Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σκάφη Munin S-1200 και υλικά Αμφιβίων Καταδρομέων σε βίντεο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα πολύ σύντομο αλλά ενδιαφέρον βίντεο από εκπαιδευτική δραστηριότητα των Αμφιβίων Καταδρομών, δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ, προσφέροντας αφορμή για ορισμένες παρατηρήσεις.

Οι εικόνες που προβάλλονται, παρουσιάζουν προσωπικό σε δύο ταχύπλοα σκάφη Munin S-1200 Armored, που πλέον έχουν αρχίσει να εξοπλίζουν τις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών στα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την υπ’ αριθ. 018Β/2022 1η Εκτελεστική Σύμβαση της Συμφωνίας Πλαίσιο υπ’ αριθ. 002Β/2021, παραδίδονται 7 ταχύπλοα, συνοδευόμενα από αρχική υποστήριtξη, από σύνολο 41. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη παρτίδα έχει παραδοθεί ήδη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα στην πρύμνη του σκάφους, όπου διακρίνεται μικρή εξέδρα – βάση, με μαγνητικές επιφάνειες, στην οποία όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, φέρονται οργανικά drone. Πρόκειται για πρόγραμμα που εξελίσσεται σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία UCANDRONE και αφορά τον εφοδιασμό των σκαφών με οργανικό εναέριο μέσο επιτηρήσεως/ αναγνωρίσεως. Κάθε σκάφος θα φέρει δύο drone τύπου MERA, αυτονομίας πτήσεως 30-45 λεπτών.

Στον οπλισμό που φέρουν οι Αμφίβιοι Καταδρομείς, διακρίνονται πλευρική βάση προσαρμογής Picatinny στο πολυβόλο FN MAG 58 των 7,62 mm. Σε αυτήν, προσαρμόζεται διόπτρα νυκτερινής σκοπεύσεως NS-467 ενώ σε άλλα πολυβόλα η βάση προσαρμογής βρίσκεται επάνω στο κάλυμμα τροφοδοσίας.

Στον ατομικό οπλισμό επίσης, διακρίνεται διόπτρα ταχείας σκοπεύσεως ερυθρής κουκίδας AMG UH-1 Gen II. Πρόκειται για προϊόν της αμερικανικής εταιρείας Vortex. Το συγκεκριμένο υλικό αποκτήθηκε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας της 10ης Αυγούστου 2020 και αφορούσε συνολικώς 89 διόπτρες. Η χορήγηση στις μονάδες έγινε την άνοιξη του 2021.

Στα ειδικά υλικά, περιλαμβάνονται διόπτρες νυκτερινής οράσεως (NVG) τύπου ARGUS της ελληνικής THEON SENSORS.

Λύση της UCANDRONE ως οργανικό drone των ταχυπλόων Munin S1200 Armored

Tags

Related Articles

Back to top button
Close