Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Semper Fi» – Η 22 MEU και Apache του Στρατού των ΗΠΑ ασκούνται μαζί με Έλληνες Πεζοναύτες

Ιδιαίτερα σημαντικές από πλευράς μεγέθους ήταν οι συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του χρόνου μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που βρέθηκαν επί ελληνικού εδάφους.

Ειδικότερα το διάστημα 6-12 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η ΤΑΜΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19» στην περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και την ηπειρωτική Μαγνησία με τη συμμετοχή μονάδων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (22 ΜEU) των ΗΠΑ.

Μια μέρα νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η αρχική φάση με διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας δυνάμεων της 22 MEU από το αποβατικό πλοίο USS «ARLIGTON» (LPD-24) στον Παγασητικό Κόλπο. Συνολικά στην ακτή της Νέας Αγχιάλου αποβιβάστηκαν πρώτοι 170 Αμερικανοί πεζοναύτες με 9 τεθωρακισμένα LAV-25 και οχήματα HUMVEE ενώ στις 6 Ιανουαρίου εκτελέστηκε απόβαση 23 τεθωρακισμένων οχημάτων και 273 Αμερικανών Πεζοναυτών.

Η μεταφορά της δύναμης αυτής επί της ακτής έγινε με τα γνωστά αμφίβια τεθωρακισμένα AAV-7A1 τα οποία, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, αποτελούν επίκεντρο των προσπαθειών για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών ικανοτήτων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Παρουσίαση αμφιβίων τεθωρακισμένων AAV7A1 των ΗΠΑ στο Βόλο

Ακολούθως Έλληνες και Αμερικανοί Πεζοναύτες αναπτύχθηκαν με τα οχήματα και τον εξοπλισμό τους στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών όπου και πραγματοποιήθηκε σειρά δραστηριοτήτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν:

– Σενάριο Έρευνας Διάσωσης χειριστή που έχει καταρριφθεί.

– Εκπαίδευση σε διαδικασίες κίνησης τεθωρακισμένων σε χιονοσκεπείς περιοχές.

– Βολές με το σύνολο του φορητού οπλισμού.

– Βολές με Α/Τ όπλα.

– Βολές αρμάτων μάχης Leopard 1A5.

-Βολές πυροβόλου των 25mm (LAV -25) και πολυβόλων 0,50in (Μ113).

– Βολές όλμων των 4,2 in και 81 mm.

– Βολές Α/Κ πυροβόλων Μ109 των 155 mm.

– Εκπαίδευση στοιχείων ελεύθερων σκοπευτών.

– Εκπαίδευση σε διαδικασίες αίτησης παροχής Εγγύς Υποστήριξης (JTAC)  σε συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ και AH-64D της Αεροπορίας Στρατού,

– Παροχή Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (CAS) από μαχητικά F-16 της ΠΑ και AV-8B Harrier των Πεζοναυτών.

Το σενάριο της τελικής φάσης αφορούσε την εξουδετέρωση εχθρικής δύναμης μεγέθους λόχου από συνδυασμένη δύναμη δύο Μηχανοκίνητων Λόχων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 22 MEU αντίστοιχα, με υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων και πυρών πυροβολικού.

Κύριο χαρακτηριστικό που κατέστησε την άσκηση πετυχημένη, αποτέλεσε το πλήθος των σεναρίων και αντικειμένων στα οποία συνεργάστηκαν μαζί οι Έλληνες με τους Αμερικανούς πεζοναύτες όσο και οι καιρικές συνθήκες που λόγω πυκνής χιονόπτωσης δημιούργησαν επιπλέον προκλήσεις για τα μέσα και το προσωπικό.

Σενάριο διάσωσης με Πεζοναύτες στην άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19»

Συνεκπαίδευση Apache του ΕΣ και του US Army

Ακολούθως, στις 24 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της εκπαίδευσης των πληρωμάτων επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D Longbow Apache του 6-17 CAV, το οποίο τους τελευταίους 4 μήνες είχε μετασταθμεύσει στο Στεφανοβίκειο προερχόμενο από την μόνιμη έδρα του στη Γερμανία.

Οι Αμερικανοί χειριστές εκπαιδεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα στενά με χειριστές των 1ου και 2ου Ταγμάτων Επιθετικών Ελικοπτέρων σε πτήσεις ναυτιλίας σε ορεινό ανάγλυφο, σύνθετες τακτικές και βολές. Η τελική φάση της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολών Λιτοχώρου Πιερίας, όπου υπό τη μορφή ασκήσεως τα αμερικανικά Apache μαζί με τα Apache της 1ης ΤΑΞΑΣ εκτέλεσαν βολές με πραγματικά πυρά.

Στο σενάριο που αφορούσε τη διάσωση φίλιου χειριστή που είχε καταρριφθεί, συμμετείχαν επίσης δύο CH-47F Chinook καθώς και ένα ειδικά διασκευασμένο νοσοκομειακό UH-60L Blackhawk που ανέλαβε την περισυλλογή του. Τα Chinook μετέφεραν στην περιοχή δύναμη Λόχου της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών η οποία εντόπισε το φίλιο χειριστή, παρείχε τις πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία τάχθηκε για την εξασφάλιση περιμετρικής ασφάλειας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκένωσής του με το Blackhawk.

Η επιχείρηση συνεχίστηκε υπό τη διαρκή κάλυψη ελληνικών και αμερικανικών Apache που πραγματοποίησαν αρκετά μεγάλο αριθμό βολών με πραγματικά πυρά στο παρακείμενο πεδίο βολής Λιτοχώρου. Παρόντες ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της 1ης ΤΑΞΑΣ, της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και η διοίκηση του 6-17 CAV, που εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνεκπαίδευσης υψηλού επιπέδου αλλά και τις ευρύτερες προοπτικές που ανοίγονται με δεδομένη την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, σε συνδυασμό με την ευχέρεια διεξαγωγής πτητικής δραστηριότητας σε ορεινές περιοχές χωρίς περιορισμούς.

Το τελευταίο ειδικά σημείο, αποτελεί αντικείμενο που δίνεται σημαντική βαρύτητα από την αμερικανική πλευρά καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι αντίστοιχες δυνατότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες επί γερμανικού εδάφους λόγω καιρικών συνθηκών και περιορισμών στο μεγαλύτερο τμήμα του εναέριου χώρου.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με την 22 MEU και το 6-17 CAV, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές δυνατότητες που διαθέτει το προσωπικό της σε ευρύ φάσμα επιχειρησιακών απαιτήσεων που ξεπερνάνε την καθιερωμένη εμπλοκή σε αμφίβιες αποβάσεις.

Τα αποτελέσματα «μίλησαν» από μόνα τους και ως εκ τούτου η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών χτίζει πλέον «υψηλό προφίλ» με τα όσα κατάφερε να φέρει εις πέρας, δίπλα σε έναν σύμμαχο ο οποίος απολαμβάνει σημαντικά περισσότερων μέσων και υλικών προκειμένου να εκτελέσει την αποστολή του.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή άσκηση ΤΑΜΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19» σηματοδότησε το ορόσημο συμπλήρωσης 50 ετών συνεργασίας μεταξύ της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC), γεγονός που προσέδωσε έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο οι Αμερικανοί Πεζοναύτες έφυγαν από τη χώρα μας με τις καλύτερες εντυπώσεις έχοντας αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συναδελφικότητας με τους Έλληνες Πεζοναύτες.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close