Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τελετή συγκροτήσεως και ενεργοποιήσεως της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Υπό το “βλέμμα” του Υποστρατήγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην βόρεια πλευρά του Στρατοπέδου «Φακίνου» στου Γουδή, η τελετή συγκροτήσεως και ενεργοποιήσεως της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), καθώς και τα εγκαίνια του Στρατοπέδου «Υποστρατήγου Χριστόδουλου Τσιγάντε» και των εγκαταστάσεων της νέας ΔΔΕΕ – SOCC (Special Operations Component Command).

Η τελετή έλαβε χωρα παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο υπερεκατοντούτης Στρατηγός Ιερολοχίτης κ. Κωνσταντίνος Κόρκας, o Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Φωτόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει υπασπιστής του Υποστρατήγου Ανδρέα Καλλίνσκη ιδρυτή των Λόχων Ορεινών Καταδρομών, καθώς και η εγγονή του Χριστόδουλου Τσιγάντε κυρία Ελένη Τσιγάντε με τον υιό της Γεράσιμο Τσιγάντε, ο οποίος υπηρέτησε τη θητεία του ως Έφεδρος Καταδρομέας σε Μονάδα στη Λέσβο από τον Σεπτέμβριο 2018 έως τον Ιούλιο 2019, τιμώντας τη μνήμη του προπάππου του.

(ΣΔΒ @ 2021)

Η ΔΕΠ θα αποτελείται από δύο βασικούς πυλώνες, δύο Σχηματισμούς επιπέδου Μεραρχίας, την ΔΔΕΕ που συγκεντρώνει τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων και την Ι Μεραρχία Πεζικού. Στην τελευταία υπάγονται η 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών και η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών, συνεπώς ο τίτλος της είναι παραπλανητικός.

(ΣΔΒ @ 2021)

Η ΔΕΠ, θα παρέχει διευρυμένες επιλογές στην ιεραρχία, για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επίτευξη στρατηγικών στόχων, αποτελώντας έναν ισχυρό Διοικητικό Σχηματισμό ιδιαίτερης βαρύτητoς, που θα εφαρμόζει ένα σύγχρονο μοντέλο Διοίκησης & Ελέγχου, με τις μονάδες της να αποτελούν πρότυπο για το σύνολο του Ελληνικού Στρατού. Η συγκέντρωση των ανωτέρω δυνάμεων υπό μία ενιαία διοίκηση, προσφέρει τα παρακάτω σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Επιτυγχάνεται ενότητα διοικήσεως.
  • Ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων.
  • Αμεσότητα στην έκδοση και εκτέλεση διαταγών.
  • Βέλτιστη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των διατιθέμενων μέσων.
  • Προάγεται η διακλαδικότητα.
  • Επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας στην προμήθεια υλικών.
  • Τυποποίηση της εκπαίδευσης και των τακτικών/ τεχνικών/ διαδικασιών.
  • Υιοθέτηση κοινής αντίληψης.

(ΣΔΒ @ 2021)

