Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Διοικητής της Sayeret Matkal αποστρατεύεται μετά από επιδρομή στη Γάζα

Rheinmetall Lynx

Στον ισχυρισμό ότι διοικητής επίλεκτης μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού του Ισραήλ αποστρατεύτηκε μετά από αποτυχημένη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε η Παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς.  

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Abu Obeida, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο διοικητής της επίλεκτης Sayeret Matkal o οποίος κατονομάζεται ως Συνταγματάρχης “Het”, υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά την αποτυχημένη Επιχείρηση SPEARHEAD, που πραγματοποιήθηκε στη Γάζα πριν από 4 μήνες.

Η μοιραία ενέδρα

Συγκεκριμένα στις 11 Νοεμβρίου 2018, άνδρες των Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή σε αποστολή συλλογής πληροφοριών.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, επρόκειτο για καταδρομείς της Sayeret Matkal με αποστολή να παρεμβάλουν τηλεπικοινωνιακά συστήματα που χρησιμοποιεί η εξτρεμιστική οργάνωση στη Γάζα. Μέθοδός τους αναφέρθηκε ότι είναι η χρήση οχημάτων τύπου βαν, τα οποία χρησιμοποιούνται με ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να πετύχουν παρεμβολές ενώ αυτά βρίσκονται εν κινήσει, εκτελώντας δρομολόγιο σε απόσταση 3 χλμ. από την συνοριογραμμή.  

Σε κάποια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα όχημα ακινητοποιήθηκε σε μπλόκο της οργάνωσης και μόλις έγιναν αντιληπτοί, οι Ισραηλινοί καταδρομείς άνοιξαν πυρ. Αμέσως ξέσπασε σφοδρή μάχη στην διάρκεια της οποίας ένας αντισυνταγματάρχης, ο οποίος αναφέρεται (από το αρχικό γράμμα του ονόματος του) ως “Mem”, σκοτώθηκε από πυρά της Χαμάς.

Στη συνέχεια οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να ανακτήσουν τη σορό του νεκρού αξιωματικού τους αλλά στην πορεία τραυματίστηκε ένας ακόμα καταδρομέας.

Ο Ισραηλινός Στρατός δεν επιβεβαίωσε τους παραπάνω ισχυρισμούς αλλά αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι δεκάδες μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης. Μάλιστα αναφέρεται ότι οι καταδρομείς αιτήθηκαν αεροπορικής υποστήριξης, η οποία ήλθε λίγο αργότερα από μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία έπληξαν εχθρικές θέσεις με κατευθυνόμενα πυρομαχικά. Χάρη στην επιτυχημένη προσβολή των θέσεων της Χαμάς, κατέστη εφικτή η διαφυγή των καταδρομέων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή οργάνωση ισχυρίστηκε ότι η αποστρατεία του διοικητή της Sayeret Matkal έγινε ως «άμεση συνέπεια» της επιχείρησης. Επιπλέον, αναφέρεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και 23 χρόνια ιστορίας της συγκεκριμένης επίλεκτης μονάδας, που διοικητής της απομακρύνεται με παύση από τα καθήκοντά του και εν συνεχεία αποστρατεύεται.

Ο πολιτικός αντίκτυπος

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ανακοινώσεις είχε πραγματοποιήσει η Χαμάς μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Avigdor Liberman το περασμένο Νοέμβριο. Τότε, ο Ισραηλινός υπουργός είχε δηλώσει ότι υποβάλει την παραίτησή του μία ημέρα μετά την συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας με την μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Ο Liberman διαφώνησε με την εκεχειρία, δηλώνοντας ότι το κόμμα του εγκαταλείπει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αφήνοντας τον πρωθυπουργό Νετανιάχου με ισχνή πλειοψηφία στην Βουλή και τη Χαμάς να χαρακτηρίζει την αποχώρηση Liberman ως «πολιτική νίκη για τη Γάζα».

Ο υπερεθνικιστής υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου κατήγγειλε την συμφωνία ως «παράδοση στην τρομοκρατία» και ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Λίγη ώρα πριν, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας απέναντι στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από μέλη της κυβέρνησής του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μια μέρα μετά την αποτυχημένη επιχείρηση των Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων, η Χαμάς και άλλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν περισσότερες από 500 ρουκέτες και όλμους εναντίον εδαφών στο Νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός πολίτη και τον τραυματισμό δεκάδων. Η επίθεση αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε όγκο που εξαπολύθηκε στη διάρκεια ενός 24ώρου από τις πολεμικές επιχειρήσεις του 2014 στη Γάζα.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close