Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εκπαίδευση Ουκρανών επιτελών Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το διάστημα μεταξύ 5 και 15 Οκτωβρίου, διεξήχθη υπό τη διεύθυνση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, Σχολείο Σχεδίασης Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOTG Staff/Planning Course) στο Στρατόπεδο «ΚΑΛΙΝΣΚΗ» στο Μεγάλο Πεύκο, με εκπαιδευόμενους της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Командування Cили Cпеціальних Pперацій) της Ουκρανίας.

Το εν λόγω σχολείο διδάσκει τη διαδικασία λήψης απόφασης κατά την σχεδίαση Ειδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το πρότυπο του ΝΑΤΟ. Η παραπάνω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο συνδρομής της Ελληνικής ΔΔΕΕ στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της ΔΕΕ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διαθέτουν τα 3ο και 8ο Συντάγματα Ειδικού Σκοπού, το 140ό Κέντρο Ειδικού Σκοπού και το 73ο Ναυτικό Κέντρο Ειδικού Σκοπού. Τον Ιούνιο του 2019 το 140ό Κέντρο πιστοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ ως μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων ικανή για συμμετοχή στην Δύναμη Αποκρίσεως ΝΑΤΟ (NRF). Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό σε κράτος μη μέλος του ΝΑΤΟ.

Στις 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης στην οποία παραβρέθηκε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Sergii Shutenko, ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και απένειμε τα πτυχία στους σπουδαστές καθώς και ο Διοικητής ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ Υποστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Related Articles

Back to top button