Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Νέο ρεκόρ επιτυχούς βολής από Καναδό ελεύθερο σκοπευτή

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

«Η Καναδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ένα μέλος της Joint Task Force 2 ενέπλεξε επιτυχώς στόχο από τα 3.540 μέτρα (2,2 μίλια)». Με αυτή την ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε επισήμως στις 22 Ιουνίου η επίτευξη του νέου παγκοσμίου ρεκόρ στην κοινότητα των ελευθέρων σκοπευτών, όσον αφορά την απόσταση επιτυχούς βολής. Παρά το ότι για λόγους ασφαλείας δεν έγινε γνωστό πού έλαβε χώρα το συγκεκριμένο περιστατικό, στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι η Καναδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «παρέχει την εξειδίκευσή της στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ ώστε να εντοπίσουν, αναγνωρίσουν και κατανικήσουν δραστηριότητες του Daesh πολύ πίσω από το μέτωπο των Ιρακικών δυνάμεων ασφαλείας στην Μοσούλη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της καναδικής εφημερίδας “Globe and Mail”, ο σκοπευτής βρισκόταν σε υπερυψωμένη θέση και η επιτυχία σημειώθηκε τις τελευταίες 30 ημέρες. Η επιτυχής βολή επιβεβαιώθηκε από βιντεοσκόπηση και άλλα ανεξάρτητα μέσα. Με την βολή εξουδετερώθηκε μέλος του Daesh, παρεμποδίζοντας ευρισκομένη σε εξέλιξη επίθεση εναντίον Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Από το 2014 ο Καναδάς συμμετέχει στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το αρχικό απόσπασμα Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με 69 στελέχη που στάλθηκε προς υποστήριξη των Κούρδων «πεσμεργκά» σε Συρία και Ιράκ, έχει ενισχυθεί και σήμερα αριθμεί 207 άνδρες.

Η επιτυχής βολή σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, είναι συνδυασμός της εκπαιδεύσεως του ελευθέρου σκοπευτού και του παρατηρητή του αλλά και τύχης. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενώ μιλάμε για πολύ λίγες επιτυχείς βολές σε εντυπωσιακές αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 2 χιλιόμετρα, οι ελεύθεροι σκοπευτές δυτικών χωρών που δρουν από το 2001 σε Αφγανιστάν, Ιράκ και πλέον Συρία, ευθύνονται για την πρόκληση χιλιάδων απωλειών στους αντιπάλους, σε ποικίλες αποστάσεις. Επιτυχίες που υπογραμμίζουν την αξία των προσεκτικά σκοπευμένων πυρών σε περίπλοκα στον έναν ή τον άλλον βαθμό σενάρια, αποφεύγοντας παράπλευρες απώλειες.

Ο ελεύθερος σκοπευτής της JTF 2 χρησιμοποίησε βαρύ τυφέκιο TAC-50 των 12,7 mm της αμερικανικής McMillan. Τυφέκια του συγκεκριμένου διαμετρήματος δεν λογίζονται ως εξειδικευμένα για αποστολές ελευθέρων σκοπευτών όπου οι στόχοι είναι κατά κανόνα προσωπικό του εχθρού. Τα βαρέα τυφέκια διαμετρήματος 12,7 mm προορίζονται για «ειδικές εφαρμογές», συνήθως εναντίον οχημάτων. Είναι αυτονόητο όμως ότι στα χέρια ενός ελεύθερου σκοπευτού, η αξιοποίησή τους μεγιστοποιείται. Το τυπικό εξειδικευμένο τυφέκιο ελευθέρων σκοπευτών που χρησιμοποιούν οι Καναδοί είναι το C14 Timberwolf διαμετρήματος .338 Lapua Magnum που κατασκευάζει η εγχώρια PGW Defence Technologies Inc.

Υπενθυμίζεται ότι ο μόνος στρατός κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ ο οποίος δεν διαθέτει εξειδικευμένα τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών και κατά συνέπεια δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί τα τακτικά πλεονεκτήματα από την χρησιμοποίηση αυτής της σπουδαίας ειδικότητας, είναι ο Ελληνικός.

Related Articles

Back to top button
Close