Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ρεκόρ εμβέλειας έθεσαν σκάφη Mark VI του Αμερικανικού Ναυτικού

Rheinmetall Lynx

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων και παράκτιας επιτήρησης επιχειρούσαν σε σχετικά μικρές αποστάσεις από τις βάσεις τους ή μητρικά σκάφη με τα οποία μεταφέρονταν στην περιοχή επιχειρήσεων.

Αυτό αλλάζει πλέον μετά από το εντυπωσιακό ρεκόρ εμβέλειας για σκάφη της κατηγορίας που πέτυχαν τα πληρώματα του Αποσπάσματος Γκουάμ της Παράκτιας Παραποτάμιας Μοίρας 3 (Coastal Riverine Squadron 3 – Detachment Guam) του Αμερικανικού Ναυτικού, τα οποία ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα ταξίδι 500 ν.μ. με σκάφη παράκτιας περιπολίας τύπου Mark VI.

Τα δύο Mark VI εξόρμησαν από τη νήσο Γκουάμ στο μέσον του Ειρηνικού και διένυσαν την εντυπωσιακή αυτή απόσταση, αποδεικνύοντας στους σχεδιαστές επιχειρήσεων του Ναυτικού ότι μπορούν να φτάσουν σε παρακείμενα νησιωτικά συμπλέγματα για την εκτέλεση περιπολιών επιτήρησης, Ειδικές Επιχειρήσεις και ανακούφιση από φυσικές καταστροφές.

Τα Mark VI χρησιμοποιούνται ως παράκτια περιπολικά σκάφη σε περιοχές γύρω από λιμενικές εγκαταστάσεις και στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες περιοχές, παρέχοντας υποστήριξη σε δυνάμεις ασφαλείας, συνοδεία κύριων μονάδων επιφανείας καθώς και επιχειρήσεις μη συναινετικών νηοψιών (Search and Seizure – VBSS Operations).

Η απόσταση που διανύθηκε βρίσκεται μέσα στην ονομαστική εμβέλεια των 600 ν.μ. που δίνει ο κατασκευαστής αλλά τα συγκεκριμένα σκάφη δεν είχαν ποτέ ξανά δοκιμαστεί σε τέτοιες αποστάσεις και μάλιστα στο μέσον του Ειρηνικού Ωκεανού. Σύμφωνα με πηγές του USN, πρόκειται για το μεγαλύτερο ταξίδι που πέτυχαν μέχρι σήμερα σκάφη της κατηγορίας των Mark VI.

Η δοκιμασία αντοχής των σκαφών αυτών αναφέρεται ότι δίνει πλέον το πλεονέκτημα της εμπιστοσύνης που αποκτούν τα πληρώματά τους αλλά και η ηγεσία που σχεδιάζει επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πολυνησίας. Οι επιδόσεις αυτές, εκτός από την εκτέλεση επιχειρήσεων επιτήρησης και Ειδικές Επιχειρήσεις προσφέρουν τη δυνατότητα εκτέλεσης ανεφοδιασμού και μεταφοράς προσωπικού από την στρατηγικής σημασίας νήσο Γκουάμ προς την πλησιέστερη ξηρά που απέχει 456 ν.μ. (νήσοι Παλάου).

Όπως έγινε γνωστό, τα Mark k VI σε όλη τη διάρκεια του μακρινού αυτού ταξιδιού, διατήρησαν σταθερή ταχύτητα 25 κόμβων με ανεκτές συνθήκες για τα πληρώματα. Σημειώνεται ότι τα σκάφη διαθέτουν δύο μηχανές ντίζελ MTU 16V2000 M94 και δύο κινητήρες υδροτζέτ Hamilton HM651. Το πλήρωμα αποτελείται από 5 άτομα ενώ κάθε ένα από αυτά δύναται να μεταφέρει Επιχειρησιακή Ομάδα 8-16 ανδρών

Σχεδιασμένα για να αντικαταστήσουν συμβατικά σκάφη παράκτιας επιτήρησης του Αμερικανικού Ναυτικού, τα Mark VI είναι μεγαλύτερα, καλύτερα εξοπλισμένα με επικοινωνίες – οπλισμό και συστήματα επιτήρησης – αναγνώρισης και παρακολούθησης.

Παρά την ονομασία τους, τα σκάφη δεν αποτελούν αντικαταστάτες των γνωστών μας MK V SOC που διαθέτει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου Ναυτικού για κάλυψη αναγκών Ειδικών Επιχειρήσεων των SEAL. Αντιθέτως, είναι σκάφη που προορίζονται για αποστολές νηοψιών, συνοδείας πλοίων, παράκτιας προστασίας πολεμικών πλοίων αλλά κατά περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως αναφέρεται για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η κατασκευάστρια εταιρία Safe Boats παρέδωσε το πρώτο από τα 12 Mark VI στο Αμερικανικό Ναυτικό τον Αύγουστο του 2014. Συνολικά οι παραγγελίες φτάνουν τα 48 σκάφη ενώ έχει παρουσιαστεί ενδιαφέρον για την προμήθειά του από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Αμερικής.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close