Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τελετές μνήμης στην Κύπρο, με «ξεχασμένο» τον Σύλλογο ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ ‘74

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σειρά επισκέψεων και παρουσία σε τελετές είχε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος κατά το ταξίδι του στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την τουρκική εισβολή το 1974. Στις 19 Ιουλίου ο ΥΕΘΑ παρέστη από κοινού με τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη στα εγκαίνια του μουσειακού χώρου για την Επιχείρηση ΝΙΚΗ, ο οποίος δημιουργήθηκε στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομάτη» στο Σταυροβούνι, όπου εδρεύει η Διοίκηση Καταδρομών του ΓΕΕΦ. Ο χώρος φιλοξενεί κειμήλια και τεκμήρια για την Α΄ Μοίρα Καταδρομών που μεταφέρθηκε στην Κύπρο την νύκτα 21/22 Ιουλίου 1974.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, παρόντος και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων του «Μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων», στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Την επομένη, ο ΥΕΘΑ παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την εισβολή, που τελέσθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Στο εκεί στρατιωτικό κοιμητήριο, παρουσία και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε τελετή αποκαλυπτηρίων του αεροσκάφους Noratlas, το οποίο εγκαταστάθηκε προ μερικών ημερών και αναπαριστά το με αριθμό 52-133 αεροσκάφος, το οποίο με κωδικό κλήσεως ΝΙΚΗ 4, καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά.

Δυσάρεστη νότα στην παρουσία του ΥΕΘΑ στις εν λόγω τελετές, ήταν η αποδοκιμασία του από παρισταμένους πολίτες, η οποία βεβαίως σχετίζεται με τις πρόσφατες πολιτικές επιλογές του προέδρου των ΑΝΕΛ στο «Μακεδονικό» ζήτημα. Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει από τις ανωτέρω τελετές, οι οποίες σχετίζονται με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών, ήταν η απουσία του Συλλόγου ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ 74, που εκπροσωπεί τους πολεμιστές των Δυνάμεων Καταδρομών που ενεπλάκησαν στην Επιχείρηση ΝΙΚΗ. Είναι γνωστό ότι ο ΥΕΘΑ και το ΓΕΑ, έχουν πραγματοποιήσει δύο τελετές το 2015 και το 2016, για να τιμήσουν τα πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχαν στην αποστολή. Στην δεύτερη περίπτωση δε, ο ΥΕΘΑ απένειμε σε ζώντες και σε συγγενείς θανόντων και πεσόντων, την διαμνημόνευση του «Αστέρα Αξίας και Τιμής». Επί 3,5 έτη, ο ΥΕΘΑ δεν έχει ενδιαφερθεί να πράξει ανάλογα για τους καταδρομείς, για λόγους που αυτός και το επιτελείο του γνωρίζουν. Συνεπώς, μέχρι να σταματήσει την «βεντέτα» που έχει ανοίξει με τον Σύλλογο ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ 74, δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι, από κοινού με τα επιτελεία, πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσει τους ήρωες που αδίκησε το έθνος.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close