Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η διόπτρα ταχείας σκοπεύσεως TANGO6T επιλέχθηκε για την SOCOM

Rheinmetall Lynx

Το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε στα μέσα Ιανουαρίου την επιλογή της διόπτρας ταχείας σκοπεύσεως TANGO6T 1-6×24 SFP συνοδευόμενη από την βάση μικρού βάρους, της SIG SAUER Electro-Optics, για τον εφοδιασμό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF).

Η διόπτρα χαρακτηρίζεται Δευτέρου Επιπέδου Εστιάσεως (Second Focal Plane) και ενσωματώνει φωτιζόμενο σταυρόνημα με ενδείξεις υπολογισμού του σημείου προσπτώσεως βολίδος Μ855Α1 τόσο σε εμπλοκές εγγύς (CQB) όσο και μέσων αποστάσεων. Για την ταχεία πρόσκτηση στόχων υπό το φως της ημέρας, ερυθρό φωτισμό του σταυρονήματος προσφέρει το σύστημα οπτικής ίνας Hellfire.

Εννέα θέσεις ρυθμίσεως της εντάσεως του φωτισμού προσφέρονται για συνθήκες ημέρας και δύο για νύκτα. Μία μπαταρία Λιθίου CR2032, εξασφαλίζει τροφοδοσία. Ο φωτισμός του σταυρονήματος ενεργοποιείται με αισθητήρα κινήσεως (Motion Activated Illumination) προκειμένου να εξασφαλίζεται βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Το βάρος της διόπτρας ανέρχεται σε 720 γραμ. και το μήκος σε 282 χιλ.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει την τάση που παρατηρήθηκε διεθνώς προ μερικών ετών και δείχνει σήμερα να επικρατεί, αυτήν της προτιμήσεως μιας διόπτρας περιορισμένης αλλά ρυθμιζόμενης μεγεθύνσεως, με φωτειζόμενο σταυρόνημα, σε σχέση με τις τυπικές διόπτρες ταχείας σκοπεύσεως ερυθρής κουκίδος (red dot) άνευ μεγεθύνσεως. Μια διόπτρα με ρυθμιζόμενη μεγέθυνση, επιτρέπει την ευχερέστερη εμπλοκή στόχων σε αποστάσεις πέραν των 100 μέτρων, εξασφαλίζοντας ανώτερη ικανότητα αναγνωρίσεως στόχων σε μέσες αποστάσεις. Τα χαρακτηριστικά αυτά κρίνεται ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στις τακτικές καταστάσεις πεδίου μάχης, δεδομένου ότι στις τυπικές διόπτρες red dot συχνά η διάσταση της κουκίδος από μια απόσταση και πέρα καλύπτει πλήρως στόχο τυπικών διαστάσεων ανθρώπου.

Η σύμβαση που ανατέθηκε στην SIG είναι ύψους 12 εκατ. $ και 5ετούς διαρκείας αλλά δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένη ποσότητα διοπτρών. Η είσοδος σε υπηρεσία της TANGO6T δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αντικατάσταση των τυπικών διοπτρών red dot που χρησιμοποιεί το προσωπικό των SOF. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σε συνδυασμό με τον οπλισμό σκοπευτών ακριβείας και καθηκόντων όπως ανιχνευτών, παρατηρητών ελευθέρων σκοπευτών κ.λπ.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close