Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η “επιστροφή” του G3 στην Διοίκηση Καταδρομών

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η φωτογραφία του αγήματος αποδόσεως τιμών κατά την σημερινή υποδοχή του Αιγυπτίου υπουργού Αμύνης στο Υπουργείο Αμύνης της Κύπρου, αποδεικνύει ότι το τυφέκιο G3 εξακολουθεί να διατηρείται σε χρήση από το προσωπικό της Διοικήσεως Καταδρομών του ΓΕΕΦ.

Παρά την πρόσφατη αντικατάσταση οπλισμού της ΓΕΕΦ/ΔΚΔ με σύγχρονο ισραηλινής κατασκευής στο διαμέτρημα 5,56 mm x 45, το τυφέκιο G3 παραμένει σε περιορισμένη χρήση. Σωστά η Διοίκηση αποφάσισε την “επιστροφή” του G3 ως οπλισμός των εκπαιδευομένων νεοσυλλέκτων, οι οποίοι ούτως ή άλλως διδάσκονται την χρήση του τυπικού τυφεκίου που αποτελεί το ατομικό όπλο στην Εθνική Φρουρά. Εξάλλου, όσοι νεοσύλλεκτοι απορρίπτονται και απομακρύνονται από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ) αποδίδονται σε άλλες μονάδες κι εκεί ο ατομικός οπλισμός τους είναι το τυφέκιο G3.

Πάντως η εμφάνιση του G3 ως οπλισμός αποδόσεως τιμών, υπογραμμίζει τον μεγάλο “βραχνά” που αποτελεί ιδίως για τις Μονάδες Καταδρομών αυτό το πάρεργο, που αποσυντονίζει τις μονάδες και ανατρέπει το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως. Το πρόβλημα για την ΓΕΕΦ/ΔΚΔ είναι πολύ μεγαλύτερο, εν σχέσει με τις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων στον Ελληνικό Στρατό και το ΓΕΕΦ θα πρέπει κάποτε να αντιμετωπίσει το ζήτημα με την δέουσα προσοχή.

Όταν το ΓΕΕΦ επιτυγχάνει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα τόσο μεγάλη αναβάθμιση στις Μονάδες Καταδρομών, μέσω του συνολικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του φορητού οπλισμού που εκπόνησε και υλοποίησε, είναι απαραίτητο να στρέψει την προσοχή του και σε τέτοια, “δευτερευούσης” φύσεως ζητήματα. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται “κεφαλαιοποίηση” των κερδών που το ίδιο πασχίζει να πετύχει.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι το G3 δεν έχει αποσυρθεί εντελώς από την σειρά οπλισμού των Μονάδων Καταδρομών που εξοπλίσθηκαν πλέον με τυφέκια Χ-95 Tavor και ελαφρά πολυβόλα Negev. Περιορισμένος αριθμός G3 παραμένει ως όπλο ακροβολιστών και η ΓΕΕΦ/ΔΚΔ έχει προτείνει ήδη ένα πολύ καλό πρόγραμμα αναβαθμίσεως του συγκεκριμένου τυφεκίου, προκειμένου να καλύπτει απολύτως την εν λόγω επιχειρησιακή απαίτηση.

Άρθρο για την διαμόρφωση του G3 σε ρόλο ακροβολιστού, όπως προτείνεται από την ΓΕΕΦ/ΔΚΔ έχει παρουσιαστεί στο τεύχος 29 (Μάρτιος 2017) του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ.

 

 

Related Articles

Back to top button