Το κτίριο που φιλοξενεί την ΔΔΕΕ και μέχρι τώρα στεγαζόταν η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που καταργήθηκε, αναγέρθηκε για να αποτελέσει την έδρα της ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων η οποία συγκροτήθηκε το 1978. Σε αυτήν υπήχθησαν τότε το 1ο Σύνταγμα Καταδρομών, το 2ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών και η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Α/ΓΕΕΘΑ, ανέφερε:
It is my great pleasure to be here today on the occasion of the camp inauguration ceremony in the name of heroic Lt General Christodoulos Tsigante, who was the founder and first commander of the Greek Special Operations Command “Ieros Lochos of the Middle East” during the Second World War. Today’s inauguration marks the beginning of a new era for the Greek Special Operations Forces, since they are reformed according to a modern and most effective organizational model which takes us to another level of commitment and capabilities.
And reverting back to Greek…
Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση να παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή εγκαινίων του Στρατοπέδου, σε ένα μέρος πολύ οικείο και ιδιαίτερα αγαπητό, αφού είχα την τιμή και το προνόμιο να διατελέσω κατά το παρελθόν Διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Η συγκίνησή μου καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη καθώς ως Διοικητής της 13ης ΔΕΕ είχα τη μέγιστη τιμή να παραλάβω το Ιερό Κειμήλιο της Πολεμικής Σημαίας του Ιερού Λόχου της Μέσης Ανατολής, ενώ με πρωτοβουλία μου τοποθετήθηκε στο Στρατόπεδο η προτομή του ηρωϊκού Διοικητού του Ιερού Λόχου υπό την μορφή που όλοι σήμερα βλέπετε και η οποία τονίζει την ανορθόδοξη φύση του γενναίου χαρακτήρα του.
Πρώτα από όλα λοιπόν και υπό το βλέμμα του ιδρυτού και Διοικητού του Ιερού Λόχου της Μέσης Ανατολής Υποστρατήγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, το τιμημένο όνομα του οποίου θα φέρει εφεξής αυτό το Στρατόπεδο, υποκλίνομαι ευλαβικά μπροστά στους αθάνατους πεσόντες των ελληνικών Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων κατά τους διαχρονικούς Αγώνες του Έθνους, καθώς και στους πεσόντες συναδέλφους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην περίοδο της ειρήνης, τους οποίους και τιμώ απεριόριστα.
Η σημερινή τελετή των εγκαινίων του Στρατοπέδου έχει έναν έντονο συμβολικό χαρακτήρα, και σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία εισέρχονται οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις κατόπιν της πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΕΑ για την αναδιοργάνωσή τους υπό τη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.
Μπορώ να πω ότι αισθάνομαι ευτυχής, διότι ακολουθώντας τα πλέον σύγχρονα πρότυπα έχουμε εισέλθει αμετάκλητα σε μια νέα εποχή διευρυμένων δυνατοτήτων. Προχωράμε μπροστά, κρατώντας μέσα στις καρδιές μας ως πολύτιμη παρακαταθήκη τους ιστορικούς δεσμούς με τον θρυλικό Ιερό Λόχο του Χριστόδουλου Τσιγάντε και τις μεταγενέστερες Επίλεκτες Μονάδες, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στις απαιτήσεις του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και οι Ειδικές Δυνάμεις ανασυγκροτούνται και υπό την νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου όχι μόνο ενισχύουν τη διακλαδικότητα αλλά αποκτούν και ενότητα διοίκησης. Το νέο οργανωτικό σχήμα διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για ταχύτερη λήψη αποφάσεων, για ταχύτερη έκδοση διαταγών και βεβαίως για αμεσότητα υλοποίησης. Και όλοι γνωρίζουμε την κεφαλαιώδη σημασία που διαδραματίζει το στοιχείο της ταχύτητας, ιδίως στον τομέα της εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων.
Η νέα ΔΕΠ αποκτά επίσης αυτοδυναμία σε μέσα, επίγεια, αμφίβια και εναέρια. Επιπρόσθετα, επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος με κοινές προμήθειες υλικού και μέσων, και προωθείται περαιτέρω η τυποποίηση της εκπαίδευσης και των διαδικασιών με προφανή και θα τολμήσω να πω και πρωτοφανή οφέλη.
