Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ρώσοι βατραχάνθρωποι χρησιμοποιούν ΥΠΟΧ “Black Shadow” στη Μεσόγειο

Μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια πραγματοποίησε στη Μεσόγειο την προηγούμενη εβδομάδα, η Ρωσία με τη συμμετοχή 25 πολεμικών πλοίων του ρωσικού Ναυτικού και 30 μαχητικών αεροσκαφών της ρωσικής Αεροπορίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν πλάνα τα οποία προβλήθηκαν στη ρωσική τηλεόραση από την άσκηση και τα οποία φανέρωσαν ειδικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν μονάδες βατραχανθρώπων για αφανή υποβρύχια διείσδυση.

Στα επίμαχα πλάνα διακρίνονται «δύτες μάχης» όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά, οι οποίοι εξορμούν εν καταδύσει από ένα υποβρύχιο ντιζελοκίνητης πρόωσης κλάσης «Kilo», προκειμένου να εκτελέσουν προσέγγιση και έξοδο σε εχθρική ακτή για αποστολή δολιοφθοράς.

Η ομάδα αυτή φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα υψηλών επιδόσεων υποβρύχιο scooter (ΥΠΟΧ) γερμανικής κατασκευής το οποίο έχει αποκτηθεί για χρήση από τους βατραχαθρώπους του ρωσικού Ναυτικού. Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές πρόκειται για το Rotinor Black Shadow (RBS) DPV (Diver Propulsion Vehicle) τα οποία έχουν εξαχθεί σε περισσότερες από 20 μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων ανά τον κόσμο,

Τα Black Shadow πωλούνται σε δύο εκδόσεις για χρήση από ζυεγάρι ή 4αδα βατραχανθρώπων και επιτρέπει την κίνηση τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με ταχύτητα 10 km/hr με ηλεκτροκίνηση και αυτονομία 3 ωρών. Ο έλεγχος τους προωστικού συστήματος του RBS γίνεται με επιλογή 10 επιπέδων ισχύος χάρις τα οποία ο χρήστης μπορεί να επιλέξει πορεία με οικονομική ταχύτητα ή κίνηση υψηλής ταχύτητας με ικανότητα εκτέλεσης ελιγμών!

Με το RBS δύναται να εκτελεστεί υποβρύχια πορεία σε κατάδυση βάθους μέχρι και 60μ γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ευρύ φάσμα αποστολών υπό την επιφάνεια της θάλασσας και Ειδικές Επιχειρήσεις. Η εκτέλεση ελιγμών είναι εφικτή χάρις την αλλαγή στάσης και μετατόπιση βάρους του σώματος ενώ ο χρήστης είναι δεμένος με ειδική εξάρτηση ώστε να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ελέγχου.

Το 2016 το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε ότι η πρώτη σύμβαση για την προμήθεια του RBS από τις ρωσικές Ε.Δ υπογράφτηκε το 2013 αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επρόκειτο για αποσπασματική αγορά αλλά έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικές προμήθειες μέχρι σήμερα για τον εξοπλισμό βατραχανθρώπων του ρωσικού Ναυτικού και μονάδων Ειδικών Δυνάμεων.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close