Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η απίθανη ιστορία ενός Πεζοναύτη της MARSOC που τιμήθηκε για ηρωική δράση εναντίον μαχητών του ISIS

Rheinmetall Lynx

Ένας Αρχιλοχίας του 2ου Τάγματος Καταδρομέων Πεζοναυτών των ΗΠΑ είναι ο πρώτος Πεζοναύτης που λαμβάνει ανώτατη τιμητική διάκριση (με απονομή Αργυρού Αστέρα) για τον ηρωισμό που επέδειξε στο Ιράκ κατά τη διάρκεια ανακατάληψης της Μοσούλης από τις δυνάμεις του ISIS.

Ο Αρχιλοχίας που υπηρετεί στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών (MARSOC) του οποίου το όνομα δεν ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας, αναφέρεται ότι, «επέδειξε κατ’ επανάληψη θάρρος και γενναιότητα ενώ αυτός και η ομάδα του δεχόντουσαν συνεχή πυρά κυκλωμένοι από δεκάδες ισλαμιστές τρομοκράτες».

Συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου 2016, έχοντας καθήκοντα βοηθού διμοιρίτη, βρέθηκε μαζί με την ομάδα του ανάμεσα από δύο εχθρικούς οικισμούς. Οι Πεζοναύτες δέχονταν πυρά ήδη από νωρίς το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι το βράδυ. Τότε, υπό την κάλυψη του σκότους πραγματοποίησαν αντεπιθετική ενέργεια εναντίον δύναμης 25 βαριά οπλισμένων αντιπάλων που είχαν στην κατοχή τους και ένα θωρακισμένο όχημα (τροποποιημένο πολιτικό) σε ρόλο φορέα εκρηκτικών (IED).

Ο Αρχιλοχίας της MARSOC εξουδετέρωσε μερικούς από τους ισλαμιστές με το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή που είχε αλλά το θωρακισμένο όχημα συνέχιζε να πλησιάζει απειλητικά τη θέση των Πεζοναυτών.

Τότε, πάρα το γεγονός ότι βρισκόταν καθηλωμένος υπό εχθρικά πυρά, ανέβηκε στην κορυφή ενός παρακείμενου οχήματος και ανέκτησε ένα αντιαρματικό Javelin που βρισκόταν εκεί καθώς η ομάδα αναγκάστηκε εσπευσμένα να λάβει νωρίτερα θέση κάλυψης.

Εκτελώντας τη διαδικασία προετοιμασίας και σκόπευσης προσπάθησε να το εκτοξεύσει αλλά ο εκτοξευτής υπέστη εμπλοκή. Συνεχίζοντας να βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα υπό εχθρικό πυρ, ο Αρχιλοχίας πήρε στα χέρια του το δεύτερο αντιαρματικό εκτοξευτή που ήταν παρατημένος και επανέλαβε τη διαδικασία. Σημάδεψε το θωρακισμένο και πίεσε τη σκανδάλη. Αυτή τη φορά το βλήμα έφυγε και βρήκε το στόχο του, μετατρέποντάς τον σε μια πύρινη μάζα φλεγόμενων μετάλλων.

Σύμφωνα με την ανάγνωση της τιμητικής διάκρισης στην τελετή απονομής: «Η αποφασιστική δράση του Αρχιλοχία Πεζοναύτη, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν ο ίδιος υπό εχθρικά πυρά, είχε ως αποτέλεσμα να τραπεί ο εχθρός σε φυγή και να σωθούν οι ζωές των φίλιων δυνάμεων».

Η ταυτότητα του παραμένει κρυφή καθώς ο ίδιος συνεχίζει να συμμετέχει σε αποστολές με μονάδα πρώτης γραμμής της MARSOC. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει κοινοποιήσει το Πεντάγωνο, μέχρι σήμερα μονάχα ένα στέλεχος της Αεροπορίας και τρία στελέχη του Στρατού έχουν λάβει τιμητικές διακρίσεις για διακεκριμένες πράξεις στο πλαίσιο της Επιχείρησης INHERENT RESOLVE, που έχει στόχο την εξουδετέρωση του «Ισλαμικού Κράτους».

Σημειώνεται ότι η μάχη της Μοσούλης είχε μεγάλο αριθμό νεκρών, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι αλλά και μαχητές των συμμαχικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις του ISIS κατέλαβαν την πόλη το 2014 και διατήρησαν τον έλεγχο της επί 3 ολόκληρα χρόνια μέχρις ότου εκδιωχθούν από κυβερνητικές ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες ενεργά από τις ΗΠΑ.

Αμερικανοί στρατιώτες –ανάμεσά τους και Πεζοναύτες– συνέχισαν μέχρι πρόσφατα να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στους τελευταίους θύλακες αντίστασης του ISIS σε Ιράκ και Συρία, ενεργώντας ως σύμβουλοι και σε υποστηρικτικό ρόλο. Η τιμητική διάκριση όμως του Πεζοναύτη της MARSOC αποδεικνύει ότι πολλές φορές οι Αμερικανοί βρέθηκαν κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Τουλάχιστον 47 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τραυματίστηκαν από εχθρικά πυρά σε αποστολές στο πλαίσιο της Επιχείρησης INHERENT RESOLVE.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close