Το κυριότερο όμως είναι η υιοθέτηση κοινού πνεύματος μεταξύ των επίλεκτων στελεχών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Αυτό το στοιχείο της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης, που σημαίνει διακλαδικό πνεύμα, κοινή κουλτούρα για τη φύση της εκτελούμενης αποστολής, σιδερένια θέληση αλλά και ενισχυμένη αλληλεγγύη επί του πεδίου, θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος κατά τη μάχη και θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της νίκης.
Υπό την νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, τα στελέχη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως Κλάδου προέλευσης, θα νιώθουν ότι είναι τα μέλη της ίδιας, ενιαίας, σφυρηλατημένης με ιδρώτα διακλαδικής οικογένειας. Θα διέπονται από μια αρραγή σχέση αλληλεγγύης και σύμπνοιας που θα εδράζεται πάνω στο θεμέλιο της επίτευξης της κοινής αποστολής. Και αυτό είναι κάτι εύκολο να γίνει… ή καλύτερα είναι απολύτως φυσικό να γίνει. Γιατί μέσα στις φλέβες σας ρέει το ίδιο ελληνικό αίμα… γιατί διακατέχεστε από την ίδια ατσάλινη θέληση… γιατί οι καρδιές των επίλεκτων στελεχών μας φλέγονται από το ιερό μένος αυτού που θέλει να υπερασπιστεί με κάθε αναγκαία θυσία, ακόμα και την έσχατη, την Ελευθερία, την Τιμή και την Αξιοπρέπεια της Πατρίδας του.
Ευρισκόμενοι εδώ υπό το βλέμμα του Υποστρατήγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, καλούμαστε όλοι να πράξουμε τα δέοντα ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της νέας οργανωτικής δομής ως προς τις διοικητικές διαδικασίες, την αναβάθμιση των υποδομών, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού μας. Του το οφείλουμε, διότι υπήρξε άνδρας ηρωικός, αλλά και πρωτοπόρος, άνθρωπος με όραμα που είχε το βλέμμα του προσανατολισμένο στο μέλλον.
Η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και οι υπ’ αυτήν Σχηματισμοί και Μονάδες καλούνται να κρατήσουν ολοζώντανο τον θρύλο που περιβάλλει τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και τις Ειδικές Δυνάμεις από τον καιρό του Ιερού Λόχου της Μέσης Ανατολής.
Η εμπιστοσύνη μου προς τα πρόσωπα και τις ικανότητές σας είναι απόλυτη. Είμαι υπερήφανος για εσάς και απολύτως ικανοποιημένος για το έργο που επιτελείτε. Είστε η ακονισμένη αιχμή των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο παράγοντα ισχύος της Ελλάδος.
Γι’ αυτό και σας προτρέπω να συνεχίσετε με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο, αφοσίωση και ατσάλινη θέληση τη δύσκολη και απαιτητική αποστολή που εκτελείτε στις βουνοκορφές της ηπειρωτικής Ελλάδος, στα κύματα και τους βράχους του Αιγαίου και στα ύψη των αιθέρων μας. Διότι πρέπει να είστε και πράγματι είστε παντού, στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα. Και οι πολεμικές σημαίες που απονεμήθηκαν σήμερα είμαι σίγουρος ότι θα κυματίζουν πάντα ψηλά!.
Βλέποντας την καθαρή ματιά σας, είμαι απόλυτα βέβαιος πως εφόσον χρειαστεί, θα κάνετε το «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» κατά την σπαρτιατική επιταγή, γράφοντας νέες λαμπρές σελίδες δόξας στην Ιστορία του Έθνους!
Reverting to English…
The new Greek Special Warfare Command unifies the Greek Special Operations Forces under a single command and provides interoperability, integrated control and optimal utilization of equipment and training. It is well known that the Hellenic Armed Forces promote bilateral and multilateral cooperation and contribute greatly to the common efforts to safeguard security and stability in our wider neighbourhood. Greece has strong ties and excellent relations with almost all countries in the Balkans, the East Mediterranean and beyond. We prove that time after time as we train and exercise together with our friends, allies and partners. After all, the best way to deal with common threats and challenges is through cooperation. In this respect, the Hellenic Armed Forces will fully support Greece’s key role as a pillar of peace and stability in the region. We are fully committed to this noble cause and will do whatever it takes and for as long as it takes.
Thank you very much.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Το έμβλημα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ»

Tags

Related Articles

Back to top button
Close