για το ΓΕΝ, δηλαδή την ΔΥΚ και 12 τυφέκια με 47.700 φυσίγγια είχαν αποδέκτη το ΓΕΑ, δηλαδή την Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης.

Παρά τον προσδιορισμό για τυφέκια διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum, πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς τα τυφέκια θα είναι πολλαπλών διαμετρημάτων, δηλαδή θα συνοδεύονται και από κάννη διαμετρήματος 7,62 mm x 51.

Τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού Steyr SSG M1 προμηθεύτηκαν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων

Tags

Related Articles

Back to top button
Close