Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ελεύθεροι σκοπευτές της ΜΥΑ/ΛΣ ακινητοποιούν ύποπτο ταχύπλοο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ταχύπλοο με εμπόρους ναρκωτικών, κατά τα φαινόμενα, ακινητοποίησε το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή Λέσβου, έπειτα από καταδίωξη που εκτυλίχθηκε με πλωτά σκάφη και ελικόπτερο του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, όπως και συμμετοχή εναερίων μέσων της FRONTEX.

Το περιστατικό εκδηλώθηκε περί τις 14.00 όταν η τουρκική ακτοφυλακή απέτυχε να συλλάβει δύο ύποπτα ταχύπλοα τα οποία πέρασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα να αναλάβει την επιχείρηση το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Ένα από τα ταχύπλοα εντοπίσθηκε και τέθηκε σε καταδίωξη από το περιπολικό “ΛΣ 611”. Οι ύποπτοι ήταν σε θέση να αναπτύξουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και το περιπολικό τύπου Lambro 57 περιορίσθηκε σε καταδίωξη και καταγραφή σε βίντεο των κινήσεων των επιβαινόντων επί του ταχυπλόου. Όπως ήταν αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ύποπτοι άρχισαν να ρίχνουν το φορτίο τους στην θάλασσα κι ενδεχομένως απέρριψαν και τυχόν οπλισμό που είχαν μαζί τους.

Εν τω μεταξύ, ελικόπτερο AS 365N3 Aegean Dauphin της Μονάδας Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος είχε ειδοποιηθεί και από το ελικοδρόμιο του Κοτρωνίου απογειώθηκε για το αεροδρόμιο Τατοΐου, προκειμένου να παραλάβει δύο ελεύθερους σκοπευτές της Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων της ΜΥΑ/ΛΣ. Η μετάβαση των ελευθέρων σκοπευτών στο Τατόι έγινε επειδή τα τελευταία έτη έχει απαγορευθεί η προσγείωση ελικοπτέρων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που επιχειρησιακώς εξυπηρετούσε την ΜΥΑ/ΛΣ.

Με την άφιξη του ελικοπτέρου στην περιοχή ενδιαφέροντος, συμμετείχε στην καταδίωξη του υπόπτου ταχυπλόου, το οποίο ακινητοποιήθηκε όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ. Οι βολές εκτελέσθηκαν με τυφέκιο G3 επί του οποίου φέρεται διόπτρα Leupold μεταβλητής μεγεθύνσεως (x3-9). Δεν υπήρξε συμπλοκή, δεδομένου ότι οι τρεις επιβαίνοντες ακινητοποίησαν το ταχύπλοο και παραδόθηκαν στο πλήρωμα του “ΛΣ 611”, που εν τω μεταξύ πλησίασε και τους συνέλαβε. Δύο από τους συλληφθέντες είναι αλβανικής καταγωγής και ο ένας Ιταλός.

Το δεύτερο σκάφος δεν κατέστη δυνατό να εντοπισθεί ακόμη. Για τον λόγο αυτό το ελικόπτερο με τους άνδρες της ΜΥΑ/ΛΣ προσγειώθηκε στην συνέχεια στην Λέσβο, παραμένοντας σε ετοιμότητα όπως και τα λοιπά μέσα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Η επιτυχία της επιχείρησης υπογραμμίζει την αξία των εναερίων μέσων για ταχεία αντίδραση και καταδίωξη σκαφών ικανών για ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων, όπως και την καθοριστική συμβολή των ελευθέρων σκοπευτών. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ επηρεάζεται σοβαρά από την χαμηλή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τα 6, μόλις 2 βρίσκονται σε πτητική κατάσταση.

JACKAL STONE 18 και πως η κυβέρνηση “απέφυγε” την απαγωγή του… Κουφοντίνα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close