Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Γιατί οι Ειδικές Δυνάμεις δεν είχαν χρόνο να “ασχοληθούν” με το θεατριλίκι στο Πολυτεχνείο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την προηγουμένη εβδομάδα, ασχολήθηκαν ευρέως όλα τα μέσα με την περίπτωση ενός κληρωτού που τιμωρήθηκε από τον διοικητή του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο οποίο υπηρετούσε, επειδή συμμετείχε στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Η αριστερή προπαγάνδα, εκμεταλλεύθηκε πλήρως το στημένο περιστατικό, ακόμη και όταν αυτό είχε ουσιαστικώς λήξει, επειδή από αυτά “τρέφεται” και παραπλανεί δημιουργώντας εντυπώσεις.

Ενώ λοιπόν εφαρμόσθηκε ό,τι ακριβώς προβλέπεται από τον στρατιωτικό κανονισμό και τις υφιστάμενες διαταγές, με τον διοικητή του ΚΕΕΔ να επιβάλει ποινή 20 ημερών φυλακίσεως, στα μέσα αναπαρήχθη κι επικράτησε η ψευδής προπαγάνδα μιας “Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων”, σύμφωνα με την οποία η ποινή “ανακλήθηκε μετά το κύμα καταδίκης και αλληλεγγύης από δεκάδες στρατιώτες (ωωωωω!), πολιτικές οργανώσεις (ωωωωωω!), κινήσεις Ειρήνης (έλα ρε!) και απόστρατους αξιωματικούς (τι πες τώρα δικέ μου!) των Ενόπλων Δυνάμεων“… Δηλαδή ο… πλανήτης όλος ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση.

Παραμύθια φυσικά. Στην πραγματικότητα, ο εν λόγω κληρωτός βρισκόταν σε άδεια απολύσεως. Δίχως να ενημερώσει ή να ζητήσει έγκριση, παρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο φορώντας την στολή του, δίπλα σε “θίασο” ατόμων, αφού όπως υποστηρίζουν έγκυρες πληροφορίες, είχαν αυτά ενδυθεί με τις στολές που φορούσαν κατά την διάρκεια της θητείας τους. Καθώς ο νεαρός σε μερικές ημέρες απολυόταν, η ποινή των 20 ημερών φυλάκισης δεν είχε καμμία απολύτως επίπτωση, δεδομένου ότι προηγουμένως δεν είχε άλλες ποινές, ούτως ώστε συνυπολογιζόμενες να στοιχειοθετούν επιπλέον χρόνο θητείας. Ο νεαρός είχε υπολογίσει την όλη υπόθεση κι έκανε ό,τι έκανε ενώ φυσικά απολύθηκε κανονικά. Επομένως, ούτε ανακλήθηκε η ποινή, ούτε έγινε κάτι πέραν των προβλεπομένων, ούτε το κράτος… υπέκυψε, όπως διέσπειρε ψευδώς ο γνωστός χώρος που θεωρεί τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο ιδιοκτησία του. Έμειναν απλώς οι αρνητικές εντυπώσεις σε μέρος της κοινής γνώμης που παραπλανήθηκε από τους επιδέξιους θεατρινισμούς ότι δήθεν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία “υπέκυψαν” στην κατακραυγή…

Οι Ειδικές Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, είχαν πολύ πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούν, υλοποιώντας όχι μόνο το καθημερινό πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των μονάδων αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ρόλο των πρεσβευτών που τους έχει αναθέσει το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας. Διότι τα τελευταία χρόνια, πέραν των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων που συμμετείχαν σε διεθνείς ασκήσεις και συνεργασίες προωθώντας το όνομα της Ελλάδας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διεθνώς, δυναμικά συμμετέχουν πλέον σε αυτό τον ρόλο και οι Ειδικές Δυνάμεις συν τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

Κυριολεκτικώς είναι εντυπωσιακός ο φόρτος των διεθνών υποχρεώσεων της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, η οποία πλέον ασκεί την διοίκηση στο σύνολο των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Συχνά πυκνά, όλο και κάποια Επιχειρησιακή Ομάδα, ή τμήμα θα συνεκπαιδεύεται με ξένους, συναδέλφους φίλων και συμμάχων χωρών, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Το 2022 όμως, αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ την υφισταμένη κατάσταση, αφού θα είναι χρονιά απίστευτα δραστήρια από απόψεως προγράμματος διεθνών συνεκπαιδεύσεων.

Παραλλήλως, η ΔΕΠ είναι ήδη έτοιμη να υλοποιήσει εντολή στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την συμμετοχή ελληνικού τμήματος σε διεθνή αποστολή, στο πλευρό της Γαλλίας, στο Μάλι. Μέχρι τότε, ή μέχρι να προκύψει μια άλλη πραγματική κατάσταση, το προσωπικό εκπαιδεύεται εντατικά και τα επιτελεία, τόσο σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ με την ΔΕΠ, όσο και σε επίπεδο ΓΕΣ με την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ) εργάζονται μεθοδικά για να ανταποκριθούν ακόμη και στην παραμικρή απαίτηση που απορρέει επί οργανωτικών ζητημάτων λόγω της Νέας Δομής Δυνάμεων 2020-2034 που εγκρίθηκε προ μηνών. Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού, επιχειρησιακή σχεδίαση, αναθεώρηση εκπαιδεύσεων, αναπροσαρμογές Οργανισμών κ.λπ. “ξεσκονίζονται” αυτό το διάστημα.

Στις 26 Νοεμβρίου μάλιστα, ολοκληρώθηκε μια Διακλαδική Συνδυασμένη Εκπαίδευση Aνταλλαγής (JCET) Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, η οποία είχε ξεκινήσει από 1 Νοεμβρίου. Η σημασία της ιδιαίτερη, όπως έδειξε και η παρουσία στην DV Day όχι μόνο της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Αυτή η μακράς διαρκείας εκπαίδευση, ανακλούσε την όλο και στενότερη διμερή συνεργασία Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών, η οποία διευρύνεται συνεχώς στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΜDCA).

Υπήρχε όμως και κάτι άλλο ξεχωριστό στην JCET. Στον ίδιο χρόνο, από 11 έως 22 Νοεμβρίου διεξήχθη η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 11, όπου αναπτύχθηκε συνεργασία με τμήματα Ειδικών Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δείχνοντας εμπράκτως όπως όλες οι σχετικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο ότι άπαντες συνεργάζονται μεταξύ τους πλην Τουρκίας. Η JCET όμως, είχε και ένα επιπλέον “πολιτικοεπιχειρησιακό” γνώρισμα συμβολισμού, δεδομένου ότι στην DV Day, η ελληνική στρατιωτική ηγεσία και ο Αμερικανός πρέσβης παρακολούθησαν μεταξύ άλλων σενάριο Άμεσης Επιθετικής Ενέργειας (Direct Action) σε παράκτιο Στόχο Υψηλής Αξίας, ο οποίος ήταν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Επρόκειτο δηλαδή για ένα σενάριο που σχετιζόταν καθαρά με την ασφάλεια ενεργειακών υποδομών, που για συγκεκριμένους λόγους, βρίσκονται σε παράκτιο περιβάλλον ή και στην μέση της θάλασσας, στην μορφή πλωτών εξεδρών.

Τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όσο και ο κ. Πάιατ, στις δηλώσεις τους, σημείωσαν την συμμετοχή κατά την εκπαίδευση, δύο εκ των τεσσάρων Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου Mk V, τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν από τις ΗΠΑ. Τα ΣΑΠ είναι ενταγμένα στην Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και διευρύνουν τις επιχειρησιακές ικανότητές της. Η κίνηση, όπως και άλλες παραχωρήσεις υλικών από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την παρουσία των αντιστοίχων σκαφών CCA των SEAL στην Ελλάδα, αναδεικνύουν την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης δυνατοτήτων καθώς και της διαλειτουργικότητας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Εν αναμονή λοιπόν του 2022, το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, ίσως πάρει μια ανάσα και μετά θα ορμήσει σε ένα ακόμη πιο έντονο πρόγραμμα.

Παράδοση δωρεάς ασυρμάτων για την ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ από τις ΗΠΑ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close