Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τέλος τo Patch του « Τιμωρού» για τους Βρετανούς SAS

Το προσωπικό του επίλεκτου Special Air Service (SAS) διατάχθηκε πρόσφατα να αφαιρέσει από την στολή του, το χαρακτηριστικό patch του “Punisher” το οποίο είχε υιοθετηθεί από τη μονάδα και ήταν προσαρτημένο σε εξαρτύσεις – φορείς θωράκισης και σε κράνη των στελεχών της.

Το patch με την χαρακτηριστική «νεκροκεφαλή» ήταν ανεπίσημο αλλά ιδιαίτερα δημοφιλές καθώς οι SAS άρχισαν να το φοράνε μετά την συνεργασία με τους SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού στο Ιράκ τα τελευταία 10 χρόνια. Φυσικά φέρεται διεθνώς εδώ και χρόνια από αρκετούς operator μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Προέρχεται όπως είναι γνωστό από τον ήρωα της Marvel Comics’ Τιμωρό (Punisher) ο οποίος είναι ένας πρώην Πεζοναύτης που γίνεται τιμωρός όταν δολοφονείται η οικογένειά του από εγκληματίες..

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι φωστήρες αποφάσισαν ότι το σήμα αυτό που προέρχεται απευθείας από τα κόμικς μοιάζει υπερβολικά με… ναζιστικό σύμβολο που έφεραν οι άνδρες των SS στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η άποψη εδραιώθηκε και δεν άργησε πολύ μέχρι να φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας του Βρετανικού Στρατού, που αποφάσισε να απαγορεύσει την χρήση του.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την επίσκεψη της ηγεσίας στην έδρα του 22ου Συντάγματος SAS. Όπως και να έχει, η εξέλιξη αυτή δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό καθώς το σήμα του “Τιμωρού” είχε καθιερωθεί από το προσωπικό ως ένδειξη αναγνώρισης μετά την πρώτη εξουδετέρωση αντιπάλου στο πεδίο της μάχης.

Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους άνδρες της Μοίρας G, μετά την εμπλοκή της σε πολυάριθμες επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες ισλαμιστές από τα πυρά των SAS. Γι’ αυτό και αρκετοί SAS δυσανασχέτησαν καθώς η προσποίηση για δήθεν “ευαισθησίες” είναι στην ουσία υποκριτική από τη στιγμή που η δουλειά τους είναι να σκοτώνουν εχθρικούς στόχους που αναθέτει η κορυφή της ίδιας της στρατιωτικής ηγεσίας.

Όπως σχολίασε στέλεχος των SAS υπό καθεστώς ανωνυμίας: «Οι SAS είναι επαγγελματίες δολοφόνοι. Οπότε, τί νόημα έχει να υπάρχει ενόχληση αν έχουν μια νεκροκεφαλή σε κάποιο μέρος της στολής τους; Μας είπαν ότι μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες μονάδες, έλλειψη σεβασμού στον αντίπαλο και ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει εγκλήματα πολέμου από ξένες δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζονται οι SAS, όπως Ιρακινοί και Αφγανοί. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάθε φορά που ένα μέλος μας σκοτώνει έναν αντίπαλο στη μάχη, του απονέμουμε το patch ως αναγνώριση της προσπάθειας που έκανε».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Όταν ένας SAS επιστρέφει έχοντας στο ενεργητικό του την εξουδετέρωση ανδρών του εχθρού, τότε λαμβάνει το patch. Δεν είναι γιορτή, για την αφαίρεση μιας ζωής. Είναι διάκριση, που δείχνει στους άλλους ότι ο φορέας του σήματος, έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο για την εκπλήρωση της αποστολής».

To βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα αλλά είναι προφανές ότι δύσκολα μπορεί κανείς να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη πως είναι δυνατόν ένα έμβλημα εμπνευσμένο από κόμικ της Marvel να έχει οποιαδήποτε σχέση, έστω και απόμακρη, με ναζιστικά σύμβολα.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close