Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Flintlock 2019: Άλμα αλεξιπτωτιστών κυριολεκτικά για κλάματα σε ένα βίντεο

Rheinmetall Lynx

Για γέλια και για κλάματα είναι ένα νέο βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα προερχόμενο από στην άσκηση Flintlock 2019 που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Sahel της Μαυριτανίας (νότια της ερήμου Σαχάρας) στην Αφρική. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση που πραγματοποιεί η Διοίκηση Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM) η οποία αφορά συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ με ανάλογες δυνάμεις συμμαχικών αφρικανικών χωρών.

Στην φετινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνδρες από 30 χώρες της Αφρικής, με σκοπό την ενδυνάμωση της συνεργασίας στρατιωτικών δυνάμεων που προέρχονται από τη Βόρεια και την Δυτική Αφρική, υπό τη σκεπή των ΗΠΑ.

Φαίνεται όμως ότι υπήρξαν και απρόοπτα τα οποία μάλιστα καταγράφτηκαν από κάμερα και χάρη στο διαδίκτυο κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι σκηνές του επίμαχου βίντεο εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια ενός άλματος με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα όπου ουσιαστικά μπορεί να δει κανείς διαδοχικά, όλα τα λάθη που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας!

Οι αλεξιπτωτιστές αφρικανικής χώρας που δεν κατονομάζεται, μας δείχνουν ένας – ένας πώς μπορεί μια έξοδος από αεροσκάφος να πάει στραβά με επικίνδυνες επιπτώσεις για την ίδια τους την ασφάλεια. Πρόκειται για μια σειρά από απίστευτα λάθη που δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι μπορούν να γίνουν από -υποτίθεται – εκπαιδευμένους αλεξιπτωτιστές αλλά οι πρωταγωνιστές αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον καθόσον η βλακεία ως γνωστόν, δε γνωρίζει όρια!

Έτσι στην αρχή εμφανίζεται ο πρώτος αλεξιπτωτιστής του στικ ο οποίος φαίνεται σαν να προσπαθεί να “προσποιηθεί” μια έξοδο από πλαϊνή θύρα αεροσκάφους (πόρτα Αρχηγού ή Βοηθού Ρίψεως) ενώ το άλμα γίνεται με έξοδο απευθείας από την οπίσθια ράμπα του μεταγωγικού. Κάτι που φυσικά ως γνωστόν αποτελεί την πιο ασφαλή και εύκολη έξοδο από αεροσκάφος.

Ο δεύτερος αλεξιπτωτιστής εκτελεί έξοδο με «χολυγουντιανό αέρα», σε στιλ εξόδου άλματος ελεύθερης πτώσης αλλά φορώντας αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα. Κάτι που πιθανότατα να του δημιούργησε μια επώδυνη εμπειρία κατά την διάρκεια ανάπτυξης του κύριου θόλου.

Ο τρίτος κατά σειρά φαίνεται να εκτελεί άλμα κανονικά με «χέρια πόδια ενωμένα και κλειστά» αλλά ο τέταρτος αλεξιπτωτιστής τα «δίνει όλα» στη κυριολεξία με μια εκπληκτική βουτιά στο δάπεδο του αεροσκάφους (κοινώς χύμα) και εν συνεχεία έξοδο με το κεφάλι από τη ράμπα!

Ο κίνδυνος σε μια τέτοια έξοδο είναι τεράστιος αφού μπορεί να συμβεί ακούσια ενεργοποίηση εφεδρικού μέσα στο αεροσκάφος και εν συνεχεία να βγει στον αέρα στρεφόμενος με αποτέλεσμα ο θόλος να τυλιχθεί γύρω του. Ή εναλλακτικά να γίνει απλώς μια κακή ανάπτυξη του κύριου θόλου. Κάτι που και στις δυο περιπτώσεις σημαίνει βέβαιο θάνατο μόλις φτάσει στο έδαφος.

Το θέαμα όμως έχει και συνέχεια καθώς ο πέμπτος αλεξιπτωτιστής εκτελεί έξοδο με τα πόδια ορθάνοιχτα ενώ ο έκτος επιλέγει να… φρενάρει στην άκρη της ράμπας. Ακολούθως, κάθεται στο δάπεδο, με τα πόδια να κρέμονται έξω (ίσως σε μια προσπάθεια να το σκεφτεί καλύτερα) και τελικά αφού κοιτάει κάτω τη θέα για λίγα δευτερόλεπτα παίρνει επιτέλους την μεγάλη απόφαση!

Ακολουθεί με ελαφρά καθυστέρηση ο έβδομος αλεξιπτωτιστής που εκτελεί μια οριακά «προβλεπόμενη» έξοδο, μαζί με τον όγδοο.

Όταν όμως έρχεται η σειρά του 9ου αλεξιπτωτιστή έχουμε μια ακόμη επίδειξη βλακείας καθώς και αυτός φρενάρει στην έξοδο και αμέσως «σκάει» με τη λεκάνη στην άκρη της ράμπας προτού πεταχτεί έξω από το αεροσκάφος με εντελώς λάθος στάση σώματος. Ενδεχόμενος τραυματισμός είναι σίγουρος πριν καν βγει από το αεροσκάφος ενώ και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για εμπλοκή του κύριου θόλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και τέλος έρχεται η σειρά του δέκατου κατά σειρά αλεξιπτωτιστή στο στικ, ο οποίος τρέχει όπως φαίνεται με τα γόνατα “λυμένα” από το φόβο μέχρι τη ράμπα και εκτελεί έξοδο με μια… βουτιά με το κεφάλι! Μάλιστα οριακά καταφέρνει να μην χτυπήσει στην άκρη της ράμπας καθώς η επιδέξια έξοδος ξεκίνησε αρκετά πιο μέσα από ό,τι θα έπρεπε.

Πρόκειται προφανώς για “ρεσιτάλ” ανικανότητας και επικινδυνότητας, τόσο από την πλευρά των αλεξιπτωτιστών που προφανώς καταλαβαίνουν καν τι κάνουν αλλά και από την μεριά των εκπαιδευτών τους που δεν τους προετοίμασαν επαρκώς και στη συνέχεια επέτρεψαν τη συμμετοχή τους σε άλμα από αεροσκάφος.

Σε όλες τις περιπτώσεις, φαίνεται ότι οι Αφρικανοί αλεξιπτωτιστές ήταν παντελώς απροετοίμαστοι για μια τέτοια διαδικασία που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους αλλά και τη ζωή των συναδέλφων τους. Η ποικιλία των λαθών, και μάλιστα συγκεντρωμένων σε ένα στικ για άλμα στατικού ιμάντα, είναι εκπληκτική και φανερώνει πλήρη άγνοια διαδικασιών από την πλευρά όσων συμμετέχουν.

Το παραπάνω βίντεο αποτελεί υπόδειγμα για το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει ένας αλεξιπτωτιστής όταν εκτελεί άλμα και δεν θα εκπλαγούμε αν αποτελέσει στο εξής εκπαιδευτικό βοήθημα στις Σχολές Αλεξιπτωτιστών ανά τον κόσμο.

Αναμφίβολα όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι πρωταγωνιστές του βίντεο διάρκειας 32 δευτερολέπτων, που εκτέλεσαν αυτές τις εξόδους, αξίζουν να λάβουν μια θέση στην ιστορία του θεσμού, ως οι πρώτοι που κατάφεραν να κάνουν τόσα πολλά λάθη σε μια και μόνο έξοδο!

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close