Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επίκειται η προμήθεια 4 Οχημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την επικείμενη προμήθεια 4 οχημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων για τις ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, υπενθύμισε η παρουσία στην DEFEA 2021 του Οχήματος Παντοδαπού Εδάφους MRZR 4 της αμερικανικής Polaris.

Το MRZR 4 είναι υποψήφιο και όπως φαίνεται προσεγγίζει καλύτερα τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για τον υπ’ αριθμ. 48/21 ηλεκτρονικό, ανοικτό, δημόσιο διαγωνισμό η διακήρυξη του οποίου δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου από την ΑΣΔΥΣ. Η απόφαση ελήφθη στις 27 Απριλίου και αφορά την προμήθεια 4 Οχημάτων Ειδικών Αποστολών – Επιχειρήσεων, με κριτήριο αναθέσεως την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως προσφορά, αποκλειστικώς βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητος – τιμής και ποσού ύψους 750.000 € άνευ ΦΠΑ.

Το Polaris MRZR 4 είναι βάρους 900 κιλών περίπου, ωφέλιμου φορτίου 680 κιλών περίπου, έχει μήκος 3,59 μέτρα, πλάτος 1,52 μέτρο και ύψος 1,87 μέτρο. Οι διαστάσεις του οχήματος επιτρέπουν την μεταφορά του ως εσωτερικό φορτίο στην καμπίνα φόρτου ελικοπτέρου Chinook, CH-53 (δύο οχήματα) και του αεροσκάφους κλίνοντος στροφείου V-22, εξασφαλίζοντας αυξημένη τακτική ευκινησία σε τμήματα ελαφρού πεζικού και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από πλευράς χωρητικότητος, το MRZR 4 στην τυπική διαμόρφωση, έχει 4 καθίσματα για ισάριθμους επιβάτες ενώ στην μικρή καρότσα φορτίου μπορούν να προσαρμοστούν 2 επιπλέον καθίσματα. Σε διάφορα σημεία του οχήματος, μπορούν να προσαρμοστούν πολυβόλα 5,56 και 7,62 mm καθώς και πολυβόλα βομβίδων 40 mm.

Το MRZR 4 κινεί ένας τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας Polaris ProStar 900 των 875 κ.εκ. που αναπτύσσει ισχύ 88 ίππων. Το όχημα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 96 χ.α.ώ. ενώ η εμβέλειά του ορίζεται σε 250 χλμ. περίπου, αναλόγως των συνθηκών οδήγησης. Η ικανότητα αναρριχήσεως ανέρχεται σε κλίση 60%, η πλευρική κίνηση σε επικλινές έδαφος ανέρχεται σε 40%, το όχημα μπορεί να διέλθει καθέτου εμποδίου ύψους 30 εκ., τάφρου πλάτους 30 εκ. και υδάτινου κωλύματος βάθους 50 εκ.

Η αποσφράγιση των προσφορών είχε προγραμματισθεί στις 11 Ιουνίου. Η ανακοίνωση της αποδοχής προσφοράς αναμένεται σύντομα και η υπογραφή συμβάσεως ενώ η παράδοση των οχημάτων εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα ολίγων μηνών, καθώς ο αριθμός των υπό προμήθεια οχημάτων είναι μικρός. Τα οχήματα αναμένεται να διατεθούν στο ΕΤΑ, καθώς η Ζ΄ ΜΑΚ διαθέτει από ετών 3 οχήματα της κατηγορίας, τύπου Flyer 72.

Τακτικό Σύστημα MIMS Ranger της SCYTALYS στις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων

Related Articles

Back to top button