Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ελληνική η καλύτερη ομάδα ελευθέρων σκοπευτών στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την κατάταξη των δύο ομάδων ελευθέρων σκοπευτών της ΔΕΠ στην πρώτη και τέταρτη θέση, ολοκληρώθηκε στις 11 Αυγούστου ο «Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλύτερης Ομάδος Ελευθέρων Σκοπευτών 2022», που διοργανώνει ετησίως το Διακλαδικό Πολυεθνικό Κέντρο Ετοιμότητος (JMRC) της 7ης Διοικήσεως Εκπαιδεύσεως Στρατού των ΗΠΑ.

Το Νο19 ζεύγος ελευθέρων σκοπευτών που κατατάχθηκε στην 1η θέση της βαθμολογίας, ανήκε στο ΕΤΑ ενώ η ομάδα Νο18 που κατέλαβε την 4η θέση προερχόταν από την Ζ΄ ΜΑΚ. Στην αποστολή της ΔΕΠ συμμετείχαν και δύο εκπαιδευτές του ΚΕΑΠ, ως συνοδοί – παρατηρητές. 

Στην 8η θέση, ισοβάθμισε η ομάδα Νο6 που ανήκε στον Λόχο Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, εξέλιξη επίσης πολύ ενθαρρυντική και δηλωτική του υψηλού επιπέδου του προσωπικού.

Κύπρος και Εσθονία, συμμετείχαν για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της συμμετοχής της Κύπρου, την δεύτερη ημέρα του διαγωνισμού αποχώρησαν οι ομάδες της Τουρκίας. Για πρώτη φορά στην φετινή διοργάνωση, συμμετείχε πολυεθνικής συνθέσεως ζεύγος διαγωνιζομένων. Η Νο17 ομάδα, απετελείτο από έναν Αμερικανό κι έναν Λιθουανό.

Η διαγωνιστική διαδικασία διεξήχθη επί 7 ημέρες και 4 νύκτες, με δοκιμασίες σε 10 διαφορετικά “αντικείμενα” που εξέτασαν τους 72 διαγωνιζόμενους σε κάθε πτυχή αποτελεσματικότητος και προσαρμοστικότητος της αποστολής τους.

Από το ΓΕΕΘΑ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση Τύπου:

Από την Δευτέρα 1 έως την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022», που πραγματοποιήθηκε στο Hohenfels της Γερμανίας και διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ.

Η ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε με 2 Ομάδες (ζεύγη) Ελεύθερων Σκοπευτών οι οποίες κατέκτησαν την 1η θέση και την 4η θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Κυπριακή Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία).

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ομάδων Ελεύθερων Σκοπευτών, καθώς και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και της διαλειτουργικότητάς τους.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο και περιέλαβε αντικείμενα:

– Εκτέλεσης βολών με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή κατά σταθερών και κινητών στόχων, ημέρα και νύχτα, σε γνωστές και άγνωστες αποστάσεις και σε συνδυασμό με σενάρια αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας.

– Εκτέλεσης βολών με πιστόλι από διαφορετικές θέσεις και υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

– Αθέατης προσέγγισης του στόχου και εκτέλεσης βολής άνευ εντοπισμού της θέσης των Ελεύθερων Σκοπευτών από τον αντίπαλο.

– Τοπογραφίας, προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως με πλήρη εξοπλισμό.

Η διακεκριμένη συμμετοχή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στον «European Best Sniper Team Competition 2022» συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό πλαίσιο, κατέδειξε το εξαιρετικά υψηλό επιχειρησιακό επίπεδό της και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αντικείμενα αυξημένης πολυπλοκότητας και προέβαλε την μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον καθώς και την ισχυρή αποτρεπτική τους ικανότητα.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close