Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Έκτακτες προμήθειες τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού για την ΔΕΠ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημαντική καθυστέρηση εξελίσσεται το πρόγραμμα προμήθειας τυφεκίου τελευθέρου σκοπευτού για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων. Το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2019 από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, συμπληρώνει διετία χωρίς να έχει επιλεγεί ανάδοχος και να ανατεθεί σύμβαση.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2020 προκηρύχθηκε από την ΓΔΑΕΕ ο διαγωνισμός υπ’ αριθ. 03/2020 αλλά ενώ στις 23 Ιουλίου 2020 έγινε η αποσφράγιση των φακέλων με τα δικαιολογητικά ποιοτικής επιλογής που είχαν καταθέσει τότε 4 υποψήφιες εταιρείες, οι εξελίξεις έκτοτε είναι αργές. Κύρια αιτία είναι η εμπλοκή σε διαδικασία ερμηνείας όρων του διαγωνισμού μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των υποψηφίων εταιρειών, με βασικό σημείο την απαίτηση προμήθειας τυφεκίων με δυνατότητα εναλλαγής κάννης και εναλλαγής διαμετρήματος (multi caliber) όπως αναφέρει η προκήρυξη.

Λόγω της εμπλοκής εξετάσθηκαν εναλλακτικές λύσεις όπως η προμήθεια μέσω αναθέσεως στην NSPA αλλά τελικώς, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιλέχθηκε η συνέχιση της υφισταμένης διαδικασίας και η προμήθεια τυφεκίων μόνο διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αναφέρεται σε 119 τυφέκια και 473.025 φυσίγγια ειδικής ακριβείας (match) διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum, εκτιμώμενου ανωτάτου συνολικού ποσού 6.124.360 €, συμπεριλαμβανομένου κρατήσεων, φόρων, δασμών και τυχόν λοιπών δαπανών που επιβαρύνουν την προμήθεια.

Λόγω της καταστάσεως αυτής και καθώς οι μονάδες δεν μπορούσαν να αναμένουν εσαεί, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενήργησε άμεσα και ελήφθησαν αποφάσεις προσωρινών λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη του 2020 ανατέθηκε μια σύμβαση προμήθειας μικρού αριθμού τυφεκίων, προς κάλυψη επειγουσών αναγκών, η οποία αφορούσε τυφέκια SSG M1 της αυστριακής εταιρείας Steyr Mannlicher. Τα όπλα παραλήφθηκαν με κάννες διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum και 7,62 mm x 51, επιτρέποντας τακτική ευελιξία και εκπαίδευση με πυρομαχικά του δευτέρου διαμετρήματος που είναι και πιο φθηνά.

Σε επόμενο στάδιο, το καλοκαίρι του 2021 έγινε νέα προμήθεια μικρού αριθμού τυφεκίων AXMC της βρετανικής εταιρείας Accuracy International, συνοδευόμενα επίσης από κάννες διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum και διαμετρήματος 7,62 mm. Επιπροσθέτως, αγοράσθηκε ένας αριθμός τυφεκίων AX με κάννη διαμετρήματος 7,62 mm.

Με αυτό τον τρόπο, οι μονάδες αποκτούν σύγχρονα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού με τα οποία οι φέροντες την ειδικότητα του Ελευθέρου Σκοπευτού Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν καλύτερα και αποδοτικότερα την εκπαίδευσή τους. Καλύπτονται έτσι οι έκτακτες ανάγκες λόγω δεσμεύσεων έναντι της Συμμαχίας.

Λόχος – Μοίρα 12 ελικοπτέρων SOF εκ των ενόντων για την ΔΕΠ

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close