Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πιθανή η πλήρης αποχώρηση SOF των ΗΠΑ από την Αφρική

 

Το Πεντάγωνο φαίνεται ότι εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο εντολής να αποσυρθούν δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) από το Νίγηρα, στον απόηχο της θανατηφόρου επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών βατραχανθρώπων SEAL τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας “New York Times”πληροφορίες που προέρχονται από τρεις υψηλόβαθμους (μη κατονομαζόμενους) αξιωματούχους, υποστηρίζουν ότι εάν η πρόταση εγκριθεί από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζίμ Μάτις, θα σημαίνει παράλληλη διακοπή επιχειρήσεων κλιμακίων που βρίσκονται στην Τυνησία, το Καμερούν, τη Λιβύη, και την Κένυα. Συνολικά αναφέρεται πρόκειται να διακοπεί η δραστηριότητα σε 7 από τα 8 επίλεκτα αντιτρομοκρατικά κλιμάκια που επιχειρούν σήμερα σε αφρικανικό έδαφος.

Η επιλογή αυτή εξετάζεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Πενταγώνου να εστιάσει πλέον τις μονάδες SOF σε απειλές που προέρχονται από τη Κίνα και τη Ρωσία. Επίσης δεν προβλέπεται μελλοντικά η επιστροφή μονάδων SOF σε αφρικανικό έδαφος. Κάτι που για πολλούς σημαίνει ότι θα αναστραφεί αρνητικά η πρόοδος που έχει επιτευχθεί εναντίον της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επιπλέον την ανάθεση νέου πεδίου δράσης στις μονάδες SOF, το προσωπικό των ΗΠΑ θα απωλέσει την ικανότητα συνεργασίας με τοπικές Ένοπλες Δυνάμεις αφρικανικών χωρών που συμβάλουν στον εντοπισμό και την καταδίωξη ισλαμιστών. Τέλος σημαντικό μέρος προηγμένου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε κοινές επιχειρήσεις, θα μεταφερθεί σε άλλα γεωγραφικά σημεία εκτός Αφρικής.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) χρηματοδοτεί με $100 εκατομμύρια ετησίως επιχειρήσεις που υποστηρίζουν συμμαχικές χώρες στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Επιπλέον η USSOCOM δαπάνησε περισσότερα από $80 εκ το οικονομικό έτος 2017 για τη χρηματοδότηση 21 σχετικών προγραμμάτων σύμφωνα με δήλωση του Στρατηγού Τόνι Τόμας (που ηγείται της Διοίκησης) ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.

Αν αποσυρθούν οι δυνάμεις SOF από την αφρικανική ήπειρο, θα πρόκειται για μια κύρια μεταβολή επιχειρησιακού προσανατολισμού έπειτα από 16 χρόνια πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον τρομοκρατικών επιχειρήσεων σε επιχειρήσεις όπου προβλέπεται να εμπλακούν μεγάλες χώρες. Σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης η AFRICOM (United States Africa Command) που έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο των δυνάμεων SOF, θα αναγκαστεί να δώσει εντολή μετάθεσης εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών που σήμερα επιχειρούν σε διάφορα σημεία της αφρικανικής ηπείρου με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της διαδικασίας ένα διάστημα που προσδιορίζεται από 18 έως 36 μήνες. .

Παρόλα αυτά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να διατηρούν παρουσία στην Αφρική με αποστολή στρατιωτικών συμβούλων προερχόμενους από την Εθνοφρουρά των ΗΠΑ. Αποστολή τους θα είναι η εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων αλλά με συγκεκριμένο χρονικό όριο αποστολής που θα διαρκεί από λίγες εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες.

Την απόφαση για την αλλαγή επιχειρησιακού προσανατολισμού μονάδων SOF υποστηρίζουν τόσο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ όσο και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ (ο οποίος μέχρι χθες βρισκόταν στην Ελλάδα για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του).

Ο ίδιος ο Ντάνφορντ, ένας  Στρατηγός τεσσάρων αστέρων (ο οποίος προέρχεται από τους Πεζοναύτες), είχε την εμπειρία κατά τη διάρκεια της καριέρας του να υπηρετήσει σε επίλεκτες μονάδες SOF. Γι αυτό σημειώνεται ότι έχει πλήρη γνώση των επιχειρησιακών απαιτήσεων που υπάρχουν όπως και των δυνατοτήτων που προσφέρουν στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας

Tags

Related Articles

Back to top button
Close