Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στον Στολίσκο 13 του Ισραηλινού Ναυτικού ο Α/ΓΕΕΘΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σχετική ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Twitter, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρουσίασε επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψή του στην μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Ισραηλινού Ναυτικού, τον λεγόμενο Στολίσκο 13 ή Shayetet 13.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, στην Ναυτική Βάση του Ατλίτ, ο Α/ΓΕΕΘΑ έτυχε ενημερώσεως για την οργάνωση, τις δυνατότητες και τον ρόλο του Ισραηλινού Ναυτικού και του Στολίσκου 13 στην αποστολή διασφαλίσεως των θαλασσίων οδών επικοινωνίας και κρισίμων υποδομών, όσο και στην εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων. Στον Έλληνα αξιωματούχο έγινε και στατική επίδειξη οπλισμού, υλικών και μέσων που χρησιμοποιούνται από την μονάδα ενώ ξεναγήθηκε και στο ιστορικό κάστρο της εποχής των Σταυροφοριών (13ος αιώνας) που δεσπόζει της περιοχής.

Ο Στολίσκος 13 δεν είναι άγνωστος στους Έλληνες συναδέλφους. Κατά την διάρκεια της ασκήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων ΩΡΙΩΝ 21, προσωπικό της μονάδος είχε αναπτυχθεί στην Σούδα της Κρήτης και συμμετείχε σε διάφορα σενάρια που αναπτύχθηκαν.

Η περιοχή είναι συνδεδεμένη με τα πρώτα βήματα του Ελληνικού Στρατού στις Ειδικές Δυνάμεις και την συγκρότηση του Ιερού Λόχου, καθώς στην παράλια του Ατλίτ διεξαγόταν θαλασσία εκπαίδευση και αντικείμενα αμφιβίων καταδρομικών επιχειρήσεων. Οι Έλληνες Ιερολοχίτες, από το 1944 είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν στο Ατλίτ, όπου λειτουργούσε κέντρο αμφιβίου εκπαιδεύσεως των Βρετανών. Ο Ιερός Λόχος, μαζί με την βρετανική SBS, ανήκε στις Raiding Forces του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close