Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αλεξίπτωτα MC1-1D σε χρήση από τους Έλληνες αλεξιπτωτιστές

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με τον πιο εξελιγμένο τύπο αλεξιπτώτου στατικού ιμάντος που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα ο Ελληνικός Στρατός, πραγματοποιούν εκπαιδευτικά άλματα και άλματα συντηρήσεως οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές. Τα τελευταία έτη η Σχολή Αλεξιπτωτιστών που είναι υπεύθυνη για την χρήση και συντήρηση των αλεξιπτώτων, αξιοποιεί μεταξύ άλλων και τον τύπο MC1-1D.

Το κατευθυνόμενου θόλου MC1-1D, είναι επί της ουσίας μια έκδοση του MC1-1C που σχεδιάσθηκε το 1988, βελτιωμένο σε επιμέρους σημεία όπως ο στατικός ιμάντας και ο νέος κρίκος ασφαλίσεως του στατικού ιμάντος στο συρματόσκοινο αγκιστρώσεως του αεροσκάφους. Κατά τα άλλα, διατηρείται ο θόλος του MC1-1C που προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια κατευθυντικότητος σε σχέση με τον θόλο του MC1-1B που χρησιμοποιείτο από τον Ελληνικό Στρατό κατά βάση στις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Η είσοδος σε υπηρεσία του MC1-1D έγινε το 2018, με την παραλαβή της πρώτης παρτίδος και οι παραδόσεις συνεχίζονται και στο τρέχον έτος. Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την προμήθεια 2.100 κυρίων αλεξιπτώτων στατικού ιμάντος προϋπολογισμού 6.090.000 € και 1.700 εφεδρικών προϋπολογισμού 2.720.000 €.

Οι τεθείσες προδιαγραφές ορίζουν ότι το αλεξίπτωτο θα πρέπει να είναι κατευθυνόμενου θόλου MC1-1C με δίχτυ μη αναστροφής, κατάλληλο για χρήση (πλήρης ανάπτυξη θόλου) σε ύψος 1.000 ποδών τουλάχιστον, δυνατότητα χρησιμοποιήσεως με μέγιστη ταχύτητα ανέμου 15 μίλια/ώρα ή 13 κόμβους και ταχύτητα προώσεως μέχρι 10 μίλια/ώρα. Ο προμηθευτής πρέπει να εγγυάται την καλή λειτουργία των υλικών για 12 έτη ή 120 άλματα («ανοίγματα») τουλάχιστον από την ημερομηνία οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής.

Η εκτιμώμενη χρήση καθορίζεται σε τουλάχιστον 10 έτη ή 100 άλματα (όποιο από τα δύο λήξει πρώτο) από την ημερομηνία οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής των υλικών.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close