Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επιτυχής δοκιμή του Hero 30 από ναυτική πλατφόρμα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ισραηλινή UVision Air Ltd ανακοίνωσε ότι το σύστημα περιφερομένου πυρομαχικού Hero 30 αξιολογήθηκε επιτυχώς από ναυτική δύναμη μεγάλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας τις εντυπωσιακές του ικανότητες σε ακρίβεια πλήγματος, ιχνηλάτηση και εγκλωβισμό κινούμενου στόχου σε διάφορα επιχειρησιακά ναυτικά πολεμικά σενάρια.

Ο CEO της εταιρείας, Υποστράτηγος (ε.α.) Αvi Mizrachi σχολίασε: “Είμαστε υπερήφανοι και πάλι, να επιδεικνύουμε το υψηλό επίπεδο ακριβείας επιθέσεως και τις ικανότητες ματαιώσεως αποστολής των συστημάτων μας, με επιχειρησιακή απλότητα, επιτρέποντας σε ναυτικές δυνάμεις πρώτης γραμμής να ανταποκριθούν ταχέως ενώ εξουδετερώνουν κάθε άμεση απειλή που εμφανίζεται“.

Το Hero 30 είναι ένα φορητό σύστημα βάρους 3 κιλών, που απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας για εκτόξευση. Αναπτύσσει ταχύτητα πτήσεως μέχρι 100 κόμβων και επιτρέπει προσβολές ακριβείας με την πολεμική κεφαλή 500 γραμ. που φέρει, περιορίζοντας δραστικώς τις παράπλευρες απώλειες. Η ακτίνα δράσεως ανέρχεται σε 40 χλμ. Χάρη στην χρήση ηλεκτροκινητήρα, το ίχνος θορύβου όπως και το θερμικό ίχνος είναι μικρά, επιτρέποντας επίτευξη αιφνιδιασμού.

Στις ναυτικές δοκιμές, το πιο απαιτητικό σενάριο αφορούσε την προσβολή ναυτικού στόχου, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένα ταχύπλοο σκάφος αυτοκτονίας, φορτωμένο με εκρηκτικά, που έπλεε με ταχύτητα 20 κόμβων. Η βολή και το πλήγμα πραγματοποιήθηκαν σε περιβάλλον αρνήσεως GPS.

Η οικογένεια Hero αποτελείται από επτά διαφορετικού μεγέθους πυρομαχικά (Hero 30, Hero 70, Hero 120, Hero 250, Hero 400EC, Hero 900, Hero 1250) καλύπτοντας ευρύ φάσμα επιχειρησιακών απαιτήσεων, με διαφορετικά μεγέθη και τύπους πολεμικής κεφαλής σε κυμαινόμενες αποστάσεις. Πέραν των αποστολών κρούσεως εναντίον ποικιλίας στόχων, τα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαμόρφωση ISR, συλλέγοντας και μεταδίδοντας πληροφορίες και δεδομένα. Σε περίπτωση που ο χειριστής για κάποιον λόγο αποφασίσει αλλαγή στόχου ή και ακύρωση αποστολής, υφίσταται επιλογή ματαιώσεως και το πυρομαχικό ανακαλείται εντελώς ή επανακατευθύνεται εναντίον άλλου στόχου. Η οικογένεια πυρομαχικών μπορεί να εκτοξευθεί από χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές πλατφόρμες.

Η αξιολόγηση του Hero 30 πραγματοποιήθηκε πιθανότατα από την Διοίκηση Ναυτικού Ειδικού Πολέμου (NSWC) των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Ναυτικής Εμπλοκής Ακριβείας (Maritime Precision Engagement) που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2018, όπως αναλύεται στο τεύχος 42 του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ που κυκλοφορεί. Το πρόγραμμα αξιολογεί διάφορα οπλικά συστήματα για τον εξοπλισμό Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων και μεταξύ αυτών είναι συστήματα περιφερομένων πυρομαχικών.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close