Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Mε 4 οχήματα MRZR 4 εξοπλίζεται σύντομα το ΕΤΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την παραλαβή σύντομα και ενός αριθμού ελαφρών οχημάτων, το ΕΤΑ θα αποκτήσει ένα ακόμη εξειδικευμένο χερσαίο μεταφορικό μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Ειδικές Επιχειρήσεις, προσφέροντας ταχύτητα κι ευκινησία εκτός δρόμου.

Πρόκειται για το όχημα MRZR 4 (4×4) της αμερικανικής εταιρείας Polaris Defense, που έχει αρχίσει να γνωρίζει εμπορική επιτυχία διεθνώς, καθώς μετά τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, το προτιμούν και άλλες μονάδες ξένων στρατών. Η προμήθεια για το ΕΤΑ αφορά 4 Οχήματα Ειδικών Αποστολών – Επιχειρήσεων του τύπου, μέσω του υπ’ αριθμ. 48/21 που είχε προκηρύξει η ΑΣΔΥΣ στις 11 Μαΐου, με διάθεση ποσού 750.000 € άνευ ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οχήματα αναμένεται να παραδοθούν την προσεχή άνοιξη, εντασσόμενα άμεσα στο ΕΤΑ και μετά από σύντομη εκπαίδευση προσωπικού στην οδήγηση και την συντήρησή τους. Το MRZR 4, με βάρος 900 κιλών περίπου, έχει πολύ αξιόλογη μεταφορική ικανότητα, αφού το ωφέλιμο φορτίο ορίζεται στα 680 κιλά. Στην τυπική διαμόρφωση, το όχημα έχει 4 καθίσματα για ισάριθμους επιβάτες ενώ εάν απαιτηθεί, 2 επιπλέον καθίσματα μπορούν να προσαρμοστούν στην μικρή καρότσα φόρτου. Στην θέση του συνοδηγού, μπορεί να προσαρμοστεί πολυβόλο 5,56 ή 7,62 mm καθώς και βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm ή πολυβόλο βομβίδων 40 mm.

Με μήκος 3,59 μέτρα, πλάτος 1,52 μέτρο και ύψος 1,87 μέτρο, δύο οχήματα μπορούν να μεταφερθούν ως εσωτερικό φορτίο στην καμπίνα φόρτου ελικοπτέρου Chinook.

Γιατί οι Ειδικές Δυνάμεις δεν είχαν χρόνο να “ασχοληθούν” με το θεατριλίκι στο Πολυτεχνείο

Tags

Related Articles

Back to top button
Close