Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι Σουηδοί ανέλαβαν την διοίκηση της TF TAKUBA στο Μάλι

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Σουηδία έχει αναλάβει από την αρχή του μήνα την διοίκηση της πολυεθνικής Δυνάμεως Επιχειρήσεων TAKUBA (TF TAKUBA) που έχει αναπτυχθεί στο Μάλι και μέχρι σήμερα αποτελείται από προσωπικό της Γαλλίας, Σουηδίας, Τσεχίας και Εσθονίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα που είχε απευθύνει το Παρίσι και η Σουηδική αποστολή θα έχει την ηγεσία για ένα τρίμηνο, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο διοικητής της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων Ταξίαρχος Anders Löfberg είχε σχολιάσει ότι η εξέλιξη φανερώνει την εξαιρετική διμερή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί καθώς και την εμπιστοσύνη που έχουν κερδίσει οι Σουηδοί.

Τον Φεβρουάριο του 2022 λήγει η ετήσια δέσμευση αναπτύξεως της Σουηδικής δύναμης στην TF TAKUBA, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 περιλαμβάνοντας 150 άτομα, με αριθμό ελικοπτέρων και αεροσκαφών τακτικών μεταφορών. Έτσι, θα ασκήσει την διοίκηση το τελευταίο τετράμηνο. Η δύναμη των Σουηδών έχει ρόλο Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (QRF) και γι’ αυτό τον λόγο έχει αναπτυχθεί αριθμός ελικοπτέρων ώστε να μπορεί να εκτελέσει αεροκίνητες ενέργειες από το στρατόπεδο στην περιοχή Ménaka, στο νοτιοανατολικό Μάλι. Ένα αεροσκάφος τακτικών μεταφορών επίσης, εδρεύει σε βάση στο Niamey του γειτονικού Νίγηρα από όπου εξορμούν μαχητικά αεροσκάφη και οπλισμένα UAV της Γαλλικής Αεροπορίας. Δευτερευόντως, οι Σουηδοί διαδραματίζουν συμβουλευτικό ρόλο, συνδράμουν και συνοδεύουν μονάδες των δυνάμεων του Μάλι.

Συνολικώς η Σουηδία συμμετέχει σε τρεις επιχειρήσεις στην περιοχή, καθώς 215 στρατιώτες συνεισφέρουν στην Επιχείρηση MINUSMA υπό την σημαία των Ηνωμένων Εθνών και 8 ακόμη στην Εκπαιδευτική Αποστολή Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUTM).

Έτοιμες από πέρυσι οι Ένοπλες Δυνάμεις για αποστολή στο Μάλι

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close