Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στρατοδικείο για δύο εκπαιδευτές των SAS που επέβλεψαν την πορεία “θανάτου” στο Brecon Beacons

Rheinmetall Lynx

Δύο εκπαιδευτές των SAS αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αμέλεια ενώ εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών έφεδρων εκπαιδευόμενων.

Η μοιραία για τους τρεις εκπαιδευόμενους άσκηση, έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2013 κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας 16 μιλίων στο φημισμένο Brecon Beacons της Ουαλίας. Με δεδομένο το ανώμαλο έδαφος στην περιοχή, στην πραγματικότητα οι εκπαιδευόμενοι έπρεπε να διανύσουν 20 μίλια για να ολοκληρώσουν τη δοκιμασία.

Ο χρόνος που είχαν στη διάθεση τους ήταν 8 ώρες και 45 λεπτά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δύο εξ αυτών, ο Δεκανέας Κρέγκ Ρόμπερτς και ο υποδεκανέας Έντουαρντ Μάχερ, εξέπνευσαν συνέπεια θερμοπληξίας. Ο τρίτος εκπαιδευόμενος, ο Δεκανέας Τζέιμς Ντάνσπυ υπέστη οργανική ανεπάρκεια και κατέληξε δυο εβδομάδες αργότερα.

Οι εκπαιδευτές που είχαν την ευθύνη της άσκησης ήταν ένας αξιωματικός και ο επικεφαλής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει αναφορά με την εκτίμηση δυσκολίας, την οποία και υπέγραψαν.

Η κατηγορία είναι ότι και οι δύο αμέλησαν να σχεδιάσουν με ασφάλεια την άσκηση, με δεδομένους τους γνωστούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοι από θερμοπληξία. Επιπλέον σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ρίσκο για την ασφάλεια της υγείας των εκπαιδευόμενων υποτιμήθηκε πλήρως, με αποτέλεσμα την αμέλεια στην σχεδίαση και προετοιμασία της άσκησης, ενώ κατά την εκτέλεση της, οι εκπαιδευτές δεν έλαβαν μέτρα (ακόμη και μετά την εκδήλωση των πρώτων απωλειών). Η αδυναμία τους να επέμβουν αποτελεσματικά καθώς οι εκπαιδευόμενοι κατέρρεαν ο ένας μετά τον άλλο, συνιστά αμέλεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους δεν ήταν οι μοναδικές απώλειες σε αυτή την άσκηση. Αρκετοί άλλοι εκπαιδευόμενοι κατέρρευσαν λόγω θερμοπληξίας από το σύνολο των 41 μονίμων στελεχών και 37 έφεδρων που συμμετείχαν στην πορεία στο Brecon Beacons.

Όλοι τους ήταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουν ένα σακίδιο βάρους 27 kg μαζί με το ατομικό τυφέκιο εφόδου σε παρατεταμένη διάρκεια υπό συνθήκες ταχείας πορείας σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close