Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

SOTF-102: Απονομή 48 μεταλλίων σε στελέχη του 10th Special Forces Group (Airborne) του Αμερικανικού Στρατού

Rheinmetall Lynx

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 48 συνολικά πρασινοσκούφηδες του 10ου Special Forces Group (Airborne) τιμήθηκαν για ηρωικές πράξεις στο πεδίο της μάχης. Το εντυπωσιακό όμως στην όλη υπόθεση είναι ότι η τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε για τα στελέχη αυτά στο Fort Carson του Colorado, δεν αφορούσε μια μακρά περίοδο δράσης αλλά έγινε με την ολοκλήρωση της τελευταίας επιχειρησιακής ανάπτυξης, γεγονός που υποδηλώνει το μέγεθος της εμπλοκής του προσωπικού σε επικίνδυνες αποστολές.

Έτσι λοιπόν τα 48 μέλη της Special Operations Task Force 102 τιμήθηκαν με ισάριθμες τιμητικές διακρίσεις του Στρατού των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων 5 Αργυροί Σταυροί, 7 Χάλκινοι Αστέρες, 15 μετάλλια Διακεκριμένων Πράξεων και 21 Πορφυρές Καρδιές (διάκριση για σοβαρό τραυματισμό στο πεδίο μάχης)!

Σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων, τα μέλη της επιχειρησιακής δύναμης του 10ου Special Forces Group διακρίθηκαν επιδεικνύοντας «εξαιρετικό ηρωισμό», ανδρεία και αφοσίωση στην πρόσφατη ανάπτυξη 6μηνης διάρκειας που έγινε στο Αφγανιστάν.

Για περισσότερες από 170 μέρες συνεχών επιχειρήσεων, οι πρασινοσκούφηδες επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στην «αποδιοργάνωση των εχθρικών δυνάμεων μέσα σε περιοχές που ελέγχουν». Η δήλωση αυτή φανερώνει -όπως αναφέρεται και στη συνέχεια- τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Ανορθόδοξου Πολέμου όσο και επιχειρήσεων Άμεσης Δράσης για επιλεκτική εξουδετέρωση συγκεκριμένων στόχων των Ταλιμπάν και του ISIS.

Τιμώντας στελέχη αλλά και τους πεσόντες ήρωες

Όπως έγινε γνωστό, η Task Force 102 συγκροτήθηκε από μέλη του 10ου Special Forces Group (Airborne), του εφεδρικού 19ου Special Forces Group (Airborne) καθώς επίσης και ειδικούς επί Ψυχολογικών Επιχειρήσεων που ανήκουν στο 9ο Psychological Operations Battalion και πυροτεχνουργούς του 71ου Ordnance Group (Explosive Ordnance Disposal).

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού (US Army Special Operations Command) Αντιστράτηγο Francis M. Beaudette, οι πρασινοσκούφηδες ενσάρκωσαν όλες τις αξίες και αρχές που πρεσβεύει η κοινότητα Ειδικών Επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό ένιωθε όπως ανέφερε, «ιδιαίτερα ταπεινός» απονέμοντας προσωπικά τις τιμητικές διακρίσεις στους 48 άνδρες.

Μαζί τους τιμήθηκαν επίσης μέσω των οικογενειών τους, δύο λοχίες που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος το περασμένο Μάρτιο σε επιχειρήσεις στο Βόρειο Αφγανιστάν. Πρόκειται για τον Λοχία (Sgt. 1st Class) Will Lindsay 33 ετών στον οποίο απονεμήθηκε μετά θάνατον ο Αργυρός Αστέρας (η 3η κατά σειρά μεγαλύτερη διάκριση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) και τον Λοχία Sgt. Joseph Collette 28 ετών πυροτεχνουργό του 71ου Ordnance Group’s του 242ου Ordnance Battalion, που τιμήθηκε μετά θάνατον με Χάλκινο Αστέρα.

Παράλληλα απονεμήθηκαν μετάλλια σε δύο άλλα μέλη του 10ου Special Forces Group (Airborne) τον Αρχιλοχία (Master Sgt.) Micheal Riley και τον Λοχία (Sgt. 1st Class) Elliott Robbins, που επίσης τιμήθηκαν μετά θάνατον, καθώς έχασαν τη ζωή τους από εχθρικά πυρά στην επαρχία Uruzgan και Helmand αντιστοίχως τον περασμένο Ιούνιο.

Συνολικά το 10ο Special Forces Group υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από οποιαδήποτε μονάδα του Αμερικανικού Στρατού στο Αφγανιστάν μέσα στο 2019. Χρονιά που ούτως η άλλως χαρακτηρίζεται η πιο φονική από το 2014, έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκαν οι ευρείας κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις του Στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή. Στον συνολικό απολογισμό απωλειών του 2019, προστίθενται και δύο πυροτεχνουργοί του 71ου Ordnance Group που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Που εστιάζεται σήμερα η προσπάθεια των SOF στο Αφγανιστάν

Παρά το γεγονός ότι στο Αφγανιστάν υπηρετούν αυτή τη στιγμή σχεδόν 14.000 άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις. Πρόκειται κυρίως για προσωπικό των SOF που εκτελεί «αvτιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» σε συνεργασία με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό των Αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η SOTF-102 εκτέλεσε «σύνθετες και λεπτές επιχειρήσεις», όπως τονίστηκε στα βίντεο που προβλήθηκαν στην τελετή, με επίκεντρο ιστορίες θάρρους κατά τη διάρκεια αποστολών που είχαν στόχο να «διεισδύσουν πίσω από τις γραμμές του εχθρού». Σχετική ανακοίνωση μάλιστα αναφέρει ότι η συνολική αποτελεσματικότητα που επιδείχτηκε έναντι δυνάμεων των Ταλιμπάν, του ISIS και της Αλ Κάιντα ήταν «απαράμιλλη» και έφερε «εξαιρετικά αποτελέσματα».  

Επισήμως πάντως, εκτός από τα παραπάνω, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για τις αποστολές που εκτελούν οι SOF των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν καθώς τα τελευταία χρόνια ο Αμερικανικός Στρατός μείωσε τις τακτικές εκτιμήσεις για το ποιες περιοχές της χώρας βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο ή έχουν καταληφθεί από δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ όμως, παραστρατιωτικές ομάδες των Ταλιμπάν κέρδισαν δημοσιότητα από θεαματικά χτυπήματα σε δημόσιους χώρους μέσα σε αστικά κέντρα εναντίον των Αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ σε αυτή τη φάση πλέον φαίνεται ότι έχουν ευθυγραμμίσει τις προσπάθειες στην πρόληψη τέτοιων επιθέσεων, διαταράσσοντας τα τρομοκρατικά δίκτυα με παράλληλη εξολόθρευση στελεχών του ISIS.

Related Articles

Back to top button