Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

SEALs: Εντατική διαδικασία στρατολόγησης νέων βατραχανθρώπων δίνει παραδείγματα προς μίμηση

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην προσέλκυση περισσότερων νέων υποψηφίων βατραχανθρώπων για τις μονάδες SEAL, το Αμερικανικό Ναυτικό κυκλοφόρησε ένα νέο βίντεο το οποίο περιλαμβάνει μια ποικιλία πλάνων από διαφορετικές φάσεις εκπαίδευσης, η οποία φημίζεται για την σκληρότητα και τις υψηλές απαιτήσεις διαλογής. Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν, υπενθυμίζοντας αρκετά σημεία που θα πρέπει να προβληματίσουν και τους Έλληνες επιτελείς που έχουν την ευθύνη εκπαίδευσης προετοιμασίας και επιχειρησιακής εκμετάλλευσης επίλεκτων μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το μήνυμα που εκπέμπεται στο νέο βίντεο είναι απλό! Τα υψηλά ποσοστά απόρριψης υποψηφίων στο αρχικό στάδιο διαλογής (όχι μόνο για τους SEAL αλλά για οποιαδήποτε μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων) αποτελούν την αδιαμφισβήτητη αρχή στην οποία βασίζονται οι μονάδες αυτές για να επιλέξουν τους καλύτερους. Και οι καλύτεροι είναι δύσκολο να βρεθούν σε αφθονία.

Γι’ αυτό και οι στρατολόγοι του Αμερικανικού Ναυτικού (και φυσικά οι διοικήσεις τους) έχουν κατανοήσει ότι η διαδικασία προσέλκυσης πρέπει να είναι εντατική και να εμπνέει δέος στους νεοσύλλεκτους ενώ διατηρεί μια ελκυστική μορφή που είναι ικανή να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων για σταδιοδρομία στο χώρο των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας που καταβάλλεται, είναι ότι στα γραφεία στρατολόγησης νέου προσωπικού στις ΗΠΑ είναι πιο πιθανό ο ενδιαφερόμενος να έρθει πρώτα σε επαφή με έναν στρατολόγο που θα του δώσει μια μεγάλη αφίσα που απεικονίζει έναν SEAL και αναγράφει το ερώτημα αν ο ίδιος είναι έτοιμος να αναλάβει την πρόκληση, παρά με κάποιον που θα «πλασάρει» οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παρακολουθώντας το σχετικό βίντεο που ανέβηκε πρόσφατα στο YouTube, παρατηρεί κανείς τα εξής. Καταρχήν απεικονίζεται το ευρύ φάσμα επιχειρησιακών δυνατοτήτων των SEAL με υποβρύχια διείσδυση από υποβρύχια, άλματα ελευθέρας μεγάλων υψών HAHO/HALO από τους λεγόμενους Special Warfare Operators (η αλλιώς SOs) που αποτελούν τις επιχειρησιακές ομάδες των SEAL.

Ακολουθούν πλάνα από ρίψη στο νερό από ελικόπτερο, τονίζοντας ότι η εκπαίδευση αφορά ανάπτυξη ικανοτήτων κολύμβησης, κατάδυσης, εξόδου σε ακτή, μάχης και «οτιδήποτε υπάρχει ανάμεσα σε αυτά τα στάδια»!

Η μάχη στη ξηρά περιλαμβάνει εκπαίδευση μάχης εντός κατοικημένων περιοχών με τυφέκια Μ4 και πιστόλια SIG και Glock των 9 mm. Αναφέρεται επίσης ότι εκτελείται μεγάλος αριθμός βολών με φορητό οπλισμό ακόμη και εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων, βολές με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή σε μεγάλες αποστάσεις. Αντικείμενα που βεβαίως είναι γνωστά σε όσους ανήκουν στο χώρο αλλά όχι και στους νεοσύλλεκτους τους οποίους επιδιώκουν οι μονάδες SOF να προσελκύσουν για στρατολόγηση.

Η εκπαίδευση περιέχει επίσης αντικείμενα εκμάθησης χειρισμού καταδυτικών συσκευών, ενώ διεξάγεται ακόμη και σε αρκτικό περιβάλλον, σε περιοχές όπως η Αλάσκα. Εντυπωσιακά είναι τα πλάνα από την εκπαίδευση των SEAL στους πάγους, όπως η κίνηση σε χιονοσκεπή περιοχή και η ρίψη σε παγωμένο ποταμό επί 8 λεπτά, πλησιάζοντας την κατάσταση της υποθερμίας.

Τονίζεται πάντως ότι όλοι μπορούν σε κανονικές συνθήκες να βγάλουν τον απαιτούμενο αριθμό κάμψεων και έλξεων αλλά απαιτείται ιδιαίτερη πνευματική προσπάθεια και ισχυρή θέληση για να τα καταφέρει μέχρι το τέλος της εκπαίδευσης των SEAL ένας υποψήφιος βατραχάνθρωπος.

Μάλιστα αναφέρεται ότι ακόμη και υποψήφιοι με επιδόσεις ολυμπιονίκη, έχουν παραιτηθεί λόγω της έλλειψης ισχυρής θέλησης να ολοκληρώσουν το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Υποβρυχίου Καταστροφέα. Στόχος είναι: «Αυτοί που θα μείνουν να μπορούν να υπομένουν σε αντίξοες συνθήκες και καταστάσεις διατηρώντας σωματική και πνευματική ετοιμότητα, ώστε οι συνάδελφοί τους να μπορούν να βασίζονται σε αυτούς και να τους εμπιστεύονται την ίδια τους τη ζωή στο πεδίο της μάχης».

Ο συνδυασμός των προσεκτικά επιλεγμένων πλάνων, με την επεξήγηση ότι στην εκπαίδευση θα υπάρξει ακραία κόπωση ακόμη και πόνος, αποτελούν την ολοκλήρωση μιας παρουσίασης που είναι ικανή να προσελκύσει έναν νέο που θέλει να δοκιμάσει τον εαυτό του για να ανακαλύψει τελικά αν έχει τα προσόντα να ενταχθεί στους καλύτερους! Και αυτοί ακριβώς είναι που χρειάζονται οι επίλεκτες μονάδες όπως αυτές των SEAL.

Κρατάμε δύο σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

α) Την αναφορά ότι για κάθε έναν SEAL Special Operator υπάρχουν 10 στελέχη από πίσω που τους υποστηρίζουν σε ειδικότητες όπως νοσοκόμοι, Ειδικοί πληροφοριών, χειριστές λέμβων, Συσκευαστές αλεξιπτώτων, διαβιβαστές και εφοδιαστές.

β) Ότι όταν ακούει κάποιος για SEAL, δεν θα πρέπει να σκέφτεται μονάχα το νερό. Και αυτό διότι όπως αναφέρεται, τα τελευταία 10 χρόνια οι SEAL συμμετέχουν ευρύτατα σε επιχειρήσεις ξηράς στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Παρόλα αυτά διατηρούνται πάντα οι αμφίβιες ικανότητες με συμμετοχή σε επιχειρήσεις όπως η καταστολή πειρατείας σε θερμά σημεία του πλανήτη!

Οπωσδήποτε όλα τα παραπάνω αποτελούν παραδείγματα τόσο σε επίπεδο διαδικασιών προσέλκυσης νέων στελεχών σε επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και σε επιχειρησιακό και οργανωτικό επίπεδο, όπου είναι γνωστό ότι το ελληνικό μοντέλο SOF, έχει αρχίσει να ξεκολλάει από την νοοτροπία ότι… «όλοι κάνουν για όλα». Αυτό μεταφράζεται συχνά σε ανάθεση διαφόρων καθηκόντων -πολλές φορές άσχετων με την πρωταρχική αποστολή- προκειμένου να καλυφθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τα φαινόμενα λειψανδρίας και κατ’ επέκταση έλλειψης ικανού αριθμού εξειδικευμένων στελεχών σε βοηθητικές υπηρεσίες και ειδικότητες. Κάτι που θα πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση.  

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Επέκταση του συστήματος εφοδιασμού – υποστήριξης μονάδων (τόσο στην εκπαίδευση όσο και σε πραγματικές επιχειρήσεις επί του πεδίου) αλλά και αύξηση διατιθέμενων υλικών – οπλισμού – μέσων, μαζί φυσικά με το απαραίτητο προσωπικό πιστοποιημένο σε υποστηρικτικές ειδικότητες. Ενέργειες που απαιτούν γενναίες αποφάσεις τόσο σε ζητήματα στρατολόγησης εν συνεχεία εκπαίδευσης όσο και δομής δυνάμεων.

Αυτοί που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων καλό είναι να μην ξεχνάνε ποιοι είναι αυτοί που θα μπουν πρώτοι στη μάχη όταν φτάσει η ώρα της κρίσης.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close