Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Α/ΓΕΕΘΑ: Το πλαίσιο συνεργασίας μονάδων SOF Ελλάδος – ΗΠΑ και οι επερχόμενες εξελίξεις στις Ειδικές Δυνάμεις

Οι «ειδικές» πτυχές των σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας αποτέλεσαν ένα από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο ΥΠΕΘΑ.

Μια κουβέντα του Α/ΓΕΕΘΑ και πως “ξέφυγε” η κατάσταση

Μπορεί οι δηλώσεις περί Ελληνοτουρκικών αλλά και οι επικείμενες εξελίξεις αναφορικά με την ενίσχυση του ΠΝ με φρεγάτες να αποτέλεσαν το επίκεντρο των δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, όμως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε σε εξίσου ενδιαφέροντα ζητήματα όπως οι σχέσεις τις χώρας μας με τις ΗΠΑ, η αμυντική συνεργασία αλλά και ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για σειρά λόγων.

Α/ΓΕΕΘΑ: Η Αντιαεροπορική Άμυνα Περιοχής είναι προτεραιότητα για το ΠΝ

 

Τι απασχολεί τις ΗΠΑ

Έτσι λοιπόν η συνεκπαίδευση των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων με επίλεκτες μονάδες SOF των ΗΠΑ, οι προοπτικές ενίσχυσης με υλικά αλλά και η σημασία που αποδίδεται από την Ουάσιγκτον στις επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας – αστυνόμευσης – δίωξης ναρκωτικών, είναι οι κύριοι άξονες που απασχολούν αυτή τη στιγμή τις δύο χώρες για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ειδικότερα o Ναύαρχος Αποστολάκης επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον, βλέπει τη χώρα μας, την Κύπρο και το Ισραήλ ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ήδη το επίπεδο συνεργασίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο καθώς αμερικανικές μονάδες σταθμεύουν σε Σούδα, Στεφανοβίκειο, Λάρισα.

Παράλληλα υπάρχει εκτεταμένη συνεκπαίδευση μεταξύ των SOF Ελλάδος – ΗΠΑ. Η συνεκπαίδευση σε επίπεδο SOF, εστιάζει ιδίως στο κομμάτι που αφορά την Αντιτρομοκρατία και ασύμμετρες απειλές.

Το επίπεδο συνεργασίας των «επίλεκτων»

Η συνεκπαίδευση των μονάδων αυτών σύμφωνα με τον Α/ΓΕΕΘΑ είναι εντατική και βρίσκεται σε αξιοσημείωτο επίπεδο με αρκετές δραστηρίοτητες να έχουν διεξαχθεί μέσα στο 2018. Ενδεικτικά σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση ΤΑΜΣ «Μέγας Αλέξανδρος» με τη συνεργασία της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και μονάδων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) στο Βόλο.

Μια ουσιαστική διαφορά είναι ότι -σε αντίθεση με τις ΗΠΑ- οι δυνάμεις αυτές των Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών όπως άλλωστε ορίζει η σχετική νομοθεσία και γι’ αυτό οι συνεκπαιδεύσεις με τους Αμερικανούς έχουν επεκταθεί και με τη συμμετοχή επίλεκτων μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας (ΜΥΑ – ΕΚΑΜ).

Ο Α/ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και μέσα στο 2019 ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι έχει συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ η ενίσχυση των SOF με κρίσιμα υλικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη παραδοθεί ή επίκειται η παραλαβή τους.

Στο σημείο αυτό θα σχολιάσουμε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη παράμετρο καθώς καλύπτονται σημαντικές απαιτήσεις (παραχωρήσεις drones στη ΜΥΑ και τηλεπικoινωνιακών συστημάτων στις Ειδικές Δυνάμεις) αλλά οι ανάγκες παραμένουν και σε άλλες κρίσιμες κατηγορίες υλικού και οπλισμού, που ελπίζεται ότι θα καλυφθούν στο προσεχές διάστημα.

Οι επερχόμενες εξελίξεις στις Ειδικές Δυνάμεις

Τέλος ο Ναύαρχος Αποστολάκης επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές που συμπεριλαμβάνουν τόσο ορισμένες μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού και της ΑΣΔΕΝ όσο και τις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Για τις τελευταίες, κορωνίδα των επικείμενων αλλαγών θα αποτελέσει η σύσταση και έναρξη λειτουργίας της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Πρόκειται για έναν Σχηματισμό που θα ανήκει στο ΓΕΕΘΑ και σε αυτόν θα υπάγονται όλες οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΤΑ, Ζ΄ ΜΑΚ, ΔΥΚ, 31η ΜΕΕΔ αλλά και οι Αμφίβιες Μοίρες) όσο και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών (1η και 2α ΜΑΛ, οι Μοίρες Καταδρομών) και της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Οι δυνάμεις αυτές θα συνεχίσουν να υπάγονται επιχειρησιακά στο ΓΕΕΘΑ (όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα) αλλά υπό τη σκεπή της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα διεξάγεται τόσο η διοίκηση (σχεδιασμός και  εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων) όσο και θέματα που αφορούν τυποποίηση εκπαίδευσης – προμήθειες – δόγμα, από την περίοδο της ειρήνης.

Σύμφωνα με τον Α/ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για μια προσπάθεια που είναι σύμφωνη με δοκιμασμένα μοντέλα που εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό οι ΗΠΑ και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ ενώ θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διαθέσιμες δυνάμεις σε Διακλαδικό πλαίσιο επιχειρήσεων.

Τέλος σε μια παράλληλη εξέλιξη, επιβεβαιώθηκε ότι η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών θα μεταφερθεί τελικά από την έδρα της που βρίσκεται σήμερα στο Βόλο, στον Αυλώνα Αττικής.  

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close