Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

7η Πτέρυγα Ειδικών Επιχειρήσεων συγκρότησε η Ισραηλινή Αεροπορία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 12 Ιουλίου συγκροτήθηκε με επίσημη τελετή η 7η Πτέρυγα της Ισραηλινής Αεροπορίας, υπό την οποία ενοποιούνται οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας, όπως κατά βάση η Μονάδα 669 για αποστολές Έρευνας & Διάσωσης Μάχης (CSAR) και η μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων Shaldag. Υπό το νέο σχήμα, περιλαμβάνεται η Μονάδα Προωθημένων Προσγειώσεων που αποστολή έχει την προετοιμασία πρόχειρων διαδρόμων αποπροσγειώσεως αεροσκαφών τακτικών μεταφορών, μια εξειδικευμένη μονάδα Πληροφοριών ενώ θα λειτουργεί πλέον και σχολείο εκπαιδεύσεως. Δι’ αυτής της εξελίξεως, η στρατιωτική ηγεσία υποστηρίζει ότι θα βελτιωθεί η ικανότητα εκτελέσεως “ειδικών επιχειρήσεων βαθιά σε εχθρικό έδαφος σε περίοδο πολέμου και στις επιχειρήσεις μεταξύ πολέμων“.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σχολίασε ότι η 7η Πτέρυγα “ιδρύθηκε υπό το πρίσμα των επιχειρησιακών απαιτήσεων, των μεταβολών και της διευρύνσεως των απειλών σε διάφορα θέατρα” και ότι “θα είναι ένα συμπληρωματικό και μοναδικό στην φύση του συστατικό των επιχειρήσεων της Αεροπορίας μέσω Ειδικών Επιχειρήσεων πίσω από τις εχθρικές γραμμές, σε περίοδο ρουτίνας και σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης για την εκτέλεση εναερίων αποστολών“.

Κατά την ομιλία του στην αεροπορική βάση Παλμαχίμ, ο πρώτος διοικητής της 7ης Πτέρυγος με τον βαθμό σμηνάρχου, ανέφερε: “Διδαχθήκαμε από τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού των ΗΠΑ για τον συνδυασμό των ειδικών δυνάμεων με την αεροπορία. Η στρατηγική απόφαση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων είναι η εμπέδωση βαθύτερης σχέσεως με την αεροπορία. Εντοπίσαμε μια ευκαιρία μέσω της επιθυμίας για επαύξηση των ικανοτήτων των ειδικών δυνάμεων της Ισραηλινής Αεροπορίας“.

Ο διοικητής σημείωσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσεως που έπληξε την χώρα αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, λόγω της πανδημίας του COVID-19, σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο από πλευράς εχθρού, κατέστησαν επιβεβλημένη αυτή την κίνηση εξορθολογισμού, χωρίς την αφιέρωση επιπλέον πόρων.

Η κίνηση έχει δεχθεί κριτική από παρατηρητές που θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο η Αεροπορία συνεχίζει να διαφοροποιείται από τον Στρατό και επιδιώκει να διατηρήσει το γόητρο των ειδικών μονάδων της, για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ρεύμα εθελοντών από τους κληρωτούς. Η παρατήρηση αυτή έρχεται λόγω της απροθυμίας να συζητηθεί η πιθανότητα συγχωνεύσεως των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας με αντίστοιχες μονάδες των άλλων Κλάδων.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close