Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Βρετανοί μισθοφόροι περιγράφουν πως επιβίωσαν από μαζική επίθεση Ταλιμπάν στην Καμπούλ

«Ήταν σαν τη Βεγγάζη»! Αυτή τη φράση βρήκε ένα μέλος ομάδας ιδιωτικής εταιρίας – πάροχου ασφάλειας που δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν για να περιγράψει την εφιαλτική επίθεση που έζησε, όταν μαζί με τους συναδέλφους του, αντιμετώπισε επίθεση από δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η βρετανική εταιρία G4S Risk Management Group στον Ανατολικό Τομέα της Καμπούλ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ήταν αιφνιδιαστική και άφησε πίσω της 6 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Μεταξύ αυτών και ο Luke Griffin, Βρετανός μισθοφόρος που προηγουμένως είχε υπηρετήσει στο Βρετανικό Στρατό (με μεγάλη προγενέστερη εμπειρία σε Ιράκ και Αφγανιστάν) ενώ οι υπόλοιποι ήταν αφγανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, η επίθεση ήταν συντονισμένη και ξεκίνησε με ανατίναξη ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά ακριβώς έξω από το κτιριακό συγκρότημα της G4S. Αμέσως μετά μια ομάδα βαριά οπλισμένων Ταλιμπάν, εισέβαλε στην έδρα του προσωπικού ασφαλείας και άνοιξε πυρ εναντίον όποιου συναντούσε μπροστά της.

Όλο το προσωπικό ασφάλειας πιάστηκε κυριολεκτικά «στον ύπνο» καθώς η τεράστια έκρηξη που προκλήθηκε στην κεντρική πύλη, προκάλεσε σύγχυση που μετατράπηκε σε πανικό, μόλις οι οπλισμένοι Ταλιμπάν εισέβαλαν ανεξέλεγκτοι στο εσωτερικό του συγκροτήματος.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, όσοι από το προσωπικό ασφάλειας ήταν οπλισμένοι αντέδρασαν άμεσα και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών γύρω και μέσα από τα κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας, αποθήκες υλικών – πυρομαχικών – εφοδίων και κοιτώνες.

Χρειάστηκαν ώρες μέχρι οι Αφγανοί καταδρομείς που ανταποκρίθηκαν στο συμβάν να σπεύσουν στην περιοχή για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να εκκαθαρίσουν μαζί με το προσωπικό της G4S όλα τα κτήρια από τις εχθρικές δυνάμεις.

Πλάνα από το χώρο της εμπλοκής αποκάλυψαν τη σφοδρότητα της επίθεσης καθώς κτήρια φλέγονταν, μεγάλοι κρατήρες από εκρήξεις ήταν διάσπαρτοι στο έδαφος ενώ δεκάδες τραυματίες απομακρύνονταν με φορεία όπως – όπως.

Οι επιζώντες δήλωσαν αργότερα ότι «η κατάσταση ήταν σαν τη Βεγγάζη» αναφερόμενοι στις βίαιες επιθέσεις ισλαμιστών εναντίον των εγκαταστάσεων που στέγαζαν την διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ και κλιμάκιο της CIA στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012. Και σε αυτήν την περίπτωση οι πρωταγωνιστές δεν ήταν απλώς αμυνόμενοι αλλά μάχονταν για τη ζωή τους.

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις της G4S στη Καμπούλ έκτασης 26.000 τ.μ. αποτελούν το Κέντρο Επιχειρήσεων στη χώρα και βρίσκονται σε αυστηρά φρουρούμενη περιοχή της πρωτεύουσας. Ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην παροχή ασφάλειας διεθνώς, η G4S παρέχει ασφάλεια και προστασία σε ευρεία γκάμα πελατών. Στο Αφγανιστάν για παράδειγμα, η εταιρία έχει αναλάβει την ασφάλεια της Βρετανικής Πρεσβείας αλλά και φύλαξη ιδιωτών ενώ την περιφρούρηση της εξωτερικής περιμέτρου των εγκαταστάσεων στην Καμπούλ είχε αναλάβει άλλη βρετανική εταιρία παροχής ασφάλειας.

Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Charlie Burbridge, ευχαρίστησε τη Βρετανική Πρεσβεία, το Βρετανικό ΥΠΕΞ, τις Βρετανικές και Αφγανικές Ένοπλες Δυνάμεις, τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ αλλά και άλλες εταιρίες παροχής ασφάλειας που βοήθησαν στην αντιμετώπιση της απειλής και «επέτρεψαν στην εταιρία να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της με ασφάλεια στο Αφγανιστάν».

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close