Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Την έδρα της USSOCOM θα επισκεφθεί ο ΥΕΘΑ

Την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ θα επισκεφθεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Sullivan.

Επίσης στον κύκλο των συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 συμπεριλαμβάνεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Wess Mitchel.

Στο αρχηγείο της USSOCOM

Η επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στην έδρα της USSOCOM στην Τάμπα της Φλόριδας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για άμεση επαφή με την ηγεσία της«ελίτ» των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, η οποία διοικεί μεγάλο αριθμό προσωπικού και μέσων που πραγματοποιούν Ειδικές Επιχειρήσεις σε ολόκληρο το κόσμο.

Το στρατηγείο της USSOCOM εδρεύει μέσα στην αεροπορική βάση MacDill Air Force Base (MacDill AFB) που βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης Τάμπα. Η βάση φιλοξενεί την 6th Air Mobility Wing (6 AMW), η οποία διαθέτει υπό την σκεπή της τέσσερις Μοίρες με ιτπάμενα τάνκερ KC-135R της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF).

Η ίδρυση της USSOCOM έχει τις ρίζες της στον απόηχο της αποτυχημένης Επιχείρησης “Eagle Claw”, η οποία είχε στόχο την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1980. Η Διοίκηση ενεργοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 1987 και ξεκίνησε επιχειρήσεις με πρώτη την επιχείρηση εισβολής στο Παναμά το 1989.

Σήμερα η USSOCOM πραγματοποιεί κεκαλυμμένες επιχειρήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται η Άμεση Επέμβαση (Direct Action), η Ειδική Αναγνώριση (Special Reconnaissance), Αντιτρομοκρατικές Επιχειρήσεις (Counter-Terrorism), Επιχειρήσεις σταθεροποίησης και εσωτερικής ασφάλειας σε συμμαχικές χώρες (Foreign Internal Defense), Ανορθόδοξο Πόλεμο (Unconventional Warfare), Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (Psychological Warfare), Επιχειρήσεις Επηρεασμού τοπικού πληθυσμού (Civil Affairs) και Επιχειρήσεις Καταστολής Ναρκωτικών (Counter-Narcotics).

Κάθε Κλάδος της USSOCOM είναι εξειδικευμένος σε συγκεκριμένες μορφές επιχειρήσεων, τις οποίες διεξάγει αυτόνομα. Όταν όμως υπάρχει συγκεκριμένη επιχειρησιακή απαίτηση, τότε γίνεται συνδυασμός δυνάμεων από διαφορετικούς Κλάδους που συνεργάζονται για την επίτευξη της αποστολής. Στην περίπτωση αυτή η USSOCOM αναλαμβάνει την επιχειρησιακή διοίκηση της επιχείρησης -σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις- όπου οι συνηθισμένες αποστολές ελέγχονται ανεξάρτητα από τη Διοίκηση κάθε Κλάδου.

Η σύνδεση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Η δυνατότητα αυτή της USSOCOM αποτελεί και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην επίσκεψη του Έλληνα ΥΕΘΑ, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στους χώρους της Διοίκησης και θα ενημερωθεί για τη δομή, το ρόλο και τις αποστολές που εκτελεί.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στη USSOCOM δεν είναι άσχετη με τις επικείμενες εξελίξεις αναφορικά με τη σύσταση Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η οποία κυοφορείται για περισσότερο από δύο χρόνια και φιλοδοξεί να μετασχηματίσει τη δομή και τις ικανότητες των Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα.

Στόχος είναι η μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ με επίκεντρο την αξιοποίηση των ικανοτήτων που είναι σε θέση να προσφέρει η κάθε μονάδα Ειδικών Δυνάμεων (ανάλογα με την εξειδίκευσή της) σε περίοδο πολέμου. Φυσικά το μοντέλο λειτουργίας είναι το ζητούμενο καθώς υπάρχουν διάφορες απόψεις επί του θέματος ως προς την τελική μορφή που θα έχει η νέα Διοίκηση όσο και για τις μονάδες τις οποίες θα ελέγχει επιχειρησιακά. Η επίσκεψη αυτή βεβαίως δεν αποσκοπεί στην πλήρη αντιγραφή του αμερικανικού μοντέλου SOF καθώς κάτι τέτοιο είναι -εκ των πραγμάτων- αδύνατον να εφαρμοστεί λόγω διαφορετικών μεγεθών και δυνατοτήτων.

Είναι όμως σίγουρα μια χρήσιμη εμπειρία που ελπίζεται ότι θα δώσει ιδέες και λύσεις οι οποίες θα έχουν εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα, με δεδομένο ότι επιδιώκεται μια “στροφή” προς αναβαθμισμένο τρόπο δράσης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτός ο τρόπος δράσης θα συνδυάζει (υπό κοινή διοίκηση) όλα τα διαθέσιμα κλιμάκια SOF και τα μέσα που τους υποστηρίζουν κατά τη διεξαγωγή μιας Ειδικής Επιχείρησης. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο ΥΕΘΑ θα εγκαινιάσει σήμερα το Ελληνικό Περίπτερο στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων AUSA 2018 στην Ουάσινγκτον ενώ θα επισκεφθεί και την έδρα της Lockheed Martin η οποία έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των 86 F-16 της ΠΑ σε επίπεδο Viper.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close