Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το έμβλημα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ»

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προ μερικών ημερών, στις 28 Ιανουαρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε σε θαλάσσιο άλμα με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα και σε συντήρηση ικανότητας βατραχανθρώπου στην περιοχή της Νέας Περάμου, μαζί με προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Στην συνέχεια, ο Αρχηγός έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίττα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, την οποία κοσμούσε ένα έμβλημα ελαφρώς διαφορετικό από τα άλλα των Ειδικών Δυνάμεων, όπως θα μπορούσε να διακρίνει κάποιος γνώστης.

Επρόκειτο για το έμβλημα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, που πρόκειται να συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων που αναμένεται να εγκριθεί το προσεχές διάστημα από την κυβέρνηση. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ αποκαλύπτει σήμερα τον θυρεό της ΔΕΠ, τουλάχιστον την πρώτη σχεδιαστική προσέγγιση που υφίσταται μέχρι σήμερα, αφού ακόμη τυπικώς δεν έχει επισημοποιηθεί και υφίστανται προτάσεις επιμέρους παρεμβάσεων.

Η σύνθεση του εμβλήματος στηρίζεται σε παραλλαγή της παράστασης του σημερινού αντιστοίχου των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, με ένα ξίφος, που συγκρατείται κατακόρυφα από δύο πτέρυγες. Το ξίφος αποτελούσε στην αρχαιότητα το κατ’ εξοχήν όπλο των ελαφρά οπλισμένων τμημάτων που αναλάμβαναν επιθετικές και αιφνιδιαστικές αποστολές ενώ οι πτέρυγες αντιπροσωπεύουν το αεροπορικό στοιχείο των Ειδικών Επιχειρήσεων. Το θαλασσινό στοιχείο αντιπροσωπεύεται από μία άγκυρα επάνω από την λαβή του ξίφους, συμπληρώνοντας την συνεισφορά των τριών Κλάδων στην ΔΕΠ. Το έμβλημα με την διακλαδική αντίληψη, είναι σαφές ότι έχει τύχει καλής αισθητικής επιμέλειας.

Το πιο ενδιαφέρον στην όλη παράσταση, είναι η επιγραφή «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» ως “σύνθημα” της ΔΕΠ.

Πρόκειται για φράση προερχομένη από την πραγματεία Λακαινών Αποφθέγματα του Πλουτάρχου, στο κεφάλαιο “Ηθικά”, που διασώζει την απάντηση που έδωσε η Λάκαινα στον γιό της, ο οποίος, καθώς εκείνη του έδινε τα όπλα, παρατήρησε ότι το ξίφος ήταν μικρό: Ἄλλη πρὸς τὸν υἱὸν λέγοντα μικρὸν ἔχειν τὸ ξίφος εἶπε “[καὶ] βῆμα πρόσθες”.

Δηλαδή η απάντηση της μητέρας ήταν «κάνε ένα βήμα εμπρός», ώστε να πλησιάσεις τον αντίπαλο. Η λιτή, συγκλονιστική και μεγαλειώδης φράση, αντιπροσωπεύει το επιθετικό και ατρόμητο φιλοσοφημένο πνεύμα των Σπαρτιατών, πνεύμα που πρέπει να διακατέχει έναν εκπαιδευμένο πολεμιστή, που δεν πρέπει να διστάζει να πλησιάσει τον εχθρό για να τον πολεμήσει. Στοιχείο το οποίο διακρίνει κατ’ εξοχήν το προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που συνήθως ελαφρά εξοπλισμένο, καλείται να αντιμετωπίσει εκ του σύνεγγυς τον εχθρό. Η επιλογή της φράσεως ανήκει στον Α/ΓΕΕΘΑ και συνδέει ευθέως και απολύτως την ένδοξη παράδοση των Ελλήνων αρχαίων πολεμιστών με τους σημερινούς άνδρες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

“EDDIE’S ODYSSEY”: Μια παρατήρηση για τις επικοινωνίες

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close