Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

FAES Ο «βρώμικος ρόλος» των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας της Βενεζουέλας

Rheinmetall Lynx

Η μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας της Βενεζουέλας γνωστή με την ονομασία FAES (Fuerzas de Acciones Especiales) εμπλέκεται όπως φαίνεται σε επιχειρήσεις καταστολής διαδηλώσεων, καθοδηγούμενη απευθείας από το καθεστώς Μαδούρο.

Η αποκάλυψη της δράσης της μονάδας έγινε με κάπως ανορθόδοξο τρόπο, καθώς μηνύματα με γκάφιτι που είναι βαμμένα σε τοίχους σε συνοικίες της πρωτεύουσας Καράκας, κατονομάζουν τα μέλη της FAES ως “δολοφόνους του λαού“. Με την λατινοαμερικανική χώρα να βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας μετά την απειλή του Προέδρου των ΗΠΑ για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση, o λαός της χώρας συνεχίζει να βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Στο μεταξύ η κατάσταση μοιάζει σαν ένα καζάνι που βράζει, με το καθεστώς να συνεχίζει την πολιτική βίαιης καταστολής στο εσωτερικό της χώρας, που οδηγεί στην εκδήλωση συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η μονάδα FAES αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες βασικό τμήμα της προσπάθειας του καθεστώτος να επιβάλει την τάξη, σε περιοχές που παραδοσιακά θεωρούνταν στο παρελθόν εκλογικά «προπύργια» του Μαδούρο.

Λίγα όμως είναι γνωστά για την επίλεκτη αυτή μονάδα, τον τρόπο που λειτουργεί ακόμη και ποιος ακριβώς ασκεί διοίκηση σε αυτήν. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η FAES δημιουργήθηκε έπειτα από προσωπική εντολή του Μαδούρο το 2017 με σκοπό να πολεμήσει το «οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία».

Τυπικά αποτελεί τμήμα της Εθνικής Αστυνομίας της χώρας αλλά υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η FAES βρίσκεται υπό την άμεση Διοίκηση του Στρατού. Εκτιμάται οτι είναι επανδρωμένη με 1.300 άνδρες και σύμφωνα με πρόσφατη διαδικτυακή ανάρτηση (σε επίσημο λογαριασμό στο Instagram), ο ρόλος της είναι «να εγγυηθεί την ασφάλεια και ειρήνη για όλους τους πολίτες της χώρας».

Σύμφωνα όμως με ακτιβιστές, η FAES έχει λάβει ξεκάθαρα «πολιτικό» ρόλο μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων εναντίον του Μαδούρο τον περασμένο μήνα. Σε βιντεσκοπημένο μήνυμα του διοικητή της μονάδας (ο οποίος είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα) προέτρεψε το προσωπικό να παραμείνει πιστό στον ηγέτη της χώρας στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ως στρατιώτες που είμαστε πιστοί στην επανάσταση, πρέπει να το κάνουμε και μάλιστα χωρίς δισταγμό».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι το καθεστώς Μαδούρο προσπαθεί να περιορίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να ελέγξει την οργή του κόσμου όχι με πολιτικό λόγο αλλά με την εγκατάσταση ενός κλίματος τρομοκρατίας και φόβου. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 43 δολοφονίες διαδηλωτών, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται γι’ αυτές, με τις ενδείξεις να συγκλίνουν σε μέλη της FAES που αποτέλεσαν το επόμενο βήμα μετά τη δράση εκφοβισμού παραστρατιωτικών ομάδων γνωστών ως “colectivos”.

Ο ρόλος των FAES αναφέρεται ότι πήγε «ένα βήμα παραπέρα» την πολιτική βίαιης καταστολής, αφού αντί να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα ευθύνεται για την εξουδετέρωση μεγάλου αριθμού αντιφρονούντων του καθεστώτος Μαδούρο.

Ερωτηθείς σε τηλεοπτική συνέντευξη για τις δολοφονίες πολιτών οι οποίες αποδίδονται σε μέλη της FAES, ο Γενικός Εισαγγελέας Tarek William Saab, ανέφερε ότι η ευθύνη για τέτοιες πράξεις είναι «ατομική» και όσοι διέπραξαν σχετικά αδικήματα θα διωχθούν, «ανεξαρτήτως αν ανήκουν σε μονάδες της αστυνομίας της Βενεζουέλας».

Παρά πάντως τις σοβαρές κατηγορίες, η FAES συνεχίζει μέχρι σήμερα να επιχειρεί ανενόχλητη και να εκτελεί αποστολές σε μια Βενεζουέλα, η οποία μέρα με τη μέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος και την εξαθλίωση.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close