Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επίδειξη βατραχανθρώπων και ελικοπτέρων του ΠΝ και της ΑΣ στη Σύρο

Rheinmetall Lynx

Έφοδος βατραχανθρώπων από θάλασσα και αέρα ήταν το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 στην Ερμούπολη της νήσου Σύρου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο Κωνσταντίνου Κανάρη ενώ παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτιος Ράπτης.

Πραγματοποιήθηκαν εντυπωσιακές διελεύσεις σε χαμηλό ύψος ελικοπτέρων AB-212 ASW και S-70B6 Aegean Hawk του ΠΝ τα οποία επέδειξαν την υψηλή ευελιξία τους και τις ικανότητες των χειριστών της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.

Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών εκτέλεσαν ελιγμούς υψηλής ταχύτητας μέσα στο λιμάνι της Σύρου ενώ εκτελέστηκε επίδειξη ανακατάληψης πλοίου, το οποίο για την περίπτωση ήταν το Π/ΦΑ «ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ» του ΠΝ.

Ομάδα βατραχανθρώπων της ΔΥΚ εκτέλεσε καταρρίχιση από ελικόπτερο Aegean Hawk με τη μέθοδο Fast Rope ενώ μια δεύτερη ομάδα πραγματοποίησε ρεσάλτο από ΣΑΠ το οποίο με ταχύτητα έφτασε στο πλάι του πλοίου και ακινητοποιήθηκε για την ανάπτυξη των ανδρών της ΔΥΚ.

Στη συνέχεια ελικόπτερο CH-47DG Chinook της Αεροπορίας Στρατού εκτέλεσε σε μικρή απόσταση από το προβλήτα του λιμένα της Ερμούπολης, άφεση λέμβου και ομάδας βατραχανθρώπων με τη μέθοδο Helo Casting.

Τη διαδικασία παρακολούθησαν οι επίσημοι αλλά κυρίως πλήθος πολιτών που είχαν συρρεύσει από νωρίς για να δουν το εντυπωσιακό θέαμα.

Η επίδειξη έκλεισε με ιδιαιτέρως θεαματικό τρόπο όταν ένα Aegean Hawk εκτέλεσε διέλευση άνωθεν του λιμένα και προχώρησε σε ανοδικό ελιγμό με άφεση flares και υψηλή ταχύτητα.

Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολεμικού Ναυτικού «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», πριν από την έναρξη της ασκήσεως «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» στην οποία το σύνολο των μονάδων του Στόλου, είχε ήδη διασπαρεί σε όλα τα λιμάνια του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο ΥΕΘΑ ευχήθηκε στα πληρώματα των πλοίων καλή άσκηση, ασφαλείς πλόες και καλή ολοκλήρωση των αποστολών τους, τονίζοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί πλήρες αξιόμαχο και καλύπτει όλο το Αιγαίο, κάτι που έχει σημασία για τους Έλληνες, παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή. Ανέφερε επίσης: «Η προσπάθεια είναι συνεχής για να διατηρήσουμε την ηρεμία και να καταφέρουμε να χαμηλώσουμε τις εντάσεις σε αυτή την περιοχή, η οποία είναι σε μία συνεχή ένταση».

Οι βατραχάνθρωποι επέδειξαν για μια ακόμη φορά τις ικανότητές τους αν και η συγκεκριμένη ημέρα σημαδεύτηκε από την τραγική απώλεια μέλους της ΔΥΚ, όταν ένας 28χρονος υπαξιωματικός τραυματίστηκε θανάσιμα, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα που έγινε τις πρωινές ώρες της Κυριακής, στη λεωφόρο Σχιστού Σκαραμαγκά. Με σχετική του ανακοίνωση, το Πολεμικό Ναυτικό εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τους οικείους του άτυχου αρχικελευστή.

Related Articles

Back to top button