Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τί κάνουν οι “Νυκτοπερπατητές” του 160ού SOAR στα Μέγαρα;

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια ιδιαίτερη συνεκπαίδευση λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα μεταξύ προσωπικού της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Πρόκειται συγκεκριμένα για δραστηριότητα η οποία αφορά τον αεροπορικό βραχίονα της Διοικήσεως, την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) που συνεκπαιδεύεται με προσωπικό του αμερικανικού 160ού Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων (160 SOAR).

Το Σύνταγμα, υπάγεται στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατού ΗΠΑ (USASOC) και αντιπροσωπεύει την κατ’ εξοχήν εξειδικευμένη μονάδα Αεροπορίας Στρατού για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων. Το Σύνταγμα των “Νυχτοπερπατητών” (“Night Stalkers”) όπως είναι το παρατσούκλι του, συγκροτήθηκε επισήμως στις 16 Οκτωβρίου 1981 και δικαίως θεωρείται η πλέον εμπειροπόλεμη μονάδα του είδους της. Ειδικεύεται σε αεροκίνητες επιχειρήσεις με ελικόπτερα διαφόρων τύπων, που εντάσσονται στο πλαίσιο Ειδικών Επιχειρήσεων. Για την ανταπόκριση στον ρόλο, το στρατολογούμενο προσωπικό (που κατά βάση είναι εθελοντές) διέρχεται σχολείο επιλογής και αναλόγως ειδικότητος διάφορα σχολεία που προσδίδουν τα απαραίτητα εφόδια.

“EDDIE’S ODYSSEY”: Μια παρατήρηση για τις επικοινωνίες

Η συνεκπαίδευση με την ΜΑΕΕ, πραγματοποιείται το διάστημα 20-30 Μαΐου στην περιοχή Μεγάρων, δεδομένου ότι η Μονάδα εδρεύει στο αεροδρόμιο της Πάχης. Αντικείμενα της συνεκπαιδεύσεως είναι η σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, στα οποία οι “Νυκτοπερπατητές” έχουν τεράστια τριβή και εμπειρία να μεταδώσουν.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητος, χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα αεροπορικά μέσα της ΜΑΕΕ, δηλαδή ελικόπτερα NH90 και CH-47DG Chinook τα οποία της έχουν αποδοθεί από τον Μάρτιο του 2023. Από την πλευρά του 160ού SOAR, συμμετέχει 4μελής Κινητή Ομάδα Εκπαιδεύσεως (MTT) που διαδραματίζει ρόλο εκπαιδευτών των Ελλήνων συναδέλφων τους.

Η όλη συνεκπαίδευση, εντάσσεται στο πλαίσιο της πληρέστερης δυνατής προετοιμασίας της ΜΑΕΕ, για την υποβολή της σε επιχειρησιακή αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ. Ήδη η αντίστοιχη διαδικασία σε εθνικό επίπεδο έχει λάβει χώρα τμηματικώς ενώ η αξιολόγηση από την Συμμαχική Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ASOFCOM) του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. 

Τί σημαίνει η επιχειρησιακή αξιολόγηση του ΤΝΕΕ από το ΝΑΤΟ και τί ακολουθεί

Tags

Related Articles

Back to top button
Close