Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συνεκπαίδευση της ΕΚΑΜ με Αμερικανούς

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνεκπαίδευση με προσωπικό των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, έχει αυτή την εβδομάδα (22-26 Ιουλίου) η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για προσωπικό του Συγκροτήματος Ειδικού Πολέμου Ναυτικού 2 (NSWG 2) που αναπτύσσεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και λαμβάνει μέρος σε προγραμματισμένη συνεκπαίδευση, τόσο με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας. Στην περίπτωση της ΕΚΑΜ συμμετέχει και προσωπικό του FBI.

Έχει προηγηθεί συνεκπαίδευση με την ΜΥΑ/ΛΣ μεταξύ 3-12 Ιουλίου και με την ΔΥΚ και το ΕΤΑ το διάστημα 15-19 Ιουλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από πλευράς αντικειμένων εκπαίδευση σε Τακτικές Μικρών Μονάδων (CQB, Βολές Μάχης Ταχείας Αντιδράσεως), Επιχειρησιακή Σχεδίαση (ΜDMP), μεθόδους Διαρρήξεως (Breaching), Α΄ Βοήθειες Μάχης (TCCC) και Σκοποβολή Ακριβείας Μεγάλων Αποστάσεων (Long Range Marksmanship).

H συνεκπαίδευση μπορεί να θεωρηθεί κατά μία έννοια και ως “προετοιμασία” για την μεγάλη άσκηση JACKAL STONE που πρόκειται να διεξαχθεί τον προσεχή χειμώνα στην Ελλάδα, για δεύτερη φορά μετά το 2018. Εφέτος, οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει την ευθύνη συντονισμού από ελληνικής πλευράς να έχει η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) μετά την απογοητευτική εμπειρία πέρυσι, που ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας είχε ζητήσει και πέτυχε να αναλάβει την ευθύνη η Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας.

JACKAL STONE 18 και πως η κυβέρνηση “απέφυγε” την απαγωγή του… Κουφοντίνα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close