Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εγκαίνια νέου Πεδίου Βολής Κανδηλίου για τις Ειδικές Δυνάμεις

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εγκαινίασε σήμερα το Πεδίο Βολής Κανδηλίου στην Νέα Πέραμο, με την νέα μορφή που έχει λάβει αυτό έπειτα από εκτενείς εργασίες για την αναβάθμισή του. Ο Στρατηγός Φλώρος συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους, από τον διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, μέχρι και τον νεώτερο ΟΒΑ όπως είπε, που εργάστηκαν για το έργο. Αναφέρθηκε όμως και σε όλους τους προηγουμένους, που δούλεψαν επάνω σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα αξιοποιήσουν πολύ περισσότερο οι επόμενοι.

(ΣΔΒ @ 2021)

Ο Α/ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι πρόκειται μόνο για την αρχή, αφού οι εργασίες στο ΠΒ Κανδηλίου θα συνεχιστούν ώστε να καλύπτουν περισσότερες ανάγκες εκπαιδεύσεως. Το 2017, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, οι εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου πεδίου βολής είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές κι αυτό στάθηκε αφορμή ώστε να καταρτισθεί μελέτη για την πλήρη ανανέωση των υποδομών. Στην μορφή που έχει μέχρι σήμερα το ΠΒ Κανδηλίου χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές με Kill House, Πεδίο Ελαττωμένης Βολής, Λαβύρινθο εκπαίδευσης, Συγκρότημα κατοικιών για εκπαίδευση σε αγώνα εντός κατοικημένων τόπων, Συγκρότημα Container με δύο και τρεις ορόφους συν πύργο καταρρίχησης και δίκτυο υπόγειας στοάς 120 μέτρων.

(ΣΔΒ @ 2021)

Στο εγγύς μέλλον θα διευθετηθεί περιοχή καταστροφών, νέο Kill House σύγχρονων προδιαγραφών, εγκατάσταση ατράκτου αεροσκάφους κ.λπ. Σημειώνεται ότι το πεδίο βολής έχει περιφραχθεί ενώ υδροδοτήθηκε και ηλεκτροδοτήθηκε, δεδομένου ότι έχει εγκατασταθεί ήδη κύκλωμα με κάμερες ασφαλείας για τον έλεγχο της όλης εγκατάστασης. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί το κτίριο ελέγχου (Control Room) που υλοποιεί τον ηλεκτρονικό έλεγχο και καταγραφή των δραστηριοτήτων, επιτρέποντας μετά από κάθε εκπαίδευση την παρακολούθηση βίντεο για την απαραίτητη διαδικασία κριτικής (debriefing). Στο μέλλον, στο Control Room θα υπάρχουν συνολικώς 26 οθόνες από διάφορες κάμερες που θα καταγράφουν ενέργειες εκπαιδευομένων σε κάθε γωνιά και εντός κτιρίων.

(ΣΔΒ @ 2021)

Ο Α/ΓΕΕΘΑ παρακολούθησε σύντομη επίδειξη διά της οποίας περιηγήθηκε σε όλες τις περιοχές του πεδίου βολής, με άνδρες του ΕΤΑ και της Ζ΄ ΜΑΚ να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά αλλά και εκπαιδευτικές συλλογές Simunition στην εκτέλεση των αντικειμένων τους. Από τον πύργο καταρριχήσεων έγινε ταχεία καταρρίχηση με την μέθοδο Fast Rope αλλά και είσοδος από παράθυρα, με την τεχνική Rappel. Πραγματοποιήθηκαν μάλιστα και βολές ελευθέρου σκοπευτού από ελικόπτερο Huey σε αιώρηση.

(ΣΔΒ @ 2021)

Η εμφάνιση του προσωπικού, με σύγχρονα υλικά και όπλα, παρουσίαζε επιμελημένη εικόνα, την οποία συμπλήρωνε η εμφανής τριβή στην εκτέλεση των συγκεκριμένων αντικειμένων από την ταχεία ροή των ομάδων εφόδου από κτίριο σε κτίριο. Ο Στρατηγός Φλώρος δεν παρέλειψε να επαινέσει τους άνδρες και για την πρόσφατη επιτυχή Επιχειρησιακή Αξιολόγηση του ΕΤΑ από το ΝΑΤΟ, διαδικασία η οποία άπαντες ομολογούν ότι σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία από το αναμενόμενο.

Το έργο στο ΠΒ Κανδηλίου αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας υπό την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, να αναβαθμιστούν οι υποδομές, η εκπαίδευση και η υποστήριξη των μονάδων και των τριών Κλάδων.

 

(ΣΔΒ @ 2021)
(ΣΔΒ @ 2021)
Tags

Related Articles

Back to top button
